Svadba kľudne stačí o 6 rokov, dieťa o 7. Ty dobre rozmýšľaš, ale oni nie. Naozaj ak si teraz nastúpila do práce, tak sa treba počas najbližších štyroch, piatich rokov venovať práci naplno a robiť ju najlepšie, ako len vieš, nevynechať ani jednu možnosť urobiť nadčas, pomôcť zamestnávateľovi, ako sa len dá, aby si si v práci urobila dobré meno - podľa možnosti čo najlepšie, lebo to ti môže (nehovorím, že musí, ale určite môže) zaručiť stabilnú pracovnú pozíciu, z ktorej keď aj o nejakých 6 až 7 rokov kvôli materskej zrovna rok, dva stráviš doma, tak zamestnávateľ na teba nezabudne a neodkopne ťa ako špinavú handru, ale bude si pamätať, čo všetko dobré si pre firmu urobila a na tvoj opätovný nástup do práce sa bude tešiť a s radosťou ťa privíta opäť ako dobrú pracovníčku oddanú firme. No nech by si sa tak teraz vydala a do roka otehotnela pod nátlakom svokrovcov, o dva roky mala druhé dieťa a o tri roky tretie (tiež pod nátlakom svokrovcov), tak prídeš o prácu, kde ťa ešte ani poriadne nestihli spoznať a po materskej môžeš očakávať akurát tak výpoveď a potom sa zožierať a trápiť ešte aj s deťmi na krku... A kto ťa už potom s tromi deťmi do roboty vezme? - Katastrofa! Ale toto svokrovcom nevysvetlíš, lebo keď boli oni mladí, vtedy bola iná doba, bol komunizmus, keď sa oni brali, všetci sa vydávali a ženili ako 18-roční a najneskôr do dvadsiatky každý už mal dieťa, po vysokej škole málokto túžil, veď načo aj, keď aj so základnou dokázali slušne vyžiť a byty boli lacné vzhľadom na zárobky, nie ako teraz. Aj rodinu uživiť bolo ľahšie. Jedna vec je, keď mlieko stojí 2 Kčs a človek zarobí 1000 Kčs a druhá vec je, keď mlieko stojí 2 € a človek zarobí 300 €. Ešte ma napadlo, že možno ti tvoji svokrovci štedro ponúkajú veľký dom, kde môžeš bývať a od teba za túto láskavosť akosi podvedome očakávajú, že budeš po celý život tak skákať ako oni pískajú (držať hubu a krok) a keď zapískajú, že musíš mať tri deti, tak budeš musieť mať tri, lebo tak im to bude po vôli, aby z teba urobili žienku domácu, ktorá okolo detí bude chodiť a okolo svojich vážených svokrovcov tiež a slúžku im robiť, pričom ale ja z tvojich príspevkov cítim, že si ambiciózna, inteligentná a máš záujem niečo v živote dosiahnuť. Ja by som si ťa skôr vedela predstaviť ako vynikajúcu a šikovnú pracovníčku, ktorá bude neskôr v práci povýšená a bude sa venovať kariére, pričom svadbu si urobí v 30-tke a dieťa porodí ako 31-ročná, ale len jedno, maximálne dve a finančne sa bude o deti viac-menej s mužom starať sama bez pomoci svokrovcov týkajúcej sa postavenia veľkého domu aj za cenu toho, že by sa mala hypotéka brať... Asi by k tvojej povahe viac sadlo niečo takéto, že sama sa o seba finančne starať a sama za seba aj rozhodovať a nie nechať sa kúpiť. Neviem, či ten veľký dom za to stojí, hoci aj bude získaný zadarmo vďaka sobášu. Tiež by som asi z toho bola na nervy a ľudí, ktorí sa mnou snažia neustále manipulovať (presviedčať ma, aby som urobila opak toho, čo naozaj chcem), by som radšej zo svojho života vymazala zvolila by som si rozchod. Tvoj priateľ a jeho rodičia by asi potrebovali mať namiesto teba neambicióznu naivnú dedinskú husičku bez chuti a bez záujmu o vzdelanie, bez chuti a bez záujmu chodiť do roboty, so základným vzdelaním (možno aj tmavšej pleti), ktorej hlavným cieľom je sedieť doma a rodiť deti.