Ahojte, mám 16 rokov(o mesiac 17) 45,5 kg a výšku 156cm. A mám taký problém s chudnutím. Už asi mesiac cvičím každý deň (veľmi dobrý cvičebný plán na každý mesiac a každý deň na inú časť tela: blogilates.com ak by ste chceli pozrieť) zmenila som aj stravovacie návyky aj keď občas sa mi stane že sa cítim na prasknutie a aj sladkosť so sladkosťami to občas preženiem ale ináč by som už mala vidieť nejaké zmeny ale tuk na bruchu a aj stehnách a zadku je stále tam. Neviete mi dať nejakú radu čo by som mala/nemala robiť? Vopred ďakujem.
Chudnutie pre tínedžerky
Koľko by si ako chcela mať? Máš 16 a máš 45,5 ??? Fakt? Ja mám 11, za pol roka 12 a mám 42 kg. Snažím sa schudnúť. Ale ja sa môžem sťažovať, a nie ty!
10 znakov, že ste zdravšia, i keď sa váha nehýbe
Niekedy sa stáva, že sa stupnica na váhe ani nepohne, hoci cvičíte a stravujete sa stále zdravšie. Vás však zaujíma práve hmotnosť a ste bezradná, lebo nevidíte, či má vaša snaha nejaké účinky. Vedzte, že áno. Tu je 10 znamení, že sa nesnažíte zbytočne.
1. Máte pocit, ako by sa s vaším telom dialo niečo nové? To je skvelé znamenie. Ukazuje to na zvýšenie energetickej hladiny a aktívnejšiu odozvu tela, ktoré je pripravené na nové výzvy.
2. Všimli ste si svižnejší krok? Veci sa stávajú pre vás jednoduchšie? Gravitácia vás tak neťahá k zemi, ste ľahká, rovnako ako vaša nálada. Ste odolnejšia ako predtým.
3. Možno, že vaše oblečenie je akési voľnejšie. Možno ho máte užšie cez rastúce svaly, ktoré sa menia z tuku. Na šatách je vždy vidieť zmena. Môžete mať na sebe rovnaké staré veci zo svojho šatníka, ktoré vám kedysi nesedeli?
4. Váš zdravotný stav a výsledky testov sa zlepšujú. Triglyceridy, cholesterol, hladinu cukru v krvi, sú na tom oveľa lepšie. Tieto testy hovoria, že idete správnym smerom.
5. Začnete si užívať, keď si pridáte ešte jedno kolo cvičenia? Ak cítite, že máte ešte energiu, gratulujte si. Všetko sa začína jedným krokom navyše.
6. Robíte pre druhých láskavosti? Zrejme sa cítite dobre a potrebujete sa trochu rozdať. Netreba nikdy zabúdať na láskavosti, na spojenie tela a mysle a vedieť poskytnúť pomoc druhým.
7. Cítite sa viac pozitívne naladení a aktívni? Je to prirodzený vedľajší produkt ozdravovania tela. Ak telo začne pracovať lepšie, uvoľňuje chemické látky v mozgu, dodáva energiu do buniek efektívnejšie, a budete sa cítiť lepšie každý deň.
8. Vaše vlasy, pleť a nechty sú oveľa pevnejšie a lesklejšie? Je to v dôsledku získavania správnych živín do tela, vaše telo začne vyzerať lepšie všade, na každom jeho kúsku. Živinami by sme mali kŕmiť vlasy aj nechty, aj keď sú technicky mŕtve. Ale samé o sebe ešte pochádzajú zo živých vlasových folikúl a nechtového lôžka. Koža je veľmi živá a potrebuje živiny.
9. Tešíte sa na vaše cvičenie a tréningy? Je to určite dobré znamenie. Vaše telo túži po pohybe a po endorfínoch, ktoré mu prináša. Endorfíny sú látky, ktoré produkuje mozog, aby zbavili telo stresu. Čím viac sa budete pohybovať, tým viac budete túžiť po pohybe. To povedie k zdravšiemu kardiovaskulárnemu systému, svaly budú pevnejšie, myseľ jasnejšia a začnete aj regulovať hmotnosť.
10. Túžite po zdravšej strave? Ak si začínate myslieť, že čerstvé banány znejú lepšie, než banánové lupienky, ste na dobrej ceste. Pokrok je cesta k dokonalosti. Neustále sa meniace veci okolo vás znamenajú zmenu životného štýlu a príde aj ubúdanie hmotnosti, nebojte sa! Hlavne nič nevzdávajte predčasne.
Kajúšš vôbec neješ pečivo ale ješ bezlepkové? Alebo čím si ho nahradila? Ja som si kupovala celozrnné a tmavé ale je veľká pravdepodobnosť že je to len zafarbené biele
Keď cvičíš a stále nevieš schudnúť, potom je niečoho veľa. Buď máš v strave veľa cukru (ako napr. zapekané "zdravé FIT" musli, tam je toľko cukru že až) alebo veľa tuku. Chcelo by to taký prehľad, že čo zvykneš zjesť za ten deň.
Ľudia s poruchou príjmu potravy majú jedlo spojené so strachom, s kontrolou svojho vzhľadu a telesnej hmotnosti. Jesť by sme mali pravidelne - je veľkým omylom domnievať sa, že pokiaľ budem jesť pravidelne (optimálne 5xdenne), budem vždy priberať na váhe. Pravdou je, že takto poskytnem telu potrebné živiny a odzrkadlí sa to aj na postave - zdravej. Aby sme dosiahli efekt zdravej postavy, odporúčam uvedomiť si jedno základné pravidlo pri stravovaní - ráno a doobeda sacharidy, k večeru bielkoviny. Ak sa tohto pravidla budete držať, aj 5x denne stravovanie neublíži Vašej postave.
Jednoznačne nezabúdať na tekutiny - 1,5 až 3L tekutín denne, samozrejme nesladenej, ideálne čistej vody alebo nesladených čajov - aj tekutiny nám navodia pocit plnosti a naše porcie sú potom menšie, nejeme hltavo. A jednoznačne odporúčam pohyb - akýkoľvek, rýchla chôdza, beh, bicykel, korčule, posilňovňa - nájdite si niečo, čo Vás bude baviť, robiť vám radosť, a teda budete sústrediť svoje myšlienky aj inam, ako na jedlo - koľko toho zjesť a pod., stane sa Vám to prirodzenejšie pri pohybe, príjem stravy bude odmenou za dosiahnutý výkon v športovej aktivite.
facebook
email
pinterest
Zdroj foto: Shutterstock.com, Uverejnené: 13.07.2015,
Valéria Braunová
Valéria Braunová
tréner thajského boxu
Piatym rokom sa venuje tréningom thajského boxu, kondičnej a svalovej príprave. Cieľom je, aby si zverenci osvojili základy a techniky thajského boxu nielen na boxerských vreciach, ale aj pri priamom kontakte. Súčasťou jej tréningov je aj kondičná časť zameraná na spaľovanie tukov, ako aj posilňovanie a formovanie postavy viacmenej s použitím vlastnej váhy. Neodmysliteľnou súčasťou takejto prípravy je pozitívny prístup, chuť naučiť sa niečo nové a to je predpokladom na dosiahnutie akéhokoľvek cieľa. Z jej nadobudnutých skúseností Vám rada pomôže v otázkach cvičenia, stravovania a fitness tak, aby tá cesta k dosiahnutiu Vášho cieľa bola tá správna!