Kúpila som si Bio extra virgin olivový olej, ale má nejakú divnú štipľavú pachuť. Je určite v záruke, ale kolegyňa mi povedala, že na Slovensku kvalitný olivový olej nekúpim, lebo sa sem dováža iba brak. Vraj to miešajú so všetkým možným a čo ide naším smerom, to je vždy horšej kvality. Tak teraz neviem kde zoženiem skutočne čerstvý a výbornej akosti. Viete mi niekto poradiť? Máte nejakú overenú značku?
Ako má chutiť kvalitný olivový olej?
acton a aka krajina je vyrobca? 3litrovy je pre restauracie, ak ho mas nefiltrovany, mal by si ho dost rychlo minut a pochybujem, ze 3litrovy minies tak za 3 tyzdne.
Dobry den, zijem v Nemecku a kupujem si 3 litrovu sklenenu flasu olivoveho oleja kazdy druhy mesiac v Syrskom obchodiku za 25 eur.
Je hustejsi a tmavsi ako drahy olej z normalneho obchodu, je aj dost horky a stipe na jazyku. Olivovy olej ma byt stiplavy aj horky a ked ho vlozite do chladnicky zmeni sa na biely netekavy tuk. Staci ked ho date do chladnej miestnosti zhustne tak, ze skoro nevyteka z flasky. Ked nezhustne, je pancovany.
to su tiez take reci ze na SK sa neda kupit nic kvalitne....jasne ze sa da akurat v TEscu to moze byt problem
nie je tam pridaná nejaká korenina? mne sa ešte nesalo aby som cítila štipľavú vôňu:(
Kolegyňa nemá pravdu, že u nás nekúpiš kvalitný olivový olej! Jeho chuť závisí aj od druhu olív,... Striedam rôzne značky a krajiny, ale s takou chuťou som sa ešte nestretla, a to som mala aj bio, jedine vtedy, ak tam bola chilli paprička. Pri nákupe si daj ale pozor, aby si kupovala olej v tmavej sklenej fľaši, extrapanenský /virgin/, nemusí byť bio, aby si ho držala na tmavom a chladnom mieste. Mne osobne chutí. Podľa toho, čo si písala, kúpila si kvalitný olej. Máš ho v skle a skladuješ ho správne? Prečítaj si etiketu, či náhodou neobsahuje nejakú koreninu. Ak nie, môže to byť spôsobené tým, že si len na jeho chuť musíš zvykať, nesprávne si ho použila,...
Ja si pravidelne kupujem tento olej a je veľmi chutný.
ja mám overenu tuto znacku Santa Lucia kupenu cez internet www.vinis.sk
mne chutí, dokonca peciem aj kolace vobec nemeni jeho chut
Stiplavejsia ci nahorkla chut olivoveho oleja je uplne normalna! Vobec to neznamena, ze olej bol zle uskladneny alebo ze je nekvalitny. Naopak! Zalezi od oblasti zberu, od stupna zrelosti a druhu oliv, aky stary je olej (mesiacmi sa meni jeho farba, vona i chut) atd. Potom zalezi na chutovych preferenciach kazdeho z nas. Mne osobne prave taky olej chuti.
Stiplavejsia chut je charakteristicka pre zaciatok zberu, kedy olivy su este zelene, vyborne su napr. oleje z Toskanska.
Cerstvo vytlaceny olivovy olej ma prijemnu chut, co sa velmi rychlo zmeni aj vo flasiach dobre uzavretych. Da sa uchovat len ked je okamzite mrazeny. Trochu pachuti ale na kvalite velmi nemeni Podobne je to napr aj s rybami, cerstvo ulovene a vyprazxene do 1/2 hodiny nemaju tu typicky rybaciu prichut, samozrejme niekolko dni stojace alebo konzervovane tou rybinou zavanaju.
Preto napr Japonci okamzite ryby mrazia v tekutom dusiku a ke4d ich rozmrazuju na suchi, odkrajuju rozmazenu ciastku a okalzite podavaju. Ked to stoji rozmrazene vyse 1/2 hodiny, zacne to smrdiet rybacinou. a v lepsicjh restauraciach to hadzu do polievok.