Busi mi srdce, citim hrudnik, je mi blbo

Príspevok v téme: Busi mi srdce, citim hrudnik, je mi blbo
urs

Zdravim,
v priebehu tohto roka som nahodne z nicoho nic maval take epizody (asi 3x) velmi zvlastnych stavov. Velmi tazko mi je opisat ten stav presne, prve si to vsimnem na videni ze tak trosku inac vidim aj ked nie je to nic so zrakom, akokwby nemam periferne videnie, potom zevraj zblednem, mozno sa mi rozbuchoce srdce, musim utekat aj ostat, je mi zima aj teplo, ako keby mdloby ale neodpadavam. Len rychlo domov sam a lahnut si.

Doteraz vzdy ked to prislo, vyspal som sa, odislo, zabudol som.

Od poslednej epizodky, mi ako keby ostal taky iny stav, stale som napaty, "citim" zvyseny tep, ale pocitovo dost ine ako tie nahle silne epizodky. Nakoniec som sa uz vobec nevedel skludnit tak som siel na pohotovost. Tam mi spravili nejake krvne testy a ekg, negativne. a ze podla neho somatickeho povodu. Dali mi magnezium a to ma nejako ukludnilo aj ked srdce mi bilo ale aspon som sa nebal. (Ale zase vtedy som nemal ten silny "mimo" stav)

Tyzden som bol okej, ale cez vikend znova tak som zasiel za svojim lekarom, ten viacmenej zopakoval a predpisal zvysit to magnezko a xanax, a o tyzden sa vratit ak nebude lepsie.

Bral som to par dni a kedze xanax som vnimal ako ibalgin a bolo mi dobre aj bez neho na druhy den tak som to prestal brat a k doktorovi nesiel.

Ale ovsem tie mierne stavy sa nejako obcas vratili a riesil som to magnezkom a to ma vzdy pekne uvolnilo a bolo okej. stress hovorim si.

Teraz prisli sviatky, dovolenka, konecne pojdem domov, nebudem vstavat nic robit, da ma to dokopy. Prvych par dni to aj tak bolo super konecne. Ale do toho zrazu epizodka silna, z nicoho nic, pri sedeni za pc. Spanikaril som ze je to tu znova, naposledy to taketo bolo pred dvoma mesiacmi. Dal som si magnezko a hecoval som sa a preslo to relativne rychlo. aj ked zvysok vecera som bol unaveny ale okej.

Na druhy den vecer, sme isli na pivo (jedno), vsetko fajn ale ked sme odchadzali, zrazu taky zvlastny stav, uplne iny ako tie ostatne, tep milion, nevedel som co uz so sebou robit a dal si xanax a zaspal.

Odvtedy a az doteraz mi je od rana blbo, neprijemne, stale som taky nesvoj, neviem co mi je, tep asi zvyseny, nemozem nic robit, citim na hrudi take zvlastne pocity, hlavne ked lezim na lavom boku, a len cakam do vecera kym si dam xanax, to ma ukludni ale mam pocit ze to funguje stale kratsie a kratsie.

Nejako sa zacinam bat ze mam nieco naozaj zo srdcom, ah

(mam 25, tento rok som zacal pracovat po skole tpp, nesportujem, cely den len sedim v praci .. toto je aj jedna moja hypoteza lebo prvy krat sa mi to stalo ked som si napraval chrbticu a druhy krat vo fitku..) .. povedal som to doma, ale neviem ci je to dobre, kazdu chvilu ci som v pohode a bla bla..)

"Kiez by" to bolo psychicke lebo ked sa nato pozrem s odstupom tak mam vela neriesenych veci... ale nako sa to zhorsuje a ja uz neviem...:-\

Ivana91

Katsa, tak to je zaujímavé, že ti káva robí dobre, lebo pri úzkosti je prirodzené, že sa treba vyhýbať káve. ALE výnimky existujú asi pri všetkom, čiže je možné že ti robí dobre. Tu pridám jeden článok čo som si teraz dala do google káva a úzkosť:

"Kávičkári tiež môžu zažívať triašku, migrény, nepokoj, nervozitu, zmeny nálad. Udáva sa, že káva sama o sebe nespôsobuje úzkosť, no veľmi k nej prispieva. Ak človek trpieva úzkosťou, pitie kávy mu v tomto smere môže problém ešte prehlbovať a viesť i k záchvatom paniky. Ktokoľvek, kto má problémy s úzkosťou, by sa teda určite mal káve vyhýbať." - mne osobne vedie k panike.

K tomu stravovaniu. Tiež pri panických stavoch mi nechutilo jesť, cítila som že som hladná, ale nešlo do mňa žiadne jedlo. Po čase sa mi žalúdok ukľudnil. Ako píše Katsa treba jesť. Aj keď ti nechutí aj nasilu. Po troške. Dá sa to určite do normálu. Je prirodzené keď má človek napäté nervy (sleduješ sa, svoje srdce...), že nemáš taký apetít.

Katsa

Na to, či ješ som sa pýtala preto, lebo som čítala, že cukrovka ma podobné príznaky. Robili ti aj celkový krvný obraz? A cukor si mal v norme? Ale to nie je dobré, musíš sám začať sa normálne stravovať. Mne tiež nič nechutilo ale donútila som sa jesť normálne a začalo mi byť lepšie.
Ivana díky za knihy pozriem sa na ne a je zaujímavé, že s kávy ti je zle, mne to práveže pomôže, lebo keď si dám magnézium tak sa mi tie záchvaty horšia, vtedy mi je tak naodpadnutie, že sa idem zblázniť. Zaujímavé, že každému pomôže niečo iné.
Urs možno keď si dáš xanax tak sa sám ukľudníš, lebo vieš že si si na to niečo dal a tým pádom aj zapracuješ psychiku tak, že to prejde.
Hlavne sa na to príliš nezameriavaj, nečakaj, že ťa to chytí napr. dnes, musíš sa naučiť na to nemyslieť, lebo už tým si to privolávaš. Mne dosť pomáha pozeranie filmov alebo seriálov, či čítanie knihy, alebo prechádzky kedy úplne zmením myslenie a nesledujem sa tak. Alebo ti môžem odporúčiť tiež relaxačnú hudbu, našla som veľmi dobrú na internete a keď som nevedela večer zaspať, lebo som sa bála, že to na mňa príde tak som si ju pustila a úplne ma to upokojilo.
Odporúčam nájsť si vlastný spôsob ako to zvládnuť, kým si doma tak skúšaj rôzne veci a sám zistíš čo ti pomáha.
Ale stále si myslím, že je zaujímavé, že ti to začalo po tej náprave chrbta ako si písal a mne tiež po tom čo som cvičila cviky na chrbát... či to aj nejako nesúvisí, ale to už asi nezistíme...pretože xanax funguje sčasti ako magnézium, že ti uvoľní svaly a telo, čiže aj keby si mal problémy s chrbticou tak ti uvolní zaseknuté nervy, že či aj tam nie je problém... no ale to by chcelo hlbšiu analýzu a asi zájsť aj za ortopédom... lebo sa mi zdá zvláštne že ťa to prepadá doma a ako píšeš moc sa nestresuješ...

Ivana91

Áno vyzerá to na panické stavy. Nemôžem napísať 100% nie som žiadny doktor, len sama som si prežila tak mám načítané knihy.

Všade píšu medzi hlavné príznaky panických stavov, že buď sa človek v tom momente bojí, že ide zomrieť, že sa mu niečo zlé udeje, napríklad práve kvôli tomu hrudníku (najčastejšie sa mi zdá), niekto sa zase sťažuje že má pocit že každú chvíľu odpadne.
Ja som mala aj to bitie srdca, ale hlavne v tom panickom stave sa mi diali zvláštne veci s mysľou k tým fyzickým príznakom som mala pocit, že sa každú chvíľu zrútim a zošaliem. Hnusný pocit. Myslela som že sa toho nikdy nezbavím, no presne tak Xanax pomáha práve pre to že je to psychika.

Ja som si ho dala ale len tak asi 3,4 x za život. Hneď po atakoch som išla ku psychologičke. Pred jej kanceláriou ma chytil panický stav, zase hnusný pocit že to takto nevydržím, že sa zbláznim, do toho fyzické veci ako srdce, chlad, triaška. V momente ako som vošla dnu k nej a začala som sa sústrediť a hovoriť jej môj príbeh nebolo mi nič. Prešlo to lebo som jednoducho zmenila pozornosť, ona ma ukľudnila. Je to jasné že to bola psychika. Doklaplo mi to. Ale aj napriek jej návšteve mi to neprešlo úplne (čiastočne). Potom som čítala a hľadala knihy a našla som tento prístup, ktorý spočíva v tom vlastne nič s tým nerobiť. Robiť klasické veci, čo pred touto úzkosťou. Hlavne neležať, neľutovať sa, keď chceš ísť von a príde ti zle, treba ísť aj tak. A o tomto je ten prístup. A samozrejme poučila som sa alebo ma úzkosť zmenila nestresovať sa ako predtým. Nejako som zistila že to je všetko zbytočné, zdravie je najprednejšie a to psychické veru tiež je veľmi dôležité.

Aj klasické veci ako šport pomáhajú, ale čo viem z tej knihy nie je to 100% odbúranie panických stavov, ale veľmi pomáha.

Z doplnkov magnézium. :-), aj nejaké čaje bylinkové, ale hlavne stopnúť alebo obmedziť kofeín - kofoly, kávy. Nemusíš úplne ale mám odskúšané, že keď som si dala espresso celý deň som mala zhoršený stav a trasenie.

urs

nejde tu editovat tak este.doplnim

dnes to na mna prislo dost silno od hrudnika a uz som nevedel co so sebou tak dal som si xanax a je mi fajn .. z toho vyplyva ze to urcite boli tie panicke stavy. ze? keby ma slo naozaj drbnut tak xanax nespravi nic ze .. cize naucit sa tie epizodky zvladat podla tej knihy

btw, este k tym ostatnym terajsim dnom ked sa citim nesvoj ale nemam epizodu .. hovoris ze je to zo stresu nerieseneho .. teda skusit klasicke odburavanoe stressu ces sport, sauna, masaz, spanok, atd?

btw2, mozno nejaka uprava stravy, doplnky co by mohli tym stavom predchadzat?

urss

dakujem pekne, idem si to pozret

len moj problem je ze ja v tom momente neverim ze to nic nie je a ze ma ide porazit :-\

Ivana91

S radosťou vám odporúčim knižky, lenže ide o to, že v slovenčine som nič dobré nenašla. Len v angličtine. Najlepšia kniha je "Hope and Help for your nerves" od Claire Weekes. A novšia knižka od autora Paul David "At last a life", tú som si aj kúpila ako e-knihu.

*urss: presne do slova sú tieto tvoje symptómy opísané v týchto knihách. Prekonávaš úzkostné stavy. Neboj sa ja som to mala v horšom stave, u mňa to poriadne prepuklo, a aj to sa dalo zvládnuť. Ja som s plačom nabehla ku psychologičke, že idem zošalieť pred rokom (tak som sa cítila). Tá sa nakonci smiala a vynadala mojim rodičom že čo tu plašíme že o nič vážne nejde. Že je to zo stresu že to má každý tretí človek a je to liečiteľné.

V tých knižkách ide hlavne o to, aby sme porozumeli o čo ide. Sú tam vysvetlené všetky tieto symptómy, ktoré ste aj tu uviedli (hlavne to srdce atď.) a následne tam je napísané, že to je zo stresu - je tam napísané, že ako je to možné že stres má taký dopad na naše telo a psychiku. No a najdôležitejší je ten prístup a to je akceptovanie. To sa dá chápať rôznymi formami. Ako nič s tým nerobiť, upokojiť sa, nebáť sa viac čo je s nami zle, akceptovať že to je teda len tá forma úzkosti a nič viac, je to tam veľmi obšírne vysvetlené a prekonalo to obrovské množstvo ľudí.

urs: pravdu povediac úzkosť mi prepukla minulý rok v januári - obdobie pokoja pre mňa. Mala som takmer po skúškach a bývala som väčšinou sama doma, celé dni som sa nudila. Júúj ale mala som toľko fyzických problémov, bolievala ma hlava každý deň, hučalo mi v uchu, bilo srdce... Tak som sa cez ten čas voľna strachovala. A to spravilo všetko horším. Mala som panický atak. Dosť bežné, vtedy som o tom nevedela, panikárila som, nevedela som čo sa so mnou deje - telo mi fyzicky dávalo najavo, že niečo nie je v poriadku a hlavne psychicky som bola vystrašená a nekľudná, nepokojná.

urss

nevem, vyvaleny som na gauci s mobilom v ruke, nix nerobim..

no pocitujem dve veci, cely den mi je tak napicu, neda sa uz iny vyraz,

a raz zacas napr dnes mi tak znixoho nic tak slabo ze pfuu, prebuchne srdce inac neprijemne a ako keby mi dych vyfukne a ptm uz pot a a secky tie veci znova, tep ani memam rychly teraz napr ale uder tepu mnou ako keby natriasa celym, na rukach to vidim ked drzim telefon

no a jem jak somalske decko samozrejme odledy mi je tak blbo vobec sa mi nechce jest aj ked som asi hladny

arytmia123

No ludia, budte radi,ze Vam to aj prejde,trpiet permanentnym nepravidelnym rytmom srdca je naozaj skuska ovladania pozitivneho myslenia....

Katsa

Urs: takže nie si v strese, keď máš dovolenku... Alebo myslíš na niečo keď sa ti to stane? Na niečo, čo ťa trápi, alebo niečo čo musíš urobiť? Vieš, že či sa aj doma nevystresuješ.
Alebo ma ešte napadlo a na toto mi prosím odpovedz a ja ti potom poviem, prečo som sa pýtala. Zamysli sa, či sa ti to nestane keď niečo zješ, alebo keď dlho nič neješ.

urs

Ivana91 tiez by ma zaujimalo ako si sa z tojo dostala, cisto len pauzou? Ja sviatkujrm dovolenkujem uz dost dlho s teraz to praveze najvoac prepuklo .. preto aj tato tema

Inac mimo epizod, si sa citila normalne ci nesvoja nejako?