kolegnyna v práci

Príspevok v téme: kolegnyna v práci
milkaamilko

Zacnem trocha zasiroka kvoli súvislostiam. Do tejto práce som nastúpla asi pred tromi rokmi. Na prvej pozícii som pracovala asi osem mesicov a potom som prestupila v tom istom kolektíve, ale na dalšiu pozíciu, kde robím doposial. Vedúca si ma obluila, páčilo sa jej, že sa rýchlo učím a fungujem bez problémov. V tom čase tam bola kolegyna, s ktorou uzko spolupracujem teraz. Vtedy mi na nej nič nevadilo, lebo som s nou nebola v priamom kontakte, len sa o nej šepkalo, že už bola dvakrát prepustená z dôvodu, že mala nedostatky v práci, že je zvlástn. Ale to sa dialo za stareho vedenia, že musela odísť. Opakovane sa jej podarilo nastúpit pred par rokmi a odvtedy mala agendu, kde nemusela makať. Odisla na dlhodobu PN, agenda sa prerozdelila, dosla nám kontrola na jej agendu a kvoli nej musela odist veduca a kolegyne kvoli jej agende dostali upozornenie a financny postih. Po PN bola preradna ku mne. Prvé tri mesiace som ju pretrpela, hlavu som mala ako balon z jej rečí. Mam dokonaly prehlad o jej celej rodine sucasnej aj minulej, o kolegoch a praktikach na pracovisku jej manžela. Nase kolegyne to sledovali s poznámkami, že obťažuje aj ich. Vravela som o tom novej (sluzobne 30 rokov starej) veducej, tá to odignorovala, že sa na nu nikto oficiálne nestazoval, pritom klienti vypliestaju oci, že co to má znamenat, ako ich vybavuje, dalši telefonuju kolegyniam, že čo to má znamenať, len oficialne nič. Pred Vianocami ma tak vytočila, dva dni som jej vysvetlovala, že to, co po mne chce, nie som schopná fyzicky urobit. Na druhy den pokracovala, povolili mi nervy, okríkla som ju, avsak vzápetí som sa jej ospravedlnila za to, že som ju okrikla.Boli tam dalšie dve kolegyne a vedúca nebola v praci. Na druhy den sa isla na mna stayovať, že som na nu kričala a žiada veducu, aby to riesila, lebo pojde za riaditeľom. Na koberci to prebehlo totál primitívne, pospomínala este aj moje deti, ja som sa vyjadrila par vetami s tým, ze som sa jej uz ospravedlnila a ziadala som veducu,aby nás rozsadila, ze sme si asi nesadli ako pracovne, tak ani osobnostne. Veduca mi to zamietla, avsak som oslovila kazdu kolegynu, ci by s nou nesedeli, kazda odmiela. Este pred tým, ako nastupila, zvykli sme spolu u mna obedovať, ako nastupila ona, kazdy sa kancelárie vyhyba, ako by sme tam mali mor. Mna kolegyne volaju k nim obedovať, avsak moja spolusediaca ostava sama. Veduca sa tvari, že sa nic nedeje, vsak sa nik nestazuje, avsak ja od vtedy, ako som bola s nou u veducej, ked sa na mna stazovala, nedokážem s nou normálne komunikovat. Odpovedám jej jednoslabične. Vacsina dní nasej komunikácie pozhostáva z pozdravu pri príchode a odchode. je to zle, ale vzdy lepsie, ako ked som mala z nej hlavu ako balon. Problem je v tom, že mi kazdy den kolegyne referuju, čo má na mna, že sa zase pripravuje stazovat na mna, lebo je so mnou zlá komunikácia. Ona sa už stazovala na ludí aj v iných instituciach, ak je potrebné ist na nejaky iny vykon do inej institucie, uz vopred povedia, že ju tam nechcu, len nic nie je oficialne. A aby toho nebolo malo, rozbila manželstvo známym, jej byvaly manzel s terajsim sa opakovane bili v kancelárii, mali sme tam tri policajtne hliadky, este sa bili aj pred budovou, potom sa zviditelnila v TV relacii na STV, nakolko chcela podakovat lekárovi, že jej pomohol k ich terajsiemu dietatku, on vsak pozvanie odietol. Aby toho nebolo málo, starsiu dceru má zatvorenu v protidrogovom zariadení, nakolko je este maloletá a prave ona má v náplni práce rodinám pomáhat. Z uzivania drog obvinuje byvaleho manzela a jeho rodinu, svoj podiel viny absolutne odmieta. Za tietoto styri mesiace, čo som ju mala moznosť blizsie spoznať, moj názor je, že je to prefikana, egoisická osoba s nadmerným sebavedomim, bez sebareflexie, ktora sa snaži vyťazit z kazdej situacie a svoje neuspechy ospravedlnuje chorobou, ze jej treba pomáhať. Podotykam, že mne po troch mesiacoch dali novú kolegynu na zaucanie a tato je v organizácii uz osem rokov. O kolegyni vedia aj nadriadeni, lebo v minulosti s nou spoluracovali, ale kazdy sa tvari, že sa nic nedeje. Jasne, že je vsetkym dobre, len ja to psychicky nezvladam. Prosim o radu resp. potesi kazdy názor

kafe

tvoj nadriadený, kľudne si mysli čo chceš. Nič z toho o čom píšeš ty, v mojom príspevku neni. Povedať čo sa mi nepáči a prečo, čo mi sťažuje, spomaľuje výkon v práci určite neni mobing. A ak to tak vidia, vnímajú viacerí, to je už rovno útok? Nemám námietky. Nesúhlasím s tebou a to je tak všetko.

adr1a.

Milka. Ju nezmenis. Musis zmenit svoj pristup k nej. Zacni ju inak vnimat, inak brat. Vy ste v rovnocennom postaveni. To mas velku vyhodu. Vojny sa nie vzdy vyhravali silou)) Pouzivaj taktiku rozum ai. Predvidaj. Takyto ludia ako ona su vsade. Ja som v tomto zvlastna. Ja by som v pohode vysla a nazivala ci s nebom ci s peklom. Este ked som prv pracovala v podobnych poziciach tak neviem preco, vzdy ma zrejme ako najmladsiu ai davali k najvacsim exotom. Ako je tato tvoja a este ovela horsie)) Kazdy sa ich neraz bal, stranil, priam horory o nich sirili, varovali lutovali ma ze prave k takym idem a ver ci nie, s nimi som vychadzala v pohode a bezproblemovo. A to som zo zaciatku mala mozno aj trochu strach z nich, vsak o nich kolegovia ai sirili take infa. A napokon neraz z toho vysli tie najlepsie pracovne ai vztahy)) este aj teraz po mnohych rokoch ked sa s kymkolvek z nich nahodne stretnem tak ma objimaju stiskaju ai. Od takychto ludi sa neraz mozes vela naucit. Oni nie su sprosti)) Nemaj predsudky. Bud osobnost, neuhni, nedaj so sebou mavat. V podstate mozes byt rada, ze mas takehoto priameho protivnika nez niekoho kto ti do oci milucko a za chrbtom ti kudlu do srdca zatne) S nou sa da tak lahko "pracovat". Je totiz citatelna, predvidatelna, uz "zautocila" a poznas jej argumenty tahy taktiku ai. Mas o nej dost informacii. Dievca. Rozmyslaj. Odhod teraz emocie zast nenavist ai. Da sa s nou krasne poradit. Lenze je to na dlhsie. Porad sa s niekym fundovanym. A pozatial, kym na nu budes mat a dorasties na nu, tak dovtedy zachovaj pokoj klud a odstup. Rob si svoju agendu. Bud slusna v ramci kolegionality no ostatne ignoruj

milkaamilko

tvoj nadriadený - správne chápem Tvoje vyjadrenie, ze ak sa aj dalsie kolegyne spolocne vjadria, ze s nou nechcu spolupracoavt je to mobing? Vies co mi dnes povedala kolegyna? mali sme IT kolegu v kancelárii a všeobecne vysvetľoval detaily, na čo som mu povedala, že to sú elementárne veci, ze to uz všetci musime vediet...spomenula som to pred kolegnou, čo s nou dobre vycádzam, ze sme mali IT a co sme riesili, a tá mi povedala, že juuuj, to si nemala vravieť, bude sa sťažovať, že si tým mierila na nu. A este nieco, ked sa na mna sťazovala, jedno z mnohých jej vyjadrení na moje správaie bolo, že len vzdchám, stonám a bucham. Nie je pravdou, že by som s niečím trieskala, ak len by som mohla s dverami a to by poculi na celom oddelení, ale mám alergiu a obcas sa mi priťazi, mám plný nos a ťažsie sa mi dýcha. Ja som sa pristihla, že zadržiavam dych, aby som nedýchala nahlas !!!!!!!!!! To bolo hrozné uvedomenie si, čo robim a od vtedy sa vedome sa snazím správat bezprostredne, len asi to už nebude v poriadku. Moju kolegynu neprelozia, pozná ju cela orgazácia a mne to pripadá zbabele, aby som kvoli nej dávala vypoved, manžel mi odporuca dlhodobu PN

tvoj nadriadeny

kafe ty si vhodnou kandidatkou na post sefky mobbingu. Ano nech sa vsetci v kolektive postavia proti jednej kolegyni.
Mobing
- hovoríme o ňom, keď ste vystavovaní aspoň raz týždenne útokom jednej alebo viacerých osôb, ktoré sú funkčne na rovnakej úrovni ako vy

Čo k nemu patrí:

- Ohováranie - váš kolega sa snaží získať si lepšie postavenie tým, že šíri o vás vymyslené veci a nepravdy.

- Výsmech - terčom útoku sa stávajú buď váš výzor, alebo spôsob vyjadrovania či sebaprezentácie. Snahou je znížiť vaše sebavedomie a dostať vás do izolácie.

- Umelé vytváranie stresu - napr. neposunutím, resp. neskorým posunutím dôležitých informácií, keď ste nútení rozhodovať sa či konať pod stresom a ste tak náchylnejší robiť chyby.

milkaamilko

Ďakujem za podporu, každy deň idem do práce s očakávaním, atmosfera čo ťa nepáli, nehas. Trochu som si poriešila vykon práce, že sa vôbec nesnažím, aby sme výkon práce vo dvojici robili spolu, takže si vyhliadla najnovšu kolegynu, ktora s nou musí isť do terénu na výkon. Veľmi ju to zaťažuje, je s tým nespokojná, mne sa sťazuje. Poradila som jej, nech to riesi s veducou. U nás v kancelarii sa dá napatie krajať, aj by som prijala, aby sa nielen vyhrázala, ale aby sa aj stžazovala na mna, aby som mohla riesit sťaznosť vyssie. len aby som nedopadla tak, ako mi povedala jedna kolegyna pri nastupe tejto mojej, že nas vsetky z prace skor vyhodia, ale ona tam ostane, pamätaj na moje slová :)

zewa

Chod este raz za veducou. A na konci dopln, ze ak to nebude riesit, budes i ked nerada, riesit kolegynu, ale aj ju a jej nekompetentnost na vyssich miestach. Jednoznacne si veduca neplni svoje pracovne povinnosti. Vztah s kolegynou uz nezachrani nic. Treba od nej na mile prec.

kafe

mňa fascinuje, ako hlboko má ona v paži, že ju kopa kolegýň i nadriadených nemusí a jednoducho si ide svoje. Inšpiruj sa.
Ste tam všetci v presile - nespokojní zákazníci (nedá sa im naznačiť, aby sa sťažovali oficiálne, že vtedy sa s tým dá spraviť niečo?), kolegyne, vedúci. A ona jedna jediná zametá s toľkými ľuďmi?? Všetci jej tichučko skáču okolo zadku, aby náhodou neprskla besnú slinu. Musím uznať, že takáto drzosť a suverénnosť je úžasne funkčná (viď tú "náhodu" s kontrolou, kde za jej chyby zaplatil niekto druhý, nie ona. ale to nebola žiadna náhoda - presne takto to funguje v živote ľudí, ktorí si VERIA) . Kiež by aj normálny ľudia dokázali byť takto drzí a suverénny, urobil by sa pokrok v užitočnejších veciach.
.
Buď trochu sebecká aj ty! Je niečo zlé na tom, chcieť príjemnú atmosféru v práci? Chceš úplne normálnu vec - proste tiež si choď za svojím a drž sa toho ako kliešť. Spríjemňuj si chvíle v práci maximálne ako môžeš, bav sa s ľuďmi čo sú ti blízky a trúbku ignoruj.
"ak je potrebné ist na nejaky iny vykon do inej institucie, uz vopred povedia, že ju tam nechcu, len nic nie je oficialne" - ak sa nechcú písomne vyjadriť, PREČO danú osobu nechcú, bola by som drzá a suverénna aj ja. Blbá kolegyňa tam ísť musí, lebo ste sa nesťažovali oficiálne a je to jej práca. Bodka. Nikto nebude robiť prácu za druhého a výplata ide do druhého vrecka. To ste fakt trafení, ak to riešite takto. Ak sa nezomknete ako kolektív a nevyužijete svoju silu, tak proste ste v prdeli. Daná kolegyňa si má spraviť svoju prácu a ak ju vy a vedúci, kvôli spokojnosti zákazníkov radšej nenecháte nič robiť, tak je to úplne na hlavu! Pritlačte trochu aj na zákazníkov, zosmoliť sťažnosť neni niečo tak brutálne ťažké, na to predsa ako zákazníci majú právo - vyžadovať príjemné správanie a dobre odvedenú prácu. Využi jej slabosti. Skúsila si niečo po nej kontrolovať? Dá sa nájsť chyba v jej práci a poukázať na to?
Nemôžete z nej byť všetci posratí. Je vás veľa! Keby ste sa ako kolektív postavili a spoločne išli za vedúcim, riaditeľom, pánom bohom, nechce sa mi veriť že by ste nič nedosiahli. Úplné minimum - nechceme s týmto človekom robiť ani jedna z nás. Ak je blbá kolegyňa tak strašne nepostrádateľná pre firmu, prosím držte si ju, ale my od nej bočíme - ľudsky aj pracovne je dosť mimo (jej agenda, čo pohorela pri kontrole). Nemusia ju hneď kvôli vám vyhodiť, nemusíte byť k nej hnusné a vyštvať ju, naopak. Je aká je, na to má právo. Ale ja mám tiež právo pracovať radšej s ľuďmi, s ktorými si rozumiem. To je všetko. Využi svoje právo, tráviš v práci dosť veľa času na to, aby si tam len tichúčko trpela. Lenže toto je klasika na slovensku - kolektív ľudí skloní hlavu a radšej neurobí NIČ. A drzý jednotlivec si robí čo chce. Porozprávaj sa aspoň s kolegyňami, či ťa podporia a postavia sa za teba, či pôjdu s tebou k vedúcej. Ak nie, nech si vymenia kanceláriu. Lebo ak ťa nepodporia, kľudne sa môže stať, že presťahovať k blbke sa niekto bude MUSIEŤ. A bude trpieť zas niekto druhý. Takže v tomto by ste mali držať spolu a uvedomiť si, že nerobíte službu IBA tebe, ale každej jednej, čo s blbkou nechce pracovať.
Veľa zdaru a pevné nervy. Nedaj sa.

sľak ma ide trafiť :D

ty svoju kolegynu tuna tak ohovaras ako ona teba a obe ohovarate a prilis vela kecate, radsej by ste sa mali venovat praci ako klebetam o svojich kolegyniach a rodine.