Veľmi pekne Vás prosím, vedel by mi niekto poradiť v jednej jazykovej veci?
Som učiteľka, učím slovenčinu, ale zatiaľ počas svojej pg praxe som sa nestretla s mužským maďarským priezviskom Béllá.
Potrebujem vedieť, ako ho správne skloňovať, najmä v datíve a lokáli.
S inými maďarskými priezviskami ako László a iné problém nemám, ale v tomto Béllá sú aj staršie kolegyne "mimo".
Hľadali sme v pravidlách pravopisu aj v SAVe, ale špeciálne tomuto mužskému priezvisku a najmä jeho skloňovaniu sa zatiaľ nikto nevenoval.
Ja som Slovenka, učím náš materinský jazyk, predsa len ma to trápi, že túto vec neovládam. Niet sa však kde dopátrať správnej odpovede.
Vedel by mi niekto z vás poradiť? Ďakujem.
Súrne, prosím, poraďte
mozete mi poradit niekto. zaujma ma ako sa pise vianoce, Vianocne sviatki a do noveho roku alebo do Noveho roku. dik
napis Bugarovi do parlamentu nech sa k tomu vyjadri
Janka, Tvoja kolegyňa pravdu nemá! Toto substantívum je sklonné, nesklonné sú - menu, kanoe, jury,...A nemyslím si, že aj Tvoj kolega to správne vyskloňoval, skús to nahlas vysloviť, ide Ti to ľahko? A teraz vyslov Laszlóa, cítiš ten rozdiel? Viem, čo Ťa mätie, to dlhé "A". Sama vieš, že pri mužskom rode vzhľadom na kategóriu životnosti máš na výber len dva vzory - chlap a hrdina. A ak by toto ohýbanie bolo niečím zvláštne, tak by to páni L.Oravec a V. Laca vo svojej práci uviedli. Skús sa ešte obrátiť na týchto pánov - E. Paulíny, J. Ružička a J Štolc. Pozri, nie je chybou študentom priznať, že niečo nevieš, nie si predsa JAZYKOVEDEC a slovenský jazyk je ťažký - jazyk, literatúra, sloh a plný výnimiek. "Neboj sa nevedomosti, boj sa lživej vedomosti! Od nej pochádza všetko zlo sveta!", L.N.Tolstoj.
Je to určite priezvisko, celé meno pána je Jozef Béllá.
Aj ja som sa stretla na výške s maďarskými spolužiakmi, dokonca som ohľadne toho volala jednému z nich a tvrdil, že datív je Béélláovi a lokál detto.
Profesora sme mali Lászlóa :)
No a kolegyňa pred dôchodkom tvrdí, že Bééllá je slovo nesklonné. A to mi nejak nesedí.
Asi to nechám tak a budem tajne dúfať, že sa ma to raz niekto zo študentov neopýta :)
Ďakujem pekne za všetky príspevky.
-Mám 56, aj tak sa dá!
- Janka, páči sa mi, že máš rada svoju materinskú reč a ak niečo nevieš, neuspokojíš sa s tým. Dostala som návštevu, svoj príspevok nedokončila, a tak pokračujem ďalej. Tie pády platia len pre singulár! Plurál tohto priezviska v datíve je Béll-om a lokál Béll-och. No a nenašla si nič preto, lebo priezviská zakončené na -a/-á majú pravidelné skloňovanie, až na nejaké výnimky. Toto je môj skromný príspevok k tejto téme.
Volaj ho bella ragazza:-)
Dnes som akási slepá a prehliadla, že to, na čo sa pýtam, je tam už uvedené. Takže poďme na vec. Béllá - muž. rod., vzor hrdina, datív a lokál - Béll-ovi. Nekopla si sa Ty, kočka, nechcela si sa náhodou spýtať na iné pády, a to konkrétne na genitív a akuzatív?
Má to byť určite priezvisko, nie je to náhodou meno? Máš to napísané správne a je to mužský alebo ženský rod?
Janka. Ked ti ani v SAV ai nevedeli poradit co sa spravneho sklonovania tyka.
Ale poviem ti jedno. Na VS som mala aj madarskych spoluziakov. A tam to riesili profesori docenti tak, ze oslovili aj pocas prednasky priamo konkretneho studenta a povedali mu - kolega, ako vas mam spravne po priezvisku oslovovat alebo ako sa to spravne sklonuje?, aby som vas spravne oslovoval a neurazil vas? No a bolo. Vsetcia sa tomu zasmiali a konkretny student si sam povedal, ako mu maju hovorit sklonovat jeho meno a obe strany boli spokojne. Ty sa tym nevzrusuj. Tym ze sa ho tiez takto priamo spytas neukazes svoju nevedomost no skor naopak. A nie je sa zaco hanbit. Nie je to SK meno a sme na SK tak sa len pytas, zaujimas. Toto je este nic. To bude ina sranda s utecencami a ich priezviskami menami sklonovanim :D