Dobre by bolo dat si urobit z odberu krvi test na intoleranciu potravin, ale ho poistovna nepreplaca, nieco okolo 160 € to asi stoji. Mas v tom zakladne potraviny, je ich asi 60, ale nemas v tom cukry. Testy na cukry (mliecny cukor - laktoza, ovocne cukry - sorbit a fruktoza) sa robia dychanim do pristroja, ktory meria hladinu vodika vo vydychovanom vzduchu pred vypitim sladkej vody (laktozovej, sorbitovej, fruktozovej) a po vypiti. Len si treba zistit, kde v tvojom okoli sa robia take veci. Mne to robili v zahranici a jeden taky dychovy test ma vysiel 30 €. Ked uz budes mat takto skompletizovane vysledky, tak budes vediet, ktore potraviny vyradit zo stravy, cim by mali vyrazne ustupit problemy ako nafuknute brucho, bolesti brucha po jedle, zvysena plynatost, hnacky, ciastocne aj unava, a tak. Lebo potravina, na ktoru mas intoleranciu, sposobuje unavu. To poznam podla seba. To by bola jedna vec. A druha vec:
Kopa mladych ludi vo veku medzi 20 - 30 skonci na psychiatrii pre psychozu. Ide zvacsa o ludi psychicky silnych a celkom zdravych, ktorym, ludovo povedane, akoze trosku siblo, ale to, ze im siblo, bol v skutocnosti iba psychicky prejav pomalej intoxikacie, lenze toto im psychiatri nepovedia. Zacina sa to tak, ze najskor pride chronicka unava, k nej sa prida tocenie sa hlavy, pocity na odpadnutie a clovek zisti, ze od odpadnutia ho moze zachranit iba kava, potom sa dostavuje pocit nedostatku vzduchu v plucach, svrbenie pokozky a zhorsuje sa pamat, clovek pomaly prestava byt schopny ulozit si novo prijate informacie do dlhodobej pamate, tieto problemy pretrvavaju cele tyzdne a mesiace, clovek sa citi stale otravenejsi a otravenejsi. Neskor sa to vystupnuje az do takeho stupna, ze cloveka palia a stipu oci a pery, ma oci a pery vysusene, dostavi sa strasne sucho v ustach a napriek tomu, ze tento clovek spaval vzdy dobre, pride jedna, dve noci, kedy vobec nevie zaspat, potom pride ten psychicky prejav pomalej, chronickej intoxikacie, ze mu sibne a skonci na psychiatrii, ale v skutocnosti tam vobec nepatri. Intoxikacia je sprevadzana hlienom v stolici a vytokom z konecnika, ale to si clovek nemusi ani vsimnut a uvedomit, pokial si svoju stolicu nesleduje a nekontroluje. Toto sa stava ludom, ktori maju hypermobilne crevo. Slovo hypermobilne poukazuje na tvar creva. Je to crevo plne vselijakych zahybov a vlnoviek, cize nie rovneho tvaru ako ma vacsina ludi, preto je vysoke riziko, ze v niektorom zahybe toho creva zostane zachytena cast potravy, z toho ta intoxikacia. A to aj napriek pravidelnej stolici. Nieco sa so stolicou vyluci, nieco zostava zachytene v tomto komplikovanom creve a tam to kvasi, hnije, vypusta zo seba toxiny a robi neplechu. Najnebezpecnejsie z tohto pohladu je vsetko maso okrem ryb. Dost tazko stravitelna je aj pizza. Pohyb a cvicenie su nesmierne dolezite, aby sa zlepsilo a urychlilo travenie. Vegetarianska strava, alebo vylucenie vsetkeho masa okrem ryb, to je tiez velka pomoc. Dolezite je dokladne pozut potravu a neprehltat velke kusy jedla. Aj ked uz mate nejake vytrhnute zuby, tak aspon so zvysnymi zubami rozomliet jedlo na co najmensie kusy este v ustach. Okrem toho treba uzivat probiotika a vlakninu, dodrziavat pitny rezim, pit vela vody a dost pomoze caj z bylinky benedikt lekarsky, lebo ten zabranuje hnilobnym procesom v creve. Komu sa to stava? Ide o takzvane "deti chudobnych rodicov". V chudobnych rodinach nie su peniaze, aby sa kupovalo maso a vacsinou sa stravuju vegetariansky, osobne poznam kopu rodin, kde maju maso len raz za tyzden - v nedelu, inokedy su na vegetarianskej strave. Bezmasita strava takymto detom prospieva, lenze oni neskor odidu za pracou do zahranicia, kde maju stravu bohatu na maso a jedia ho kazdy den a tam im "sibne". Tiez tam nemaju moznosti sportovat, kedze musia v robote makat, alebo byt 24 hodin v strehu (opatrovatelky). Mnohi z nich skoncia nakoniec na invalidnom dochodku pre psychiatricku diagnozu a psychiatri im povedia, ze praca v zahranici ich psychike skodi, aj ked v skutocnosti to tak vobec neni. Niekto zase nastupi do fabriky pracovat (na Slovensku), stravuje sa v zavodnej jedalni a tam ma kazdy den maso, aj takemu sa to moze stat. Iny pripad: "deti bohatych rodicov", decka v puberte sportuju, hybu sa, ale po nastupe na vysoku skolu prejdu na sedavy sposob zivota, cim sa spomaluje a zhorsuje travenie. Maju prachy, tak chodia po restikach a po pizzerkach a tam papkaju masko a pre taketo crevo tazko stravitelnu pizzu. Kto ma zdrave crevo, tomu sa nic nestane, ale kto ma hypremobilne crevo, ten moze na to doplatit. Pocas VS mu "sibne", potom skonci na psychiatrii a skolu ani nedokonci, nastupuje do invalidity pre psychiatricku diagnozu a cely zivot zije s myslienkou, ze je "na hlavu", zanecha studium hoci vo stvrtom rocniku, lebo psychiatri si vymyslia, ze studium na VS jeho psychike skodi a ze ho stresuje a on tomu uveri, aj ked to tak v skutocnosti vobec neni, ma dosraty zivot. Jednak trpia tito ludia, lebo urcite by radsej chodlili na vysoku do skoly/do zahranicia do roboty, ako ked su vyhlaseni za schizakov a za invalidov, a jednak na toto doplaca nasa spolocnost, lebo z penazi danovych poplatnikov idu prachy na vyplacanie invalidneho dochodku pre nich. Skoda takychto stratenych pripadov. Diagnozu hypermobilne crevo moze urcit gastroenterolog z kolonoskopie. Vsimajte si dobre stolicu, ci tam nemate hlien, dalej si vsimajte, ci nemate vytok z konecnika a pokial mate nieco z toho, chodte si to riesit na gastro... :) PS: keby na tu chronicku unavu a pocity otravenosti uz ozaj nic nepomohlo, tak zarucene pomoze prehanadlo, plus po nom vypit strasne vela vody a dokladne vyprazdnit crevo :) Chronicka unava bol v minulosti aj moj problem a tahal sa so mnou cele roky, vsetko vyssie uvedene mi pomohlo, dnes som O. K. :) preto sa delim o svoju skusenost a zelem vela stastia a co najskorsie vyriesenie problemu :)