Ako efektívne cvičiť a stravovať sa

Príspevok v téme: Ako efektívne cvičiť a stravovať sa
pato23252

Zdravím, potreboval by som poradiť. Mám 23 rokov, 185 cm a 82 kg a rozhodol som sa, že začnem na sebe trošku makať. Doteraz som nikdy necvičil a ani som nebol zástanca zdravej stravy - jedol som to, na čo som mal chuť. A preto by som potreboval od Vás poradiť, lebo by som si chcel vyrysovať postavu. Už tretí den cvičim rano pol hodiny a potom večer. Dlhšie sa neda, lebo som každy den v robote v zahraniči min. 12-14 hodin a som dosť v pohybe. K dispozícii mam len 2 asi 15 kg činky a to je všetko. Mohli by ste mi poradiť nejake efektívne cviky a potom hlavne niečo okolo tej stravy, čo hlavne konzumovať a v akom pomere a čomu sa vyhýbať. Velka vdaka.

Gima

Máte nadváhu? Poznáme 6 dôvodov, pre ktoré sa vám schudnúť oplatí
26.04.2016

Možno pre nadváhu nemôžete otehotnieť, alebo vás trápia kŕčové žily či cukrovka. Tu je šesť skvelých dôvodov, aby ste sa nadbytočných kilogramov zbavili.
Vnútorný tuk je nebezpečnejší ako vonkajší.

Vnútorný tuk je nebezpečnejší ako vonkajší.Autor: Shutterstock.com
Tip na ďalší článok
Skúste to bez námahy: TENTO drink z 3 surovín si poradí s vaším tukom ...viac

Nájdite si lekára

Ušetrite za lieky

Vnútorný tuk je oveľa nebezpečnejší ako vonkajší. Hromadí sa v bruchu i v hrudnej dutine a obrastá vnútorné orgány. Okrem toho spomaľuje metabolizmus, vyvoláva v celom tele zápaly a produkuje škodlivé látky.

1. Ochránite si srdce
Čím je nadváha vyššia, tým skôr môže srdce zlyhať, keď je obalené tukom, musí pracovať oveľa viac a vyčerpáva sa.

2. Pomôžete obličkám
Nadváha a obezita úzko súvisia s ochoreniami, ktoré škodia obličkám, s cukrovkou, vysokým tlakom i chorobami srdca.

3. Odľahčíte kĺby
Nadváha je najzásadnejší faktor vzniku osteoartrózy, ktorá trápi najmä kolená, bedrá a spodnú časť chrbta.

Čítajte aj: 4 motivačné rady, ako účinne schudnúť. Toto vás konečne nakopne

4. Nebudete chrápať
Vnútorný tuk je výrazný rizikový faktor pre vznik spánkového apnoe a chrápania, ukladá sa medzi svalstvo hltana a sliznicu a tak obmedzuje priestor pre prúdenie vzduchu.

5. Zlepšíte si sexuálny život
Čím ste obéznejší, tým máte viac problémov s pohlavným stykom a potešením z milovania. Zbavte sa aspoň desať percent z hmotnosti a sexuálne túžby sa vrátia.

6. Ľahšie otehotniete
Nadbytok telesného tuku spôsobí, že telo produkuje priveľa estrogénu, ktorý potláča ovuláciu a komplikuje tak otehotnenie. Ženy s nadváhou majú vyššie riziko potratu, tehotenskej cukrovky a preeklampsie.

Zbavte sa tuku prirodzene:

pravidelným cvičením ochucujte jedlá kurkumou, škoricou, cesnakom, čili,
jedávajte celozrnné potraviny aspoň 2 x do týždňa,
jedzte mastné ryby,
okrem vody pite denne dve šálky zeleného čaju,
vnútorný tuk je nebezpečnejší ako vonkajší.

Gima

Kardio je aeróbne cvičenie, ktoré prináša zrýchlenie metabolizmu a následné spaľovanie tukov. Takéto tréningy však okrem chudnutia prospievajú aj srdcu (čo je odvodené od slova kardio, kardiovaskulárny), kostiam, svalom a zároveň zlepšujú náladu, odstraňujú stres a rozvíjajú myslenie. Za kardio tréning sa však považujú i domáce práce či umývanie auta - samozrejme v patričnom tempe.

Pri kardio cvičení sú však dôležité tri aspekty: neustály pohyb, jeho intenzita a dĺžka. Vo všeobecnosti platí, že dlhšie trvajúce cvičenie pri nižšej intenzite je efektívnejšie, než krátky intenzívny tréning. Pokiaľ ide o dĺžku, tá je individuálna. Záleží od kondície jedinca, no optimálna dĺžka sa pohybuje v rozmedzí od 20 minút do jednej hodiny. Tepová frekvencia, pri ktorej dochádza k spaľovaniu tukov sa líši v závislosti od veku cvičiaceho. Pre dvadsaťročného človeka je od 119 do 141 úderov za minútu, u tridsaťročného 116 až 135, štyridsiatnici chudnú pri 111 až 131 a päťdesiatnici pri frekvencií 106 až 125.

Pri kardio tréningu treba dodržiavať i niekoľko zásad. Pokiaľ sa rozhodnete pre chôdzu či beh na bežeckom páse, vyhnite sa opieraniu a pridržiavaniu sa stroja. Nezabudnite na vyrovnané telo. Ideálne je zapojiť i vrchnú časť tela. Pri vzájomnom pohybe nôh i rúk totiž spaľujete až o 40% viac kalórií.

Mohlo by vás zaujať: Schudnite a dostaňte sa do formy: Začnite s behom ešte dnes podľa našich tipov!
Plávanie

Ide o jedno z najefektívnejších kardio cvičení vôbec. Okrem toho pri plávaní zapájate takmer všetky svaly, čo u iných typoch cvičenia prakticky nie je možné. Človek s hmotnosťou 70 kilogramov pri tridsaťminútovom intenzívnom plávaní štýlom prsia spáli 372 kalórií, pri štýle motýlik je to ešte o čosi vyššie číslo. Pri plávaní navyše chránite kĺby a väzy, ktoré pri iných tréningoch môžu trpieť.
Skákanie cez švihadlo

Skúšali ste už skákať cez švihadlo? Takýto tréning je natoľko intenzívny, že väčšina ľudí nezvládne viac ako niekoľko skokov. Pokiaľ by sa vám však podarilo skákať rovnakým tempom až pol hodinu, spálili by ste 372 kalórií. Väčšina trénerov dokonca odporúča práve toto cvičenie ako jeden z najefektívnejších spôsobov spaľovania tukov. Pri skákaní zapájate stehná, lýtka, brušné svaly, ale i ramená a chrbát.

munz

piperine, forskolin, acai berry, malinový ketón, zelená káva a podobné blbosti ani náhodou, sú to zbytočne vyhodené peniaze

Peter0000

A ešte k tej vyváženej strave. Jesť by si mal 3x denne. Napr.: raňajky o 7hod., Obed o 12., večera o 18.hod. Ako dezert si daj ovocie. Ja mám rád jablko po obede.

guru_z

na piperine sa vykasli, naco zatazovat telo/oblicky/pecen blbostami, ktore netreba. urcite si to nabral tuto z fora, kde posobia sami majitelia eshopov a robia tu reklamu o milion sest. je to iba spam.

ked zacnes cvicit, tak vaha pojde samo dole alebo hore(adekvatne typu stravovania).
len treba zvazit, tvoj postup. sice chces rysovat, ale nemas co, ked necvicis.

teda ak chces schudnut, tak na tvojom mieste by som sa venoval kardiu.
ak chces svaly, tak posilka+strava=priberes a potom mozes rysovat.

Rufus

co odporucas aky doplnok stravy? ja tu vela citam o piperine forte, ze napravuje pracu metabolizmu ale este som to nevyskusal

MarcelkoM

namiesto linkovania atd co tu v diskusii robite, skuste pomoct, chlape zacni cvicit, kardio, lepsia strava skus co najviac obmedzovat pecivo a sladkosti a skus aj doplnok stravy nejaky taky co ti nastartuje matabolizmus