Postihnuté dieťa_Adeli centrum, príp. hipoterapia

Gima

Skolióza je chorobné vychýlenie chrbtice nabok. Toto vykrivenie je spojené s rotáciou, otáčaním tiel stavcov okolo dlhej osi na strane vykrivenia. Najčastejšie formy sú veľkooblúková, tzv. C - skolióza a S - skolióza (pravokonvexná hrudníková skolióza s kompenzačným ľavostranným zakrivením v bedrovej oblasti). Stupeň skoliózy sa udáva uhlom zakrivenia. 1. stupeň do 30° , 2. stupeň do 60°, 3. stupeň do 90° a 4. stupeň nad 90°.
Príčiny vzniku skoliózy
viac ako 80% prípadov predstavuje neznáma príčina ochorenia, tzv. idiopatická skolióza. Väčšinou sa objavuje v detstve vo veku od 10-18 rokov.
jednostranné pracovné zaťaženie
množstvo prípadov vzniká na genetickom podklade
choroby detského veku (rachitída, osteomalácia)
zápalové ochorenia chrbtice a okolia
pri úrazoch chrbtice a hrudníka
po operáciach hrudníka
v množstve prípadov vzniká sekundárne popri základnej poruche, napríklad pri poliomyelitíde (detskej mozgovej obrne), vrodených abnormalitách, ráštepe chrtbice alebo progresívnych svalových dystrofiách

Príznaky skoliózy
zvyčajne bez bolesti
jedno rameno sa zdá byť vyššie ako druhé
nerovná panva
vyčnievajúca lopatka
skrátený trup
únava po dlhom sedení alebo státí
tupá, nevýrazná bolesť alebo dýchacie ťažkosti

Diagnostika skoliózy

Diagnóza je založená na fyzikálnom vyšetrení a zhotovení rongenového snímku chrbtice. Snímka chrbtice stanoví stupeň a vážnosť skoliózy a identifikuje ďalšie odchylky, anomálie chrbtice.
Liečba skoliózy

liečba je určovaná stupňom zakrivenia, typom skoliózy a vekom
vytvorenie silného svalového korzetu pravidelným cvičením
chrtbtového, dýchacieho a brušného svalstva
plávanie, elektrostimulácia svalstva, trakčný korzet
zakrivenie chrbtice menšie ako 20° nevyžaduje liečbu. Sledovanie
skoliózy je potrebné každých 6 mesiacov
chirurgická liečba je odporúčaná při skolióze, ktorej zakrivenie
presahujje viac ako 40° z hľadiska korekcie zakrivenia a stabilizácie
chrbtice. Chrbtica je ohrozená splývaním stavcov.

kafe

robila som asistentku kočke, 20r, čo bola 2 týždne v Adeli. DMO, na vozíku, problémy s bedrovými kĺbmi - bolesti, detaily neviem. Len tak všeobecne z jej rozprávania - skvelý prístup personálu, bohovská atmosféra, procedúry dajú zabrať, čo som si všimla ja - zlepšila si držanie tela, prestala sa hrbiť, bola pevnejšia (nie ako vrece zemiakov) ale ona cvičila dosť aj doma s fyzioterapeutkou. A viem, že v cvičení pokračuje aj po Adeli. Psychicky bola tiež taká iná, okrem nádeje našla kokrétny spôsob, ako si môže dopomôcť k tomu, aby nemala bolesti. Deti tam boli tiež a dosť postihnutých aj zo zahraničia. Určite tam nerobia zázraky, treba skúsiť, ale tiež nesľubujú nemožné, ak ak by nevedeli pomôcť/zlepšiť stav, tak vás tam ťahať nebudú - záujemcov majú dosť. A výsledky hovoria za všetko. Asi nemusím hovoriť, že tých procedúr v Adeli treba viac. Môžte si tam kľdne zavolať a len sa popýtať všeobecne - či tam chodia deti/ľudia s vašou diagnózou, aké majú zlepšenia a pod.