Ako sa premôcť a nepohádať sa s deťmi?!

Príspevok v téme: Ako sa premôcť a nepohádať sa s deťmi?!
Peter_W.

Dobrý večer,
uvažujem už dlhšie, ale predpokladám, že tu sa nájde niekto, kto má podobné skúsenosti ako ja.
Môj syn žije vyše roka v Kanade a tieto sviatky bol prvýkrát doma od ich odchodu. Majú 3 ročného chlapčeka, ktorý pred ich odchodom do Kanady hovoril už pekne po maďarsky, nakoľko moja nevesta pochádza z Maďarska a žili tam. Odkedy žijú v zahraničí vôbec hovoria na neho len po anglicky, takže môj vnúčik ovláda len angličtinu a začína hovoriť po francúzsky. Po maďarsky už nevie vôbec o slovenčine ani nehovorím. Keď boli doma snažil som sa im vysvetliť, aby ho naučili po maďarsky, aby sa dohovoril aspoň so starými rodičmi a ich odpoveď bola, že ona už na Slovensko nechcú prísť.
Je mi smutno, lebo ho vidím len raz za rok, lebo ja do Kanady určite na návštevu za nimi nepôjdem a ani to sa s ním neviem porozprávať.
Malý je zhovorčivý, chodievame spolu na prechádzky, ale vôbec mu nerozumiem. Je mi to trápne aj pred známymi a sám sa cítim odstrčený.
Malého mi nechali aj teraz na 10 dní, kým sa išli lyžovať, ale cítim sa ako blbec, lebo neviem čo malý chce. Kým boli u nás, tak sme im do výchovy zasahovať nemohli, lebo syn mi odvetil, že ma nič do toho aj keď bude s malým hovoriť po čínsky.
V ich výchove sa mi nepáči viac vecí, ale vôbec si ani nevypočujú môj názor. Malý má zdravotné problémy, navrhovali sme, aby nám ho nechali a skúsime liečenie tu na SVK, ale nechcú o tom ani počuť. Koncom januára odchádzajú, ale čím ďalej, tým viac som z ich pobytu v Kanade nešťastný.
Kým bol syn doma, nemali sme žiadne problémy, vychádzali sme spolu veľmi dobre, takisto aj s nevestou, ale teraz sú zmenení. Dovtedy som im pomáhal finančne, teraz už moju pomoc nepotrebujú a mám pocit, že ani mňa.
Ako sa s tým vyrovnať?

Prezyvka055

:D lebo keby ste sa naucili vy nieco nove tak by vas to asi do hrobu priviedlo. Moji rodicia ovladaju anglicky a zacali sa ju ucit az po 50. Nechapem preco sa starsi ludia na slovensku zaprdia a nie su schopny sa nic naucit ani nikam chodit. Pozrite si ako ziju dochodcovia v zahranici.

zewa

Vas syn je rozmaznane decko, ktore ma decko. Rozumiem vam, je to tazka situacia a vam zostava len to, ze sa s tym musite zmierit. Mozno aspon treba povedat synovi, aby vnuka naucul zakladne alova ako jest pit, kakat, boli v madarcine, aby ste ho mohli strazit. S tym by nemal mat problem. Casom ak budete mat s vnukom dobry vztah, sam sa bude chciet naucit vasu rec. Dobry vztah ale nebudete mat, pokial budete na svojho syna nahnevany, pretoze to vnucik vyciti. Drzim vam palce a verim, ze snad niekedy najdete odvahu aspon raz vycestovat do Kanady, aby ste videli ako byva vas syn a aby vas na prechadzku mohol zobrat vnuk aj tam ;)

0vecka

podla mna by bola hlupost nutit decko aby sa naucilo 4 jazyky... mozno neskor moze prejst na tie dalsie dva... ale aj tak najdolezistejsie je ze ovlada jazyky krajiny v ktorej zije...

poznam pridad kde rodicia zacali na decko s 5 timi jazykmi teraz ma 5 rokov a nerozprava skoro vobec...

Lucelita

Je ťažké radiť v tejto situácii, ale zároveň smutné, lebo podobné príbehy počúvam vo svojom okolí takmer denne.
V dnešnej dobe sa každý ťahá do zahraničia a mladí ľudia neplánujú návrat domov a ani neuvažujú nad tým, že raz sa budú musieť vrátiť.
Proti deťom veľa asi nezmôžete, ale určite by som malého nevarovala, kým sa oni niekde zabávajú. Taktne by som im vysvetlila, že s vnukom neviem prehovoriť ani "ň" a nie som ochotná ho strážiť, lebo mu nerozumiem.
Určite by som sa neučila po anglicky ja a ani by som nejak netlačila na nich, aby sa zmenili. Doba ich zmení a raz si možno uvedomia, že majú doma niekoho, kto im chýba a zmenia svoj postoj.

lolinka

Je to od syna aj od nevesty nepekne, ze svojho syna neucia svoj materinsky jazyk. Vsak by to uplne v pohode zvladol, anglictinu a k tomu slovencinu (alebo madarcinu). Dva jazyky, to nie je moc. Ze im neni trapne nechavat vam syna, ked vy sa s nim ani neviete nijak dohovorit. A ocakavat od vas, starsich ludi ze sa budete ucit anglicky je tiez blbost. Starsi ludia sa tazko ucia cudzi jazyk. Ale ked to syn odmieta, tak s tym vela nenarobite. Mam pocit, ze vas syn sa sprava dost sebecky, od vas len berie, sprvoti ste ho financne podporovali, teraz mu strazite dieta kym sa on zabava inde, ale on pre vas nie je ochotny vela urobit. Tazko tu nieco radit. Asi uz iny nebude.

1_Zlata

Neviem si predstaviť čo by som asi tak povedala svojim deťom, kebyže mi nenaučia vnúčatá materinským jazykom.
Nikdy nevedia čo život prinesie a prečo sa raz vrátia na Slovensko (Maďarsko) a ich syn bude úplne stratený.
Je to dosť smutné, ale zrejme sa po anglicky budete musieť naučiť vy, lebo inak sa s vnúčikom nedohovoríte.
Máte mnohí pravdu, že je to ich život, ale aj tak je totálne nezodpovedné zabudnúť na človeka, ktorý ma s láskou vychoval a podporoval až kým sa mi nezačalo dariť. Synovi zrejme vôbec nevadí, že vám nechal vnúčika, s ktorým si neviete prehodiť ani slovko a on sa spokojne lyžuje. Stojí to za zamyslenie.

kafe

ehm, keby to bol môj syn, nakopem ho do zadku!
Rozhodnutie NEučiť svoje dieťa materinský jazyk považujem za dosť hlúpe. Ochudobňujú svoje dieťa o starých rodičov a aj voči Vám mi takéto rozhodnutie príde dosť hrubé - je mi jedno, že sa nedorozumiete s vnukom. Čo už. Ich rozhodnutie, majú právo robiť čo považujú za najlepšie. Čo sa týka výchovy, to je podľa mňa vec rodičov, ako chcú deculo viesť. Vy ste si zrealizovali svoju predstavu o výchove a teraz je rad na nich, aby zrealizovali zas svoju. To isté sa týka zdravia, zostáva Vám len rešpektovať ich rozhodnutie. Holt, každý úspech (môžu žiť a pracovať v Kanade, to je ozaj sen mnohých miliónov ľudí) prináša i svoju daň - nevidíte vnúča, a keď ho vidíte nemôžete sa ani porozprávať.
.
S vnukom si môžete skypovať 2-3x do týždňa (keď bude väčší a samostatnejší, kľudne i častejšie): čítať mu rozprávky, preposielať linky na rozprávky v slovenčine (alebo v maďarčine ak viete po maďarsky, deculo už niečo z maďarčiny pochytilo, tak lepšie by bolo pokračovať v maďarčine), "hrať sa s ním"... aj napriek tomu, že nerozumie, rozprávajte sa s ním, akoby ste sa rozprával sám so sebou. Aj keď bude tak ďaleko, môžete si vypestovať zvyky, využívať počítač a "stretávať" sa takto. Preskočte svojho syna a bavte sa s vnukom, učte ho jazyk vy keď jeho rodičia sú krepy.
.
Možno Vás už syn nepotrebuje, ale tak to už v živote chodí. Buďte tomu rád, že je schopný a šikovný a viac si všímajte svoju novú funkciu - byť dedkom. Nemusíte finančne podporovať syna, športe si na výlety a bláznenie sa s vnukom. Prípadne, začnite sa učiť po anglicky, aby vám tá komunikácia išla lepšie - deculo vás bude učiť angličtinu a vy jeho slovenčinu/maďarčinu.

adr1a

Ahoj Peter. Tak rodic vzdy vklada do deti co najviac nadeji lasky starostlivosti financii ai, vidi sa v nich, zela im len to najlepsie. Tvoj syn s nevestou, vnukom si vybrali svoj zivot v Kanade. Ty tam zrejme chodit nechces, skor oni mozno raz rocne pridu sem. No zas existuje skype hangouts ai tak skor sa zameraj na tuto variantu kontaktu, upevnovania vztahov, budovania si puta s vnukom. Navrhovala by som ti zacat sa mozno ucit anglicky, aby si mohol aspon s vnukom budovat si vztah, komunikovat s nim, aby ste si rozumeli. Aj ked sem pride budete si aspon rozumiet. Na dieta sa rec rychlo nalepi osvoji, takze aj za ten tyzden tu si co-to z jazyka zapamata osvoji. Pozri si film Kolja) Niekedy su slova zbytocne. Laska je medzinarodny jazyk. Staci usmev gesta mimika radost a vsetko bude medzi vami ok. Krv nie je voda, to puto tam mate. Stavaj na tom ake moznosti mas

mam56

Chuck Norris hodil jablko na hlavu Isaaka Newtona.
----------------------------------------------
Chuck Norris bol na Marse. Odvtedy tam nie sú žiadne známky života:-)
----------------------------------------------
Psychiater viedol skupinovú terapiu s tromi mladými mamičkami a ich malými deťmi. Vy všetci trpíte obsesiou, skonštatoval. Prvej mamičke povedal, vy ste posadnutá jedlom. Vy ste dokonca nazvali vašu dcéru “Cukríček”. Otočil sa k druhej mamičke. Vy ste posadnutá peniazmi. Opätovne, prejavuje sa to už na mene Vášho syna, že “Penny”. V tomto momente, tretia mamička sa postavila, vzala svojho malého synčeka a zašepkala: tak poď, ty môj Chu.ku, poďme preč odtiaľto.
---------------------------------------------
Poliš na koni povie malému dievčatku na bicykli: priniesol ti ten bike Ježiško, že? Áno, odpovie malé dievčatko. Dobre, tak mu povedz, aby ti budúci rok priniesol odrazku na bicykel. a dá jej pokutu 5 eur. Malé dievčatko sa pozrelo hore na poliša a povie mu: pekný koník, aký máte, priniesol Vám ho Ježiško??? Polišom cuklo a povedal: áno, priniesol. Dobre, povie mu male dievčatko: tak povedzte Ježiškovi, že chu. sa zvyčajne nachádza pod bruchom koňa a nie na ňom.

_meno

Ahojte Peter_W.

Ak mozem prvy príspevok od uzivatela Liecitel sa mne osobne velmi paci, pretoze Vam umoznuje zmenu : mozte sa zmenit, predostrel Vam seba, tak ako sa nevidite.

Jednoduchsie povedane : mozte sa tesit, moze Vam prist luto ze iny clovek sa netesi/dokonca zacina byt zly, avsak kazdy ma volbu zit ako chce.

Je velmi neprijemne a velmi to boli, o to viac cim tento clovek je Vam blizsi.

Vsimol som si ze lutost akoby patri k laske, aj ked je velmi bolestna, je to preto ze mate radi (konkretne svojho syna).

Ak mozem, teste sa : ) Zabavajte sa :D Mozte sa napríklad naucit anglicky, moze to byt celkom sranda na starsie kolena zacat s novou hatlaninkou, mozno aj synovi vidu kutiky ze ej tatko veru toto som od teba necakal, klobuk dole, si fakt frajer, mam ta rad ze si moj tatko : )

:)

Vela stastia pohody a zabavy Vam prajem Peter_W. , vsetko radostne dopadne : )