Je zle zdoverit sa niekomu zo svojimi problemami?

Príspevok v téme: Je zle zdoverit sa niekomu zo svojimi problemami?
.................................................................................................

Mam jeden problem, je to vlastne diagnoza, ale kedze mi ju urcil psychiater, je to chulostiva tema o ktorej sa malo hovori. Mam ju uz od detstva a takmer nikto to nevie a celkom (dufam ze aj nadalej) sa mi dari zit tak, aby to vyzeralo ze mi v podstate nic nie je.

Takze som si zvykla ze je to moje tajomstvo. S postupom casu mi napadlo, kedze stale problem mam, ci by mi nepomohlo zdoverit sa o tom cloveku ktori mi je najblizsi. Uz velakrat som mala tie myslienky ale nikdy som nenasla odvahu, alebo prilezitost. Az dnes, ked som tu temu akosi zacala a povedala som, ze mam problem.... dost ma sklamalo ze to nenaslo u druhej osoby pochopenie, co by mi az tak nevadilo, ved nie kazdy to dokaze, skor ma sklamalo to, ze clovek sa na to dival akoby s odporom, ze ja som ta zla. V tento isty den som sa skusila zdoverit druhemu blizkemu cloveku ktory hned zmenil temu :( Mam pocit ze to tak ma byt a nikomu o tom nemam hovorit aj ked neviem preco. Myslite si ze je to dobre?

Moireal

Mesacny princ,ono sa to zda, ze negativna myslienka alebo emocia je silnejsia ale nieje, hoci je ovela lahsie mysliet negativne. Ale citala som a verim tomu, ze prave pozitivne emocie vytvaraju tie najvacsie veci na svete. Samotny zivot, nie nadarmo sme zrodeni z orgazmu. :D

Ak by niekto napisal 700 stran smutnych myslienok a emocii, moze to predat ako roman. A moze a nemusi sa s tym stotoznovat. Konieckoncov ak sa preda kniha so smutnym obsahom, aj to prinesie zisk autorovi a moze to vnimat pozitivne. Proste asi by sme sa mali stale snazit vytazit zo vsetkeho to dobre, to pozitivne. :-)

Mesačný princ

anjelik * - ono aj to je pravda, no dobrý čitateľ má predstavivosť a pútavá kniha dokáže vtiahnuť do deje. Ono tá ,,negatívna,, emócia má obyčajne väčšiu silu, ako tá pozitívna.

anjelik *

Slovo na papieri je len slovo, rovnako ako myšlienka je len predstavou. Nebezpečnou sa stane až vtedy, keď ju prestaneš pozorovať a začneš ju cítiť. Príklad:.Napísané na papieri :Nenávidím. Pokiaľ tú nenávisť neprecítiš, bude to len 9 písmen, hlásky, samohlásky spoluhlásky. Ale keď pocítiš v sebe nenávisť, generuješ adekvátnu chémiu v tele a tá tvoje telo atakuje...cítiš sa nepríjemne, neprirodzene, nezdravo...teda choro. :o)
Je na čitateľovi tvojich príbehov, či sa s nimi stotožní alebo nie, či ich precíti alebo ho nechajú chladným. V zásade si ale myslím, že ľudia si vyberajú príbehy pre nich podporné, nie také, ktoré ich ťahajú ku dnu. Ale za to už príbeh samotný nemôže, môže za to neznalý čitateľ. :o)

sob rudolf

Cliattsi, výsmech je nepodstatný, kto by sa zaoberal takými malichernosťami. Ja som písala o obave zo zneužitia dôverných informácii, osobných údajov, pretože sa mi to stalo. Treba byť opatrný, lebo človek môže na chvíľkovú slabosť škaredo doplatiť, niekedy sa tie následky s človekom ťahajú aj celý život.

Mesačný princ

anjelik * - krásne si to napísala a ja viem o tom, že je to tak. No stále sa snažím pochopiť ale nedarí sa mi tak, ako by som chcel.

No chcel som poukázať skôr na inú skutočnosť a to, že mnohí sú ako ja a ešte nepochopili a práve to nepochopenie im vnesie do života po napísaní niečoho podobného veľa bolesti. Preto nech s týmto faktom narábajú opatrne.

Je iné ak týchto ľudí niekto vypočuje alebo ak majú len myšlienky ale papier je papier.

V sebe dokážeš problém spracovať, pochopiť, následne prijať a pustiť ale na papieri ostáva konštantný, aj keď pochopený. už neťaží samotného pisateľa, no môže ublížiť napríklad cudziemu náhodnému čitateľovi...kto vie, ako to je.

Pochopil som už veľa skutočností ale stále som neprišiel na všetko.

mam56

Nič nie je zlé:-) Len to, ak na seba dá človek tel. číslo:-) To je najhoršie, lebo všetci či už chudobní alebo bohatí majú len jeden bazálny/vitálny problém. Hádajte aký? Resp. hádaj, hádaj, trikrát hádaj???:-)
Kašli na všetkých, vyrieš si svoje problémy sám/a. Aj tak sú všetci len nejakou zverou napr. svine, líšky, šakaly, hyeny, papagáje, kravy, ťavy a ešte somári, aby som nezabudol:-)
Proste džungľa a savana at the same time:-)
Ale nie, len hyperbolizujem:-) Mám zlú náladu, tak mi je do smiechu:-)

stigma

Ja by som chcel ešte nadviazať na starý príspevok zewy, na začiatku diskusie. Je pravda, že sa vedú strašné nepravdy o psychicky chorých, strašne ľudia od takýchto bočia, ale všetci sme ľudia, je nás vyše 7 miliárd, a je proste jedno, že aké má človek ochorenie, alkohol, drogy, schizofrénia, ťažká depresia a x ďalších podskupín psychiatrických ochorení, proste ja osobne som sa naučil neodsudzovať, títo ľudia si fakt prechádzajú strašnými vecami, aj napriek tomu, a týmto ochoreniam, poznám kopec ľudí, ktorí sú omnoho ľudskejší, ako zdravý človek, ktorý nemá schizofréniu, depresiu, povedal by som, že títo ľudia sú tak detsky naivný, majú taký pekný pohľad na svet, neskazený, bohužiaľ ich táto spoločnosť udupe a hlavne hlúpi ľudia, ktorí nevedia pochopiť, že aj oni chcú byť šťastný a majú rovnaké práva, ako ktokoľvek iný.

Pre týchto ľudí nie sú vytvorené žiadne podmienky, aby sa mohli začleniť, ja neviem o žiadnych chránených dielňach, kde by mohli pracovať aspoň pár hodín do týždňa, aby aj oni niečo zarobili a tvorili niečo a mali kontakt s realitou. V skratke, ako písala zewa, ľudia sú strašne neinformovaný a minimálne empatický, voči takýmto ľudom. Ja sám som psychiatrický pacient, nie až tak z vážnou diagnózou, ale viem, aký vedú títo ľudia život, čo všetko si vytrpia a ešte sú odsúdený, proste aj niektorí zdraví ľudia, ktorí si robia z toho srandu, by mali okúsiť, to čo oni.

Cliattsi

Ja napr. depresiu nemám, ale čo som chcel – ja rozprávam ani tak moc nie preto, aby mi ostatní pomohli, ale vypočujem si rady, ale tak skôr preto, lebo vzhľadom na moju nedôverčivosť v ľudí a utiahnutosť sii skrze vyrozprávaný príbeh vytváram“ určité „Puto“ s tým človekom, čiže ten človek ma chápe, takého aký som a dokáže sa na mňa naladiť.
Uvediem napr. aj taký „ľahší“ príklad (nejde ani tak o psych. problém)– poviem človeku : Vieš, ja som taký málo komunikatívny typ, takže je možné, že ani nebudeme mať o čom hovoriť, ale nevadí mi to.“ – ak som napr. s nejakým novým človekom a niekam ideme. A v tú chvíľu napr. ak nebude žiadna reč, nebude to trápne – ale to vlastne ani nie je psych. problém, ale určitý môj charakter. Ale to, že som to povedal a to, AKO som to povedal, umožní môjmu spoluidúcemu po ulici dať informáciu, skrze ktorú ma hlbšie pochopí čo sa týka charakteru a naše osobnostné „hladiny“ vzájomnej neistoty sa tak vyrovnajú a umožní to lepšie naladenie jeden na druhého – a dá sa povedať, že sa lepšie otvoríme jeden druhému.
A dôležité je nehanbiť sa za seba za to, že máš problém, alebo že nejaký si.
To mám odskúšané. A môže to umožniť aj to, že budeme zrazu hovoriť o svojich životoch a to mám tiež odskúšané, že to zbližuje ľudí, a ja viem, že ja zbližovanie potrebujem a potrebujú to aj ďalší ľudia, najmä tí, ktorí sa cítia osamelí.

Ale všimnite si prosím vás, že keď vám niečo je, tak sa aj nejaká osoba opýta : Čo ti je, nejaký si smutný. Odpovieš radšej nič, lebo sa tebou bude ten človek zaoberať. Lenže ten človek sa pýta preto, lebo on CÍTI, že niečo nie je OK a tiež preto, lebo aj by si povedal, čo to je, mal by snahu možno ti aj pomôcť. Lebo si myslím, že my ľudia sme aj na to stvorení, aby sme pomohli tomu druhému, eď vidíme, že má problém. Mne sa napr. až tak neuľaví po tom rozprávané, trochu áno, ale pociťujem, že mi je ten človek tak BLIŽŠIE, a to je dobre, LEBO PRÁVE V TEJ CHVÍLI VIE KTO SOM.
Veľa ľudí vidí, keď má niekto problém, ale boja sa ho opýtať lebo sa ho nechcú dotknúť. Ale zásada by mohla byť v tom, aby sa ten človek, ktorý tú pomoc potrebuje za seba nehanbil a ak hop aj budú ohovárať, tak aby si uvedomil, že je to prirodzený proces, lebo reči sa ľahko šíria. Inak aj ja viem, že sa o mne šíria reči, ale rozhodol som sa za seba za to aký som nehanbiť na verejnosti. To som musel postupne trénovať v hlave a ešte trénujem. A darí sa mi viac menej. Chápem, že to môže ovplyvniť vzťahy vo firme, ale ja som človek, ktorý rád experimentuje sám so sebou. Informácie odkrývam postupne, tak aby keď to niekomu poviem, ma to nerozhádzalo a premýšľam dopredu, ak by sa to asi roznieslo ale zas to neriešim moc v hlave. Vychádzam z tej myšlienky, že my ľudia sme „nastavení“ iným pomáhať vo všeobecnosti, ale teraz sa za to niektorí akosi hanbíme a je to veľa ľuďom trápne
Anjelikovi len to, že na tom písaní na papier niečo bude. A ešte zareagujem, keď si mi písala, že muž na to, aby bol šťastný potrebuje, aby mal okrem iného aj prázdne vajcia – tak len toľko, že ma to rozosmialo, ale to bolo v minulom roku v inej téme :) .

Ešte som chcel jenu vec, že mne sa aj stalo, že ma nejaká baba objala, hoci mi bola cudzia, keď sa dozvedela, že mi niečo je v práci od iného človeka, ktorému som povedal o svojom probléme (detstvo) - a to ma fakt potešilo, taká podpora, aj mi ponúkla jabĺčko :) a ja úplne zaskočený z toho.

Pre soba rudolfa na zamyslenie aj pre ostatných – čo si myslíte, že by sa stalo, keby ste sa nehanbili za to, že máte svoje problémy a povedali by ste to jednej osobe a táto by to potom povedal ostatným a rozšírilo by sa to o vás, ale boli by ste pripravení aj nehanbiť sa za to, ak sa dozviete, že sa to rozšírilo(ale nemusí vám to nikto t nich dať priamo najavo, že to vie).
Normálne reakcia teda aj teba sob Rudolf aj iných je, že by to trápilo teba, lebo sa to rozšírilo. Ale predstav si, že sa za tie svoje problémy hanbiť nebudeš. A potom tí ľudia ktorí sa ti budú smiať budú ti, ktorí ťa budú brať možno ako nikoho. Ale tu sa ti ukáže, kto má k tebe aký postoj. Ale aj tí sami ľudia, ak sa ti budú smiať ukážu iným, čo sú oni zač /ale aj tí sa môžu smiať na tebe). Ešte som zistil jednu vec – my ľudia sa bojíme aj toho, ako zmenia k nám iní prístup. Ale čoho sa vlastne bolíme? Chceme, aby naše vzťahy fungovali ako doteraz na úkor toho, aby tí ľudia poznali pravdu. Bojíme sa jednoducho, že by to mohlo zmeniť realitu. A ja som sa rozhodol hovoriť pravdu ľuďom, aby na základe aj toho, že som nedokonalý a že si to viem aj priznať, ku mne pristupovali. Aj to mi umožňuje lepšiu spätnú väzbu od nich, než keby som sa len tváril, že všetko je akoby „OK“, no problém, ale v skutočnosti nie je. A všimol som si, že takto funguje veľa vzťahov, nehovoríme si proste na rovinu veci. Ja som sa rozhodol , že to zmením, ide to veľmi pomaly, ale páči sa mi to.