Dala som si precavzatie že chcem byť vegetariankou no moj oco povedala ze sa o tom treba docitat a treba si varit jedla no mam 11 varit ma nenechaju a že nebudu koli mne vymyslat boh vie co lenze ja svoje novorocne precavzatie chcem aj dodrzaj je mi luto tych zvierat.
Vegetarianka
Mna by zaujimalo u vegetarianov napr. ako teraz spominany obed/vecera u navstevy. Je mi jasne, ze vegetarianske jedla su chutne. Ako nevegetarian jem jedla aj, aj. A teda otazka: ked nevegetarianska rodina pride na navstevu k vegetarianskej urcite si na ich jedle pochuti si, pochvali, ucti si snahu pripravit tu ich dobrotu. Dokaze toto aj vegetarianska rodina na navsteve u nevegetarianskej? Dokaze zjest zas ich dobrotu? Alebo stoj, co stoj bude stat za tym svojim a bez akehokolvek respektu k nevegetarianskej rodine? V xy statoch je prave obed/vecera, resp. jedlo u stolu ta udalost, ktora spaja aj vzdialene rodiny k sebe. V mojom okoli nepoznam ani jedneho vegetariana.
asi by som bola radsej keby mojou nerestou bolo maso ako fajcenie
No nie, lebo casto pocuvam aj to, ze chyba vapnik, chyba b vit atd. Mne nechyba nic, to som chcela povedat.:) Inac, samozrejme, ze vegetarianstvo neznamena nahradzat mäso. Ok, nazveme to tak, ze nejem mäso, lebo ja ho nejem z etickeho dovodu. Priznam sa, ze som mäso rada jedla a tazko sa mi odvykalo. Nemohla som sa vyrovnat s tym, ze mnohe zvierata musia kvoli mne zomriet. Bola som velmi rozpoltena, pretoze vzdy ked som zjedla mäso, som si to vycitala. A jedneho dna som nastastie pocitila k nemu odpor a odvtedy som konecne vyrovnana a spokojna. Tiez sa priznam, ze fajcim. Nejaku nerest predsa musim mat. ;)
Zbytočne sa snažíš tu niekoho presviedčať, veď to je samozrejmé, že vegetariánska strava je chutná, teda podľa mňa je to niečo iné ako sójové niečo namiesto mäsa, ale dobre. K tomu krvnému obrazu - ten majú častokrát výborný aj fajčiari, čipsožrúti alebo konzumenti alkoholu, ale inak chápem, čo si chcela povedať.
Ja neviem, co tu vypisujete ne/doveryhodnych zdrojoch, co chyba a nechyba pri vegetarianskej strave v organizme, atd. My sme v rodine dvaja vegetariani a to uz 15 rokov, v nasej sirsej rodine su 4 veg. a moje 2 kamosky su vegetarianky este dlhsie nez ja. Nestudovala som nejako zvlast literaturu o veg. ale jeme okrem mäsa a samozrejme aj ryb (lebo niektori pokladaju rybu asi za rastlinu, ked sa cuduju, ze ani ryby nejeme) vsetko a ziadne ziadne polotovary, ziadnu mikrovlnku a pod. takze stravu mame rozmanitu. U nas sa vari denne, tak ako v mnohych rodinach, k sojovemu reznu si dame napr.zemiaky, ci ryzu, salat, k spanielskym "nemäsovym" vtacikom viem urobit perfektny soc, k tomu cervenu kapustu a knedle, fasirky mame tiez vynikajuce, ci uz k zem.salatu, pastekovu natierku bez mäsa viem urobit tak, ze ani nepoznat, ze to nie je original a vela vela inych jedal, proste jeme vsetko ale neexistujeme na cipsoch a podobne. Vela NEvegetarianov si uz u nas pochutilo, uz sa stalo, ze pojedli a nam nezostalo.:) a!.....zistila som, ze sa citim ovela lepsie, nez ked som jedla mäso, som vitalnejsia a vysledky krvi som si dala urobit po niekolkych rokoch len na naliehanie niektorych clenov rodiny a su uplne v poriadku.
Mame vsak v rodine aj veg.deti (uz su velke) ale to ich matka si nastudovala vopred o detoch a vegetarianstve vsetko do detailu. Ti dvaja chlapci su ako buky, sportuju a su zdravi ako repy. Tot moje skusenosti.
Prekyslenie a 99 % moderných tém sú klamstvá. Z niečoho tí ľudia predsa žiť musia.
O semiačkach som hovorila ja, pretože tzv. výživový poradcovia ich veľmi radi odporúčajú ako zdroj omega-3. No pravda je celkom opačná:
www.ncbi.nlm.nih.gov
www.ncbi.nlm.nih.gov
www.ncbi.nlm.nih.gov
Štúdie sú moje zdroje. Poprípade "skratkový" examine.com
Oxaláty (čiže šťavelany) a podobné veci som spomenula iba preto, aby vedela na čo sa zamerať.
To, že sa niekto zmýli kvôli môjmu nicku ma netrápi. Stáva sa. Aj tu sa mi to už zopárkrát stalo. Takže v pohode.
Spôsob vyjadrovania žiaľ nezmením. A to sa snažím ešte krotiť.
A práve preto, že som dosť limitovaná, tak mám mnohé veci naštudované. A aj preto napríklad viem, že prekyslenie je blud, pretože podľa tej teórie môžem jesť prekysľujúce potraviny odnevidím-donevidím, že doplnky (či bylinky) nepomôžu na všetko...
Teda definovala sama. Si žena. Chorá. Pardon.
E.M.Č.A., najlepšia rada, keď si budeš čítať komentáre, predstav si to, že to písali títo a3.l3-images.myspacecdn.com a pochopíš, že tu píšu ľudia častokrát veci, o ktorých nemajú ani šajnu. Fórum nie je overený zdroj, preto radšej hľadaj v knižniciach s odbornou literatúrou, ale aj tu si daj pozor, pretože ak vezmeš 2 knihy, každá môže tvrdiť opak a teraz sa rozhodni.
Nepoznám človeka, ktorý by si natieral v zime. Možno ty áno, tak ho na to upozorni. O semiačkách som ja nič nehovorila. Ja už som dávno doštudovala a myslím si, že 11-ročnej rozprávať o oxalátoch, fylátoch a pod. je absolútne zbytočné, nič z toho nebude mať. Tu treba dávať rady laickým jazykom, inak nepomôžeš. Veď len nech sa spýta rodičov, či vedia, o čo ide, ak rozumieš. Ak nie, tak si sa definoval v prvej vete sám. Mimochodom, nie je to ani vtipné (narážka na smajlíka), ani urážajúce, proste trápne.
Ani ja som v tvojhom veku nevedela variť no vedla som si prevariť vodu v rychlovarnej kanvici, potom som prevarenou vodou zaliala misku vlociek pridala par orieškov, hrozienok, zaliela jogurtom a bola z toho super mnamka.
Skus zjesť banan s vanilkovym jogurtom. Slnečnicove semiačka, ovocne kaše,(pyre).... V kuchyni sa deju zazraky aj bez pečenia a varenia. Dalej mixer je tiež velmi jednoduchy na ovladanie. Ja mixujemmrazene ovocie z obchodu s trochou džemu. Na youtube je toho dost.