Zvláštny psychický stav

Príspevok v téme: Zvláštny psychický stav
Poszy

Prajem pekný večer.

Mám 18 rokov a už nejakú dobu mám problém so svojím psychickým zdravím. Do úvodu sa chcem skôr opýtať na podstatu, prečo vôbec zakladám toto vlákno, je možné aby si človek takéto stavy, ktoré následne opíšem, namýšľal? Samozrejme vnímam sám seba, čo pociťujem, vidím na akej úrovni sú moje myšlienky v určitých chvíľach, no napriek tomu mám občas pocit, že to všetko je akési nereálne, no však k samotnému opisu problému ...
Mávam veľmi časté depresie, neviem presne odhadnúť ako dlho to všetko trvá, no v rámci uvedomenia si faktu, že s jedná o depresiu, to bude niečo okolo 3 rokov. Keby som mal opísať samotné stavy, nenachádzam ich príčinu, v mojom živote je všetko vo všeobecnosti na relatívne fajn úrovni.
Sú dni, keď mi je až tak zvláštne, že mám chuť celý deň nič nerobiť, len nejakým pohodlným spôsobom zamestnať moju myseľ, aby som prišiel na iné myšlienky, aj keď ten blbý pocit samozrejme nezmizne. Veľakrát si nemôžem dovoliť plánovať niečo napríklad týždeň dopredu, pretože neviem, ako sa v ten konkrétny deň budem cítiť. Občas tieto stavy trvajú aj týždeň, inokedy v oveľa kratších intervaloch. Najprv som si myslel, že to môže byť reakcia na isté okolnosti, okrem iného napríklad aj škola a podobne, no po pár mesiacoch pozorovania samého seba som prišiel na to, že to tým nie je, pretože stavy prichádzali aj vtedy, keď som to absolútne nečakal, v časoch, keď som sa nemohol cítiť lepšie, bolo to tak napríklad aj cez letné alebo zimné prázdniny. Strácam v takých chvíľach záujem o všetko, keď už musím, tak niečo spravím, ale s veľkými ťažkosťami a nechuťou, záleží ale aj od toho čo konkrétne, niekedy ma niečo rozveselí, no potom sa cítim zas až príliš nabudený, každopádne by som sa ale nepovažoval za lenivého jedinca, práve naopak, no v takých stavoch nie je ľahké sa k niečomu odhodlať. Som vtedy strašne náchylný a ľahko ma podráždi aj maličkosť, potrebujem kľud sám pre seba, veľa času venujem svojim spôsobom sám sebe. Neraz sa mi stalo, že som musel odísť aj zo školy, pretože som to tam nevydržal, v jednu chvíľu som sa smial a v druhú som mal slzy v očiach, pripadám si v takýchto okamihoch ako nejaký blázon.
Racionálne to neviem ovládať, jednoducho to príde a som v tom a nech môžem robiť čokoľvek, nezlepší sa to. Keď zas vyjde slnko, tak mám pocit, že je opäť všetko v poriadku, užívam si život ako každý iný normálny človek. Nikdy som sa ani neodhodlal riešiť to odbornou pomocou, hlavne kvôli tomuto, pretože som si vždy povedal, že je to fajn, nepripúšťal som si nikdy, že by som do toho padol znova, aj keď som v hĺbke duše vedel presný opak, akosi som sa naučil to nejako potlačovať, nájsť si aj v takých chvíľach pokoj a nenechať sa tými pocitmi a ovládnuť, no nejde to tak, ako som si predstavoval.
Ako som povedal už v úvode, všetko to vnímam, no nechcem si to akosi stále pripustiť, je skutočne možné, aby som si to všetko nejakým spôsobom namýšľal, že mi niečo je?

Ďakujem za prípadné odpovede.

Poszy

-> lolinka, jedna
Bolo by nezmyselné považovať niektoré odpovede ľudí za svätú pravdu, narážam hlavne na Cliattsi. "Určiť" niekomu diagnózu na základe krátkeho opisu je dosť odvážne, polemizovať nad tým je nezmyselné, hlavne ak tou diagnózou má byť BAP, keďže čosi ako mánickú epizódu som spomenul len vo veľmi maličkej časti opisu môjho aktuálneho duševného rozpoloženia. Nechcem, aby to niekto poňal ofenzívne, som totiž oboznámený so všetkým možným, no v žiadnom prípade neočakávam, aby mi tu ľudia začali nadhadzovať diagnózy, ktorými by sa môj stav vyložiť dal.
Zaujímal ma primárne fakt, či je možné, že si niečo také domýšľam, neviem akosi bližšie špecifikovať, čo tým myslím. Jednoducho, občas som nedokázal prehltnúť, že mi môže byť niečo viac, ako som podotkol, pripisoval som to ako za problém skôr nejakým situáciám a etapám v mojom živote, čo ale už spraviť nemôžem. Z určitej časti som si na to odpovedal aj sám, lebo takéto stavy neprichádzali len v situáciách pre ne ako stvorené, ale aj vo chvíľach, keď som si lepší stav mojej mysle a tela predstaviť nemohol. Druhá vec sú vaše skúsenosti, zážitky a podobné stavy, ktoré prežívate, keďže aj také odpovede sa tu našli a za ne ďakujem, aj keď neboli až tak konkrétne.
Každopádne, môj život to aktuálne ovplyvňuje veľmi veľkým spôsobom. Strácam chuť postupne do všetkého, občas sa to zlepší a potom zase ten istý kolotoč, tu aj dodám niečo k tej BAP. To, čo vnímam ako mánickú epizódu sa mi stáva oproti depresívnej v pomere možno 1:10. Niekedy počas dňa, akési náhle impulzy, no väčšinou pociťujem náladu pokleslú.
Športoval som rekreačne, v podstate ešte aj športujem, ale nie v takej miere a s takým nadšením ako pár rokov dozadu, nie len toto je záľuba, ktorá ma postupne omrzela. Keby som mal popísať svoj deň počas školy, tak prosto len prídem domov a podľa plánov sa orientujem ďalej, ak žiadne nie sú a ešte k tomu mi do kariet hrá aj zlá nálada, tak nedokážem robiť prakticky nič, najčastejšie idem von, či už sám alebo s niekým, tak mi ten čas najrýchlejšie ubehne a cítim sa aspoň trochu lepšie, nemusím tak dlho vnímať, že mi nie je dobre. V škole sa mi tiež darí pomenej, mal som akýsi zápal aj v rámci štúdia, no aj to sa stratilo, neučím sa už takmer vôbec, prechádzam chválitebne. K môjmu stravovaniu, nie je vôbec tak dobré a kvalitné, aké bývalo. Venoval som veľkú pozornosť aj tomuto, no aktuálne skôr jem aj nejem. Nemám vybudované také stravovacie návyky, každopádne moja strava je pestrá, najčastejšie konzumujem rôzne druhy mäsa. Mám rád aj ovocie, zeleninu, no sú dni, keď sa doslova prežieram a sú dni, kedy nemám chuť ani na svoje najobľúbenejšie jedlo.
-> Cliattsi
Odpoviem teda ja na tvoje otázky, aj keď neboli smerované priamo na mňa. S mojou maminou problém nemám, nič z toho, čo si napísal o nej neplatí. Nijak ma neobmedzuje, vieme spraviť kompromis, vieme sa dohodnúť na veciach. Pochopila, že nemá zmysel mi niečo diktovať, pretože ja sám si uvedomujem, čo mám robiť a čo by som robiť mal.
Keby som ti mal odpovedať, či som introvert, tak skôr áno. Čo si ľudia o mne pomyslia ma skôr prakticky nezaujíma, ale záleží aj na tom, o čo sa konkrétne jedná. Ľudia si veľmi radi domýšľajú veci, o ktorých nevedia nič, navonok možno pôsobím inak než aký som v hĺbke duše a to si uvedomujem. Čiže vo väčšine prípadov mi je jedno, aké temné myšlienky voči mne druhá osoba prechováva. Človek, ktorý hlúpy nie je, si svoje domnienky buď potvrdí, či vyvráti faktami, ostatné mi je ukradnuté. Táto otázka sa ale dá poňať, alebo skôr sa dá na ňu odpovedať, rôznymi spôsobmi. Najčastejšie si zrejme spravíme prvotný názor na človeka na základe jeho vzhľadu alebo nejakých názorov a myšlienok, ktoré pred nami vysloví. Z tohto hľadiska poviem, že niektorí ľudia majú o mne skôr mienku, ktorá pravdivá nie je.
S vyhovením a pasivitou. Opäť, pasívny voči ľuďom ako v čom a ako kedy, vo väčšine prípadov skôr pasívny nie som, viem si presadiť svoj názor, nedokážem súhlasiť s človekom pokiaľ je jeho názor nezmyselný, opačne ale som aj zhovievavý. To, že nedokážem súhlasiť napríklad s mylnými názormi človeka by sa niekomu mohlo spojiť s tými názormi, no skôr to myslím pri nejakej práci a podobne, jednoducho nie som ten, čo pritaká aj vtedy, keď nemá.

lolinka

Teoreticky by mohlo ist o bipolarnu poruchu, kedy sa striedaju manicke fazy s depresivnymi. Ale tu nikto nie je psychiater, ani ja a teda nemozeme ti urcovat ziadne diagnozy. Si stale v puberte a mozne je aj to, ze mas proste len pubertalne nalady, kedy je striedanie nalad normalne a casom to prejde. Zalezi od toho, ako moc ti to ovplyvnuje zivot. Ak by si mal pocit, ze ti to ovplyvnuje zivot prilis negativne, radsej vyhladaj odbornika, kazda choroba sa da liecit a najlepsie je, ked sa podchyti vcas.

jedna

napis nieco viac o sebe... co robis pocas dna, ake mas zaluby, studujes? pracujes? tiez stravovanie je dolezite... co prevlada v jedalnicku? kolko casau travis vonku kolko doma?

unaveny

Poviem ti len tolko, ze presne takymto zivotnym stylom som sa dostal do svojho stavu.
Kym som zvladal zivotne naroky, bolo mi OK, no jedneho dna ma postretlo mnoho neprijemneho naraz + vela nezhôd s osobami v praci a v rodine, neustale hadky a stres, az to prislo - depresia, uzkosti, strach o zivot, strach o buducnost ale hlavne ten zvlastny stav, kedy mam pocit, ze nezijem, iba som robotom.
A tak ako u teba ma -la naroky tvoja mama, tak som ja mal od kazdej osoby okolo mna a ja somar som bral kazdeho velmi vazne, az som takto dopadol...

Mesačný princ

Cliattsi -depresia ako taká vlastne nejestvuje a ak si ju mal, tak ju stále máš. Presne tak, ako ju mám ja, len si začal trošku inak premýšľať a pochopil si oveľa viac ako predtým. Ono je to vlastne dar vnímavosti a vyššieho EQ a zbaviť sa niečo takého? Neblázni!

Cliattsi

Ospravedlňujem sa, myslel som si že reagujem na unaveneho, a že tento unaveny je aj autorom témy, ale nie je, takže nič,.

Cliattsi

No dobre, unaveny, aby so to upresnil, ja nemám to čo ty, teda BAP, ale mal som depresiu, z ktorej som sa dostal a mám aj anhedóniu – skús si to pozrieť v Goodge.
A ešte je tu jedna otázka: Majú na teba rodičia také nároky, hlavne tvoja mama, že ž keď ju budeš poslúchať, ti bude venovať svoju lásku? Je tvoja mama taká, že veľmi lipne na poriadku a na tom čo druhí budú hovoriť o nej alebo o tebe? Kladie veľký dôraz na tvoje výsledky v škole. Snaží sa niekto z tvojej rodiny, aby si bol len „V peknom svetle“, aby ťa tak druhí vnímali. Snaží sa tvoja mama skrze teba ukázať, aká je ona dobrá matka?
Je schopná si ťa mama vypočuť, alebo len neustále kladie požiadavky na teba? Zaujíma sa aj ona O TO, ČO TEBA ZAUJÍMA, ALEBO TI DÁVALA TAKÚ VÝCHOVU BEZ OHĽADU NA TVOJE ZÁUJMY - toto sú dôležité otázky
Si introvert?
Veľa pozeráš na ľudí, čo si o tebe budú myslieť? Si taký pasívny voči ľuďom, rád im vyhovieš?

unaveny

Uplne presne viem ako sa citis, pretoze tak isto sa citim aj ja! Mozes byt preto na dusi aspon trosicku rad, ze nie si sam, pretoze tak isto som rad aj ja :) Za tu dobu, ktoru tento stav mam, som pochopil, ze naozaj nema zmysel sa tym zapodievat, dokonca ani ked ti je velmi divne.
Asi len cakat den za dnom a verit, ze sa tento stav raz ustali a ty si zvyknes.
A mozes mi verit, ze viem uplne, aky je to pocit zit s derealizaciou :))