Dala som si precavzatie že chcem byť vegetariankou no moj oco povedala ze sa o tom treba docitat a treba si varit jedla no mam 11 varit ma nenechaju a že nebudu koli mne vymyslat boh vie co lenze ja svoje novorocne precavzatie chcem aj dodrzaj je mi luto tych zvierat.
Vegetarianka
Primitivizmus v priamom prenose. :D
Niekto sa tu snaží zakryť (no neúspešne) nielen to, že viem čítať, no i to, že nevie čítať s porozumením.
Niečo si naštuduj o oxalátoch, fylátoch, Ca, hem-Fe, nohem-Fe.
Stačí sa natrieť SPF 15 a toho vitamínu D sa teda veľa nevytvorí. Pretože faktor 8 znižuje až o 95% a faktor 15 prakticky o 100%. Takéto veci by si mala vedieť. Tak isto tie blbé semiačka či mak si zapamätaj.
Babenka môže mať nábeh na osteoporózu vďaka vlastnej hlúposti, nie kvôli rozhodnutiu stať sa vegetariánkou (až vegánkou) bez naštudovania problematiky. Môj názor.
Naopak, nikto nenúti nevegetariánov študovať do podrobností stravu a jej zloženie, ale vegetariánov všetci, preto väčšina všežravých doslova žerie čokoľvek.
Lepšie?
Ale prosím ťa, znížené vstrebávanie... Znížené, neznížené, stačí na vykrytie potrieb človeka. B12 je v mliečnych výrobkoch. Dčko získaš, len choď von na vzduch na prechádzku pravidelne.
Slečna pseudovegetariánka bez osteoporózy (iba s nábehom) asi považovala za vegetariánstvo niečo typu sladkosti, čipsy a tofu.
Fakt milujem ľudí, ktorí vedia čítať:
vďaka rozhodnutiu stať sa vegetariánkou (až vegánkou) bez naštudovania problematiky
BEZ NAŠTUDOVANIA PROBLEMATIKY je nesmierne dôležitá časť vety
Možno preto, že z rastlinnej stravy je znížené vstrebávanie Ca, Fe a Zn.
Bielkoviny až taký veľký problém nebudú. Síce esenciálne nie sú až tak zastúpené. Inak by to bolo, ak by musela držať nízkobielkovinovú diétu. Ale to je trochu o niečom inom.
Vitamín B12, vitamín D, a taurín v podstate chýbajú. Tiež je problém s vyššími polynenasýtenými mastnými kyselinami Aj keď sa ľanové a čia semiačka propagujú ako zdroj omega-3.
Babenka môže mať nábeh na osteoporózu vďaka vlastnej hlúposti, nie kvôli rozhodnutiu stať sa vegetariánkou. Môj názor.
Naopak, nikto nenúti nevegetariánov študovať do podrobností stravu a jej zloženie, ale vegetariánov všetci, preto väčšina všežravých doslova žerie čokoľvek.
Chcem len upozorniť na jednu babenku, ktorá tu písala, že má nábeh na osteoporózu vďaka rozhodnutiu stať sa vegetariánkou (až vegánkou) bez naštudovania problematiky. Si ešte vo vývoji a tvoje nároky sú podstatne väčšie ako u dospelého človeka.
Dôležité sú informácie ako, že Ca (i Fe) a oxaláty či fyláty sa nemajú rady, potom o vitamíne B12, vitamíne D, zinoku, omega-3 a podobne.
Čo sa týka omega-3 a ľanových a chia semiačok, ktoré sú tak horlivo odporúčané ako ich zdroj, tak to sa veľmi nezakladá na pravde, pretože ich využiteľnosť je tak nízka, že nestojí ani za povšimnutie.
Mak je tiež často odporúčaný ako zdroj Ca. No akosi sa pozabúda na oxaláty, ktoré obsahuje vo väčšom množstve a ktoré vstrebávanie Ca značne znižujú.
skus si o tom najprv nieco nastudovat :)
E.M.Č.A.,
ako oco hovorí, skús si zohnať nejakú odbornú literatúru. S tým varením by som sa ich snažila ešte presvedčiť, pretože si už dosť stará na to, aby si to zvládla. Na začiatok môžeš jesť dostatok mliečnych výrobkov - mlieko, jogurty, syry, bryndza, ak teda nebudeš jesť mäso, týmto to čiastočne nahradíš, a potom si jednoducho nájdi produkty, ktoré obsahujú najviac bielkovín a tie jedz namiesto mäsa, napr. strukoviny. Ostatné sa v podstate nemení, čiže ti nemá čo chýbať.
Ekak,
to sa asi veľmi nenaješ, keďže v škole je mäso takmer denne, okrem sladkého dňa - čo nie je poriadny obed. Možno by bolo lepšie odhlásiť sa z obedov a variť si sama alebo odhlásiť sa z tých, ktoré nebudeš jesť. Samotná zemiaková kaša je dosť slabý obed.
babulky ale vy este rastiete :)
Ahoj ja som tiež vegetarianka a tiež mám 11. Vegetariankou som už od 10. Je mi ľúto zvierat ale robím aj niečo pre moje zdravie. Mne v tom rodičia nebránili. Ked sme mali na obed mäso ja som zjedla všetko okrem mäsa a tak isto v škole. Mäso mi nechýba. Ale keby si ňou chcela byť dlhšie tak si rob take napr. špenatove smoothie a jedz orechy alebo niečo čo má viac železa aby ti nechýbalo. Ale len ked na mesiac ňou budeš tak je to vpoho. Na internete je veľa clankou o vegetarianstve. Rodičia má nechajú variť aj samu tak je to fajn ale ked teba nie tak sa nič nedeje.:-)
Prosím ozvi sa
Ema (Ekak)
ale ty este rasties ty by si mala jest vsetko;)