Ahojte , už dlhší čas ma zožiera jeden pre mňa veĺký problém. Zajakávam sa od 10 rokov a teraz som v období života kedy mi to nesmierne zťažuje život. Najhorší je ten každodený bezvýznamný stres napr. keď vstúpim do miestnosti a mám pozdraviť alebo sa ma učiteľ opýta na meno alebo zasa ak sa chcem niekoho napr. nejakú autoritu niečo spýtať. Ja keby sa nezajakávam takmer nepoznám stres, pretože vždy ak ide o nejaký problem (problémy neexistujú to len my ich voláme problémy a pripisujeme im negatívny význam) tak si ho viem logicky vysvetliť ukludniť sa. Lenže zajakávanie je kamarát s podvedomím a títo dvaja spolu proti mne bojujú. Najhoršie na tom je že ešte neviem ako to podvedomie naprogramovať tak aby som pri rozprávaní zažíval radosť že ja mám tú moc povedať čo chcem. Viete veľakrát mám chuť začať robiť niečo nové , čo ma baví , ale ak to má niečo spoločné s komunikáciou tak ten stres ktorý mám z toho že sa im tam budem musieť predstaviť a z každým sa zoznámiť + ich každý deň pozdraviť tak z toho radšej vycúvam a poviem si že toto neni pre mňa ... Viem o sebe že som veĺmi múdry a inteligentný človek ktorý má velké plány. Zajakávaniu by som pripísal jeden význam: je to brzda môjho života. No chcem s tým niečo robiť , chcem byť ako všetci ostatní . Ak mi poradíte nejakého psychológa alebo nejaké lieky tak radšej mi ani neodpovedajte na tento príspevok , pretože žiadnemu psychológovi sa nikdy zajakávanie nepodarilo vyliečiť lebo psychológ nevie ako na to . Na to aby som sa z toho dokázal dostať potrebujem rady od múdrych ľudí napr. ako preprogramovať podvedomie alebo iné účinné veci k vytúženému cieľu. Pretože ak ja dokážem rozprávať doma bez jediného bloku tak dokážem rozrávať s hocikým a hocikde. Nato potrebujem nájsť len ten správny kľúč.
Psychické bloky
Skús kineziólogiu mne to pomohlo tiež sa zajakávam ale od štyroch. Ono ti to odblokuje tvoj psychický blok no je otázne či to tá doktorka presne trafí ale tak určite ti bude potom lepšie a ľahšie hovoriť. Mne to moc akože na reč nepomohlo a hovorím fakt strašne :D nezajakávam sa tak že by som opakoval slovo len proste zastanem a nemôžem pokračovať. No zmiernilo mi to stres a to je to najhlavnejšie. Cítim sa lepšie keď hovorím. A potom určite logopédiu skús to ti tiež pomôže ale najprv kineziológiu a až potom logopédiu. Tým v podstate naučíš svoje podvedomie hovoriť plynulo a budeš to postupne aplikovať do reči s ľuďmi. Vlastne sa naučíš znova hovoriť. Je to strašne zdlhavé a musíš cvičiť aspoň každý deň. Ale uvidíš že to má zmysel. Možno ti to tá kineziológia úplne odstráni to neviem. Ale ak nie tak určite logopédiu.. Poprípade mi môžeš napísať ja si s tebou rád popíšem aj poradím :)
Popravde zajakávanie je veľmi zvláštna vec :D niekedy si pri bloku a to ma štve nakoľko mi ľudia tvrdia že som odvážny človek :D Keďže som sa rozhodol tým viacej zaoberať pretože mi tento problém znižuje môj potenciál tak som sa rozhodol či by som aj toho logopéda/psychol´ga predsa len vyskúšal. Dalo by sa to uskutočniť tak že by o tom rodičia nevedeli? Pretože nikto o mojom probléme netuší, nie je to problém ktorý by bol nejako viditeľný iba proste robím viac prestávok v reči ako je normálne, horšie je to pri čítaní tam to je nočná mora...
Ahoj, nemusí to byť problém pre tvoje okolie, keďže ťa už takto pozná, a rozumiem tomu, že pre teba je to blok, a isté podburavanie sebavedomia. Som názoru, ako určite aj tý, že 90perc. všetkých chorob a blokov je psychického charakteru. Nechcem nikomu robiť reklamu, ale veľmi by som Ti odporučila školu Sebavzderlávania v BA, riešia tam rôzne veci a myslím, že aj o tvojom probléme by niečo vedeli, skús sa tam spýtať. Držím palce, pa
Keď som bol malý tak som mal problém vysloviť r,l a ešte som sa aj údajne zajakával . No naučil som sa povedať r aj l a dokonca som sa zbavil zajakavosti. No raz keď som mal asi 8 rokov bol večer všetci sme boli doma a ja som sa chcel niečo spýtať mamy a pripisoval som tomu určitú dôležitosť ( nič dôležité to reálne nebolo) Tak som sa nemohol k tomu donútiť a asi 10 min som sa k tomu pripravoval, robil som si stresy a keď som chcel nakoniec niečo povedať tak som mal ten prvý blok ale dalej som už hovoril normálne. Potom sa to stratilo ale o 2 roky neskôr keď som mal 10 moji rodičia sa rozviedli a začal som sa dosť zajakávať. Z tohto tento problém vznikol.
Willian, skús sa pozrieť sem: www.zdravie.sk.
Inak okrem toho, čo je tu napísané na tom diskusnom fóre, kde som prispieval a prispievam, skús si pozrieť na iternete neurolingvist. programovanie . Zajajkávaš sa z nejakého dôvodu, niečo sa ti stalo a moja otázka, je, čo to bolo - ak zistíš, myslím, že je možné to odstrániť, ale neviem ako. Treba sa dobrať tej príčiny a ešte je jedna možnosť, ktorú niekt, ľudia odporúčajú - E.Tole - Sila prítomného okamihu
Mne už to môže byť v podstate jedno, či mi tie bunky dorastú alebo nedorastú. Že vraj sa dá v Japonsku kúpiť aj tzv. externý disk, tak zvažujem kúpu:-)
Ja mám toľko diagnóz, že mi príde divné, že som ešte medzi vami. Od obezity, cez problémy so srdcom, psychické choroby mám pravdepodobne všetky. Čo som sa však rozprával so smrtkou, tak tá mi povedala, že ma ešte nechá požiť, tak neviem, či tomu mám veriť alebo nie. Ale posledne, čo do mňa je.lo auto, čo som išiel na biku, tak sa mi nejako nič nestalo, koleso 80-tka.
Fakt divné, nechápačka. Ako sa hovorí: so schizofréniou nie si nikdy sám:-)
Ja sa rozprávam so svojimi chameleónmi non-verbálne. Oni gúľajú na mňa očami, tak aj ja na nich. Ešte som nezistil presne, čo mi chcú povedať, ale očami už dokážem hýbať nezávislé od seba aj ja:-)
Training macht den Meister:-)
Aj ja sa zasekávam. Je to preto, lebo som si odpil časť mozgu. Myslím to teraz vážne. Teraz, čo už nepijem, tak čakám, že mi dorastú nové buňky v mozgu (to mi potvrdili Japonci, že tomu tak údajne je). Už sa fakt nejako menej zajakávam, pravdou je to aj to, že už s nikým moc nerozprávam. Stal som sa zahľadeným viac do seba, proste narcis:-)
www.youtube.com
mam56
tak toto nie je nas pripad :) praveze u nas je to krasne naopak, rozprava viac ako ja. Pomohol aj mne, som niekedy strasne malo rozpravala, on ma naucil sa rozpravat.