Spolocny ucet partnerov/manzelov

Príspevok v téme: Spolocny ucet partnerov/manzelov
kulik

Ahojte,
co si myslite o spolocnom ucte dvoch partnerov, resp. manzelov? Mal by mat podla vas kazdy vlastny ucet, alebo je lepsie mat spolocny ucet? Ja planujem s priatelkou spolocny zivot, chceme sa vziat, a ked som sa zamyslal nad otazkou ci spolocny alebo oddeleny ucet, tak som dospel k zaveru, ze spolocny je najlepsi. Vztah medzi dvoma ludmi je o dovere, o laske, tak preco mat oddelene ucty? Treba nieco tajit pred partnerom? Pocul som nazory ludi, ze zena alebo muz moze vybrat ucet a tomu druhemu nic neostane, preto uprednostnuju oddelene ucty. Ale ked takto niekto rozmysla, preco ide s clovek do snatku, kde sa hovori "v dobrom aj v zlom".
U nas to bude tak, ze priatelka bude zarabat ovela menej ako ja. A neviem si predstavit, ze pojdeme v plateni napoly, a jej ostane 200e a mne 1000e, s ktorymi si mozme robit kazdy co chce. plus ked budu deti. Ja si to neviem predstavit ako by to fungovalo, ked kazdy plati take a ona vydavky zvlast. Sme manzelia, sme rodina a delime sa o vsetko spolocne.

Aky je vas nazor na spol., resp. oddeleny ucet?

Prezyvka055

Mne priatelka posiela 50% fixnych vydajov na domacnost na moj ucet trvalym prikazom :D. Stravu kupujeme tak random kedy ako kedy co treba, detto spotrebne veci. A ak kupujeme nieco vacsie tak sa poskladame. A funguje nam to.

kulik ak mas problem s peniazmi a dilemu s uctami tak si najdi priatelku ktora zarobi tolko kolko ty.

dvojučtová

Podľa mňa je samozrejmosť, že keď treba, nájomné, stravu a základné veci potiahne ten, ktorý na to má, a len debil by išiel 5x na Bahamy a nevzal by ženu so sebou. Zároveň to neznamená, že jej musí každý mesiac dať 700 € len tak, nech si minie.

Ty si tu ten, kto to berie len cez peniaze.

kulik

no manzelia maju mat rovnaky zivotny standard. Nie, ze manzel si bude chodit na bahamy 5x za rok a doma zena bude sediet na zadku. manzel si kupi pravu hovadziu svieckovu na obed a zena si da sojove maso, lebo manzel jej zo svojej neda, logicky, ked si nato sam zarobil, je to jeho. manzelke ostane len na sojove maso. a zakon nepusti, BSM jasne hovori, ze prijmy, ktore su nadobudnute v manzelstve, idu 50:50. To by musela byt asi situacia, ze manzel/ka je alkoholik, alebo gambler, alebo tak. Cize podla mna, ak manzel ma 2000e, manzelka 500e, by mali mat rovnaky standard a to zo spolocnych penazi 2500e. nie, ze ona si zije z 200e po vydajoch a ty z 1700e.

dvojučtová

Dôverujeme si, máme vlastné účty a viem presne, koľko má on na účte. Napriek tomu si stojím za tým, že je lepšie mať 2 účty.

Rozumní ľudia sa vedia dohodnúť aj po rozvode. Majetky si môžete po dohode rozdeliť ľubovoľne a ak by sa tak nestalo, tuším do 3 rokov po rozvode sa to má oficiálne rozsúdiť, ale z praxe viem, že to nikto nerieši, dokým sa to nedá na súd.

Ak si on našetril na auto alebo iné veci, tak by som mu na ne nesiahala. Viem, čo som kúpila do domácnosti ja, viem, čo kúpil on, používame všetko spoločne, ale kebyže sa z nejakého dôvodu máme ísť deliť, tak si zoberieme podľa seba, nie podľa nejakého zákona, ktorý mám vieš kde. Človek sa nemusí riadiť zákonom, pokiaľ sa vie dohodnúť.

0vecka

kulik takze ty vravis ze teoreticky moze prist manzelka a povedat ze chce polku mojej vyplaty??? pochybujem ale spytam sa kamarata pravnika... ak by to takto bolo tak by sa zlatokopky nerozvadzali ale by sa takto nechali zivit...

Jefitto

Ja sa tiež pomaly idem ženiť, s nastavajúcou budeme mať taktiež spoločný účet. Ja to hlavne z toho dôvodu, že nemáme radi peniaze a mamonu, k šťastiu nám veľa nechýba. Nemyslíme si, že budeme šťastní, keď budeme mať milióny. Ja ako programátor zarobím zatiaľ okolo tisícky (lebo som ešte dosť lama) a ona ako učiteľka klavíra zarobí okolo 400€, časom možno do 500€. Budeme to mať proste všetko na spoločnom účte a z toho platiť hypotéku, elektriku, plyn, internet a iné výdavky. Budeme spolu navždy a naveky, takže nemáme čo riešiť.

kulik

trosku som si to pozrel v zakone, citujem:
"Hlavným zdrojom BSM sú predovšetkým príjmy a úspory z pracovného alebo iného obdobného pomeru, z podnikania, príjmy zo sociálneho poistenia, výhry z lotérií, výherných vkladných knižiek, plnenia z poistnej zmluvy, plnenia vyplatené z titulu náhrady škody a pod. Pri všetkých príjmoch manželov platí zásada, že príjem sa stane predmetom BSM, až keď ho oprávnený manžel prevzal "

Takze to, ci niekto ma vlastny ucet, alebo ma dalsich 10 vlastnych uctov, je uplne zbytocne. Vsetko co aj tak zarobi, je BSM...
Mozno by si mali ludia zacat viac doverovat :(

kulik

v com to prinasa zmatky a konflikty? vidim jedine nevyhodu v tom, ze manzelka minie viac, a muz, ktory je cisty zgrlos bude neustale kontrolvoat a dopytovat sa jej kde minula peniaze, alebo opacne. Skor si myslim, ze sa predide konfliktom s platenim, netreba sa obavat, ze ucty su zaplatene.
s tym autom som to myslel takto: mne ostane 1700e v cistom. za rok mam na nove auto vyssej striedy. Manzelka by mi asi z tych 150e moc neprispela. Mam aj ju vozit na tom aute? Kazdopadne nadobudnem to auto vo zvazku manzelskom, a tam je bezpodielove spoluvlastnictvo manzelov, takze pri rozvode ide auto 50:50, sud nezaujima, ze ja som si sam nato nasetril predsa.
Alebo iny priklad. Ja budem nosit oblecenie same znackove v hodnote niekolko stovak eur, a manzelka bude rada, ked si kupi nejake handry u cinana. Bolo by mi to az trapne, takto sa chovat k manzelke. Predsa plat ucitela je iny, ako plat ITckara. Radsej budem zdielat spolocnu radost s nou, ked aj ona bude mat nieco z mojich penazi, ako ked ona sa bude na mna divat, ako si ja uzivam kopu penazi a ona rozmysla, ci si kupi kabelku za 20e, alebo za 30e. Potom, naco sa zenit/vydavat? Mat spolu deti?

Dalsi priklad:
Budem podnikatel, ktory bude mat mesacne 10 000e, nemam aj manzelke umoznit pristup k tym peniazom? mam jej dat len omrvinku na tie spolocne veci a mozno este tak stovku navyse? Potom svadba, co je moje - je aj tvoje, dovera, laska, to vsetko straca vyznam. To sa ti ludia nemusia ani brat a mozu spolu byvat, a tvarit sa, ze zdielaju a prezivaju spolocny zivot.

Manzel alebo manzelka umre, a tak tie peniaze prejdu na pozostaleho. Takze je to jedno. A este sa zaplati dan z dedicstva :).

To je moj nazor na vec. Len jednoducho nezoberiem ako argument - preco by mal mat niekto iny moje peniaze, ktore som si zarobil.

dvojučtová

Máme 2 účty - každý svoj. Ak niekto mal niekedy finančný problém, tak mu druhý bezodplatne pomohol, resp. odplatne, lebo si pomáhame vždy, ak je to treba, ale to je podľa mňa v poriadku. Len tak sa môžeme dostať ďalej, keď budeme držať spolu a pomáhať si. Samozrejme, nie zneužívať toho druhého a robiť si dlhy, ktoré nezvládame splácať, to je iná vec. Nastala situácia, že bol on chvíľu bez práce, nastala aj taká, že ja som bola. Nepotrebujeme mať na to spoločný účet. 3 účty sú tiež blbosť, načo by sme posielali peniaze niekam. Však zaplatím zo svojho a vyrovnáme sa, keď treba.

0vecka

co sa tyka vsetko je spolocne je tiez blbost... preco ak by som bol napr onasis a zarabal zopar melonov mesacne preco by mala manzelka ktora zaraba 300 mat narok automaticky na polovicu... tie peniaze nie su jej ani co sa prava tyka... maximalne v pripade rozvodu ma narok na polovicu s nejakymi vynimkami. MAnzelia by mali mat len rovnaky zivotny standard. teda ak ja zarabam napr 5000 a 3000 si odkladam stranou tak teoreticky by som jej mal davat 1000 ak ona nema nic... ale to je len teoria vecsina ludi by aj tak nezobrala takyto styl dotacie...

Najčítanejšie články