Dobrý večer,
uvažujem už dlhšie, ale predpokladám, že tu sa nájde niekto, kto má podobné skúsenosti ako ja.
Môj syn žije vyše roka v Kanade a tieto sviatky bol prvýkrát doma od ich odchodu. Majú 3 ročného chlapčeka, ktorý pred ich odchodom do Kanady hovoril už pekne po maďarsky, nakoľko moja nevesta pochádza z Maďarska a žili tam. Odkedy žijú v zahraničí vôbec hovoria na neho len po anglicky, takže môj vnúčik ovláda len angličtinu a začína hovoriť po francúzsky. Po maďarsky už nevie vôbec o slovenčine ani nehovorím. Keď boli doma snažil som sa im vysvetliť, aby ho naučili po maďarsky, aby sa dohovoril aspoň so starými rodičmi a ich odpoveď bola, že ona už na Slovensko nechcú prísť.
Je mi smutno, lebo ho vidím len raz za rok, lebo ja do Kanady určite na návštevu za nimi nepôjdem a ani to sa s ním neviem porozprávať.
Malý je zhovorčivý, chodievame spolu na prechádzky, ale vôbec mu nerozumiem. Je mi to trápne aj pred známymi a sám sa cítim odstrčený.
Malého mi nechali aj teraz na 10 dní, kým sa išli lyžovať, ale cítim sa ako blbec, lebo neviem čo malý chce. Kým boli u nás, tak sme im do výchovy zasahovať nemohli, lebo syn mi odvetil, že ma nič do toho aj keď bude s malým hovoriť po čínsky.
V ich výchove sa mi nepáči viac vecí, ale vôbec si ani nevypočujú môj názor. Malý má zdravotné problémy, navrhovali sme, aby nám ho nechali a skúsime liečenie tu na SVK, ale nechcú o tom ani počuť. Koncom januára odchádzajú, ale čím ďalej, tým viac som z ich pobytu v Kanade nešťastný.
Kým bol syn doma, nemali sme žiadne problémy, vychádzali sme spolu veľmi dobre, takisto aj s nevestou, ale teraz sú zmenení. Dovtedy som im pomáhal finančne, teraz už moju pomoc nepotrebujú a mám pocit, že ani mňa.
Ako sa s tým vyrovnať?
Ako sa premôcť a nepohádať sa s deťmi?!
ja uuplne chapem obe strany... proste decko ma uz teraz dve reci a zatazovat ho dalsimi dvoma zase neni az taka vyhra...zase je uplne prirodzene ze dedko xce mat s vnukom vztah ... bohuzial toto sa uz asi len tazko bude riesit...
Zdravim.tak tu neje problem v synovi ani vnukovi ci neveste.najvatsi problem ktory potrebujete vyriesit ste Vy sam.ako pisete citujem:,,Dovtedy som im pomáhal finančne, teraz už moju pomoc nepotrebujú a mám pocit, že ani mňa,, to hovori za vsetko..Vy ste sa plne stotoznili s ulohov rodica cize kym mozete,,vychovavat,,poucat,radit,pomahat...mate pocit ze ste potrebny,dolezity,proste ze zijete a vas zivot ma zmysel..Nehovorim ze to neje potrebne lenze treba vediet kedy prestat sa hrat na rodica a zacat byt clovekom...vasi najblizssi nepotrebuju od vas peniaze,rady,poucanie oni potrebuju od vas lasku-pochopenie,porozumenie,plnu pozornost (staci ked si spomeniete na obdobie zo svojho mladi)...a to ze svojmu vnukovy nerozumiete to vobec nevadi jemu to je jedno on potrebuje vasu lasku-pozornost a tam slova nesu potrebne a ak myslite ze su tak mozete vy spravit prvy krok a zacat sa ucit anglicky alebo francuzky preco nie? zivot je zmena.treba skusit a uvidite tie,,zazraky,, vela stastia :)