je joga nebezpecna?

Príspevok v téme: je joga nebezpecna?
Lucka1989

moze mi joga sposobit problemy so srdcom a s krvnym tlakom? zacala som cvicit jogu lebo ine cviky nemozem kedze mam problemy s klbami a o par tyzdnov mi vyskocil tlak a mam problemy so srdcom... na nete som citala ze je to mozne, co ma prekvapuje....mate s tym nejake skusenosti? alebo poznate niekoho s podobnym problemom? neviem ci mozem v joge pokracovat alebo ci ju mam radsej vynechat....

MaruskaMM

Exorcista trepes sprostosti.
Som krestanka a cvicim jogu roky. Ziadne lepsie cvicenie nepoznam. Predstav si, nelevitujem a ani ma neposadol diabol.

A ci je nebezpecna? Je, pre laikov, ktori sa do toho pustia sami a narocne asany.
Takisto ako kazde ine cvicenie. Ked vykonavas spravne, nadherne si pretiahnes cele telo, natiahnes slachy a je to balzam pre dusu.
Okrem toho budes potrebovat menej jedla.

jnjn

Mám za sebou obdobie jogi, meditácií, prace s podvedomim, ovplyvňovania mysle apod. Trvalo to viac rokov. Zo začiatku super nedal som na tie veci dopustiť, teraz ďakujem bohu že som s toho von. Takže môj názor: RUKY PREČ!!!

exorcista hovorí

Najčastejšie vstupné brány pre Zlého sú:
- špiritizmus
- mágia - čierna, biela, čarovanie
- veštenie - numerológia, veštenie z kariet, chiromantia, astrológia, prútikárstvo, irimantia (očná diagnostika) ...
- alternatívna medicína - silvova metóda, homeopatia, joga, reiky, autogénny tréning ...
- new age - hnutie nový vek, ezoterika, okultizmus, liečiteľstvo, parapsychológia, mimozemšťania, ufo, orientálne náuky ...

K joge:
Mnohí kresťania zahŕňajú jogu do svojej modlitby veriac, že obohatí ich modlitebný život. Propagátori jogy ju najčastejšie opisujú ako nadnáboženský systém meditácií, ktorý nemá nič spoločné s konkrétnym náboženstvom, ktorý na nižšej úrovni má meditujúceho uviesť do stavu uspokojenia a pozitívne vplývať na jeho život. Prednedávnom sa ministerstvo školstva aj u nás na Slovensku pokúšalo zaviesť jogu do škôl. No chvála Bohu nestalo sa tak. To "chvála Bohu" hovoríme preto, lebo joga nie je len súborom cvikov spojených so správnym dýchaním a držaním tela, ako mnohí tvrdia, ale je to jeden zo stupňov hinduizmu. Mariusz Gajewski sa o joge vyjadril: "Treba jasne povedať, že joga v žiadnom prípade nie je akousi formou gymnastiky, cvičeniami robenými pre zdravší život, ľahšiu koncentráciu a pod., ktorú možno ľubovoľne spájať s ktoroukoľvek filozofiou, či kresťanskou modlitbou tak, ako sa to niektorí pokúšajú. Vo svete sa joga propaguje rozličnými deštrukčnými sektami a skupinami vystupujúcimi pod hlavičkou New Age, ktoré sú nepriateľské voči kresťanstvu."

Joga a kresťanstvo sa nedajú spojiť hlavne z dvoch dôvodov:
Joga sa zakladá na viere v reinkarnáciu, ktorá je v rozpore s najdôležitejšou pravdou a udalosťou kresťanskej viery - Zmŕtvychvstanie Krista a človeka.
Kresťanstvo je kristocentrické, zatiaľ čo joga vedie k egocentrizmu. Vysvetlíme to tak, že kresťan pohrúžený do kontemplácie nikdy nepovie: Ja som Kristom, ale povie: Už nežijem ja, ale žije vo mne Kristus (Gal 2,20) a naproti tomu Sútra (budhistická posvätná kniha) hovorí: Poznáš, že ty si Budha.

Spomenutá "Hathajoga" vyzerá nevinne, no čím niečo nevinnejšie vyzerá, zvlášť v oblasti okultizmu, tým je to nebezpečnejšie, lebo to môže veľmi zmiasť človeka bez toho, aby si to uvedomil.
Už starobylé texty obsahujú množstvo výstrah. Hathajoga je nebezpečný nástroj, pri ktorom niektorí indickí mudrci svojich žiakov varujú pred rizikami možných psychických porúch a šialenstva. Samotní učitelia jogy tvrdia, že majú moc odovzdávať ľuďom okultné sily, medzi iným jasnovidectvo, levitáciu, astrálne putovanie atď.

Ešte uvedieme výstrahu uverejnenú v časopise Rozmer: "Do centra štúdia nových náboženských hnutí Rafael sa prihlasujú ľudia, ktorí kvôli joge stratili svoje deti v sektách. Prichádzajú aj takí, ktorí prosia o pomoc, aby sa mohli vyslobodiť z okultných osídel jogy, do ktorých sa zamotali."

Z knihy katolíckeho exorcistu Jozefa Marettu: Odpoveď Cirkvi na fenomén Zlého vo svete

Edo12

Cvičil som jogu a myslím že by si do toho mala ísť no samozrejme z istou formou, youtube nepomôže. Ba čo viac zničíš si celú chuť do cviku. Je to ako učiť sa šoférovať z youtube. Nepôjde ti to a ty stratíš nervy. A takisto by mala byť cvičená v centrách na to určených a to hneď z troch dôvodov. Nieje to drahé, Jogíni vám pomôžu s cvikmi a navyše tým že tam pôjdete, oni majú prácu.

Reakcia pre MS!

Rád by som reagoval na istého MS! ktorý na mňa pôsobí ako Jehovista alebo iný otravný konšpirátor. Ako človek, kresťan som vždy hľadal nové veci a takisto som uvažoval aj o možnosti že všetky náboženstvá či už z nášho pohľadu dobré alebo iné hlásajú podobnú vec. Osvietenie je vo veci Indickej kultúry niečo podobné ako dostať sa do neba a joga je spôsob bohoslužby. Ja osobne som istým časom cvičil jogu a myslím že je to veľmi príjemný spôsob uvedomenia si seba a upokojenia tela. A predstavte si.. človek nemusí ani meniť vieru. Ako športovec si myslím že je to dokonca výborná cesta cvičenia a rovnovážnych cvikov a podobne.

mam56

Ja som tiež jeden čas cvičil v jógu, ale musel som prestať, lebo my doma jeme hrozne veľa strukovín, tak ja som počas prvej seansy si len tíško poprdával:-) Proste som si zacvičil, vyprdel som sa a išiel som domov. Už ten výkon nezopakujem a ešte ak by mi mala pri tom vyskočiť aj platnička, tak to radšej NO:-)
Aj ty si poprdávaš pri brušných tantrických cvičeniach?
Čo sa týka tvojej platničky, radšej si to daj ošetriť operatívne, uvidíš aká budeš až potom flexibilná. Daj na moje slová, príde doba nová:-)

MS!

Verlinde ako mladý nádejný vedec (nukleárna chémia) stratil vieru. Začal sa zaujímať o vtedy veľmi populárnu východnú filozofiu, jogu a transcendentálnu meditáciu. Zoznámil sa s Maharishim Maheshom Yogi, propagátorom a guru transc. meditácie. Ako jeho žiak strávil neskôr niekoľko rokov v himalájskych ašramoch (kláštoroch / náboženských školách). Tam hlbšie študoval východné filozofie a tam sa aj obrátil.

Verlinde vysvetľuje, čo je podstatou cvičenia jogy - aby sa zemská energia prítomná v našom tele dostala na vrchol našej hlavy, pretože vtedy, keď sa zemská energia spojí s kozmickou energiou, zanikne "ilúzia individuálnej osoby". Nie je to nijaká zo známych fyzikálnych energií. Je to okultná energia, ktorú nemožno zmerať ani zvážiť. Táto "energia" sa nazýva kundalini a zobrazuje sa v podobe malého hada, ktorý vychádza z dolnej časti chrbtice a smeruje až na vrchol hlavy. Keďže začiatok hada sa umiestňuje do dolnej časti chrbtice, jogu treba cvičiť posediačky v pozícii lotosového kvetu. Energia vystupuje nahor cez okultné kanály, ktoré nie sú súčasťou nášho fyzického tela. Podľa východných náboženstiev máme tri takéto kanály, ktoré sa pretínajú na siedmich miestach. V týchto priesečníkoch sa nachádzajú čakry - energetické pumpy, ktoré majú energiu kundalini vyzdvihovať nahor.

Pre uľahčenie tohto procesu joga okrem telesných cvičení odporúča aj dychové cvičenia, zvané pranayama. Aj ony majú ten istý cieľ - pozdvihnúť energiu nahor. Tretí druh jogy sa týka techník koncentrácie, ktoré využívajú opakovanie mantier. Mantry sú slová vybraté tak, aby vyvolávali rezonanciu v čakrách. Navyše môžu obsahovať mená hindistických božstiev alebo démonov v sanskrite. Joga sa zameriava na čakry. Pohyby tela, dýchanie aj koncentrácia slúžia na aktiváciu čakier. Takže všetko vedie k tomu, aby sa energia premiestnila na vrchol hlavy, pretože vtedy zaniká osobné ja a rodí sa pocit zjednotenia so všetkým.

G. Fels v knihe Nebezpečná joga píše: Niektorí prívrženci jogy tvrdia, že cvičenie jogy nie je zlé, ak odmietame filozofiu, z ktorej vychádza. Takto chápanú jogu považujú za súbor cvičení, ktoré prinášajú relax. Raz túto otázku položili istému indickému jogínovi, ktorý s úsmevom odvetil: "Nech len cvičia. Čakry sa im aj tak otvoria." Propagátori jogy veľmi jasne hovoria, že filozofia a prax sú nerozlučne spojené.

Cieľom cvičení je aktivovať okultnú energiu (ktorá sa nie náhodou stotožňuje s hadom) a stratiť vlastné osobné ja, čo môže viesť až k démonickému zotročeniu. Kardinál Ratzinger zdôraznil, že: charakteristickou črtou tohto druhu mystiky je skúsenosť identity: mystik (jogín) sa topí v oceáne "totálnej jednoty"... Na poslednom stupni tejto skúsenosti mystik nepovie Bohu: Som tvoj, ale: Ja som ty. A toto je najhorší druh modloslužby, ktorú satan ponúkol hneď na počiatku: "Budete ako Boh" (Genezis 3,5). Pozoruhodné je, že biblický text na tomto mieste stotožňuje satana s hadom.

Gima

Presilenie aj ja mávam, treba oddychovať a prijimať vitamin C v tabletkách alebo v ovocí. Jogu nemusíš praktizovať, ja som tiež nevydržala, je to aj o sebadisciplíne a to ja neviem. Tak sa radšej bicyklujem a prechádzam so psom.

Lucka1989

Gima chrbát ma nebolel ale lava klucna kost a bolest vystrelovala do ruky az mi trpla (zlakla som sa ci nemam infarkt, lebo aj merac tlaku vyhlasoval arytmiu- dufam ze nie, lebo som to "prechodila"), a sla som za maserom lebo som bola presvedcena ze je to z chrbtice, preto ma prekvapilo ked povedal ze mam presilenu prave lavu stranu chrbtice... takze asi urcite to bolo z tej chrbtice... budem sa teraz setrit, a pojdem asi znovu na masaz lebo mi to pomohlo, prestalo mi tak byt srdce a tepy mi klesli az o 30 tepov dole (rano som mala 110 a teraz ked som dosla od masera tak len 77 tepov za minutu, co je riadny rozdiel)... tu jogu asi uz cvicit nebudem, ale chcela by som nejak tu chrbticu posilnit... tie pomale cviky co si pisala to ma na chrbticu asi tiez efekt ale asi taky pomalsi vsak?

Gima

Lucia, keď máš boľavy chrbát užívaj Ibalgin alebo v lekárni maju naplaste proti bolesti. Pravdepodobne ti prehriate svaly po cvičení ofukol studený vietor. Mne sa to tiež stalo. Preto je lepšie cvičit v letných mesiacoch.
Potieraj si chrbát kremom Ice gel. Popíjaj čaje, no necvič. Až keď prejde bolesť, cvič s rukami, no ak ťa bolí aj pri nádychu, tak si daj paralen, paralen grip. Teplo sa obliekaj a pi čaj so zázvorom.

Lucka1989

bola som dnes u masera, lebo som tu bolest uz nevedela vydrzat, tak nech mi to tam trochu pouvolni, nic som mu nehovorila ale ked sa ma dotkol povedal mi ze na lavej strane mam presileny chrbat, potom som sa mu priznala s problemom. Takze pravdepodobne som to sposobila tou jogou, asi som ju zle cvicila alebo neviem, lebo inak nemam ho mat z coho presileny... Gima asi som mala zacat tak ako pises, len som sa ponahlala lebo som si chcela posilnit chrbtove svaly co najskor a dat dolu aj par kil....ale teraz neviem ci mam vobec cvicit alebo nie.... co sa robi s presilenym chrbtom? mam ho nechat na pokoji? alebo zacat s takymi pomalymi nejakymi cvikmi... a zas akymi...