Dobrý večer. Trápi ma jeden problém. Mám po 20-tke a som panna. Priateľ je odo mňa starší, mal už partnerky. Nenúti ma do ničoho, dáva mi čas. Nechcem s ním spať, pretože si myslím, že ak to urobím, spácham hriech a Boh ma potrestá. Priateľa mám veľmi rada a viem, že tento ,,problém" by som mala pri každom chlapcovi. Verím v Boha, chodím do kostola, ale odmalička mám zakorenené, že až po savdbe (pričom rodičia, ani starí rodičia to nedodržali). A vždy keď idem na spoveď, kňaz sa ma pýta či mám priateľa a neustále vyzvedá čo s ním robím. A potom mi káže o tom, že to sa má až po svadbe, Boh to tak chce. Ak sa prehreším, tak je to veľký hriech.
Prosím, pomôžte mi :/ ďakujem
Nechcem s ním spať
Cau brasko. Aku hlbsiu vlastnost ma sex? Tak ja neviem, no myslim si, ze milovat sa, mat s niekym sex - nie je predsa len o plodeni a "vyrobe" deti. Je to predsa aj ten najintimnejsi akt, prejav lasky odovzdanosti k mojmu protajsku. Ze po nom stale tuzim, ze ho proste chcem. Ze prahnem po jeho dotykoch objatiach zovreti laskani hladeni bozkoch lizani nehe vasni drsnosti ai, ze mu prejavim vsetkymi tymito intimnostami a zblizenim splynutim: radost rozkos tuzbu triasku chvenie orgazmus vybracie, ze sa s nim zaroven hram, provokujem drazdim rajcujem, ze mu davam najavo zaujem onho aj tuzbu po nom. Ze sa navzajom uspokojujeme aj telesne. Lebo vztah je aj o tomto. Nastastie. Nejdem sa teraz rozpisovat aky ma sex a milovanie pozitivny vplyv a efekt na ludsky organizmus. Ja skor teraz tocila o tej intimite
trapimato - keďže mám o niečo viac rokov ako ty, absolvoval som už dosť veľa stretávok zo strednej školy. Takto mám vlastne možnosť dlhodobo sledovať životné osudy mojich spolužiakov. Poviem Ti otvorene, je to dosť divoké. V triede sme boli traja veriaci chalani, všetci máme funkčné prvé manželstvá. 100% úspešnosť. Uvidíš to na stretávkach aj ty, ako sa bude tvojim kamarátkam dariť. Uvidíš tie rozdiely.
O tom sa vlastne teraz rozhoduješ. Pozri, ty máš zdravé svedomie, ktoré ťa môže bezpečne previesť cez situácie, v ktorých si ľudia riadiaci sa svojimi pocitmi poškodia. Bolo by ťa škoda, ale ja ti dôverujem.
Ak už čítaš materiály, odporúčam ti knižku "Kňazstvo ženy - kňazstvo srdca". Útla knižka - na pár hodín čítania. Medzi ženami čo poznám, je to obľúbená knižka. Nájdeš tam odpovede na otázky, ktoré si zrejme kladieš.
Pre Anjelika:
Čo špecificky ženského môže viac žena mužovi dať, ako možnosť stať sa matkou jeho detí? Akú hlbšiu vlastnosť má sex?
Biela Kobra
Preštudovala som si tie veci už dávnejšie a samozrejme budem na pozore. Ak sa to niekedy rozhodnem urobiť, tak len s ochranou - dieťa nechcem minimálne najbližších 6 rokov a chorobu tiež nie. IStotne s tým v najbližšej dobe počkám - to je moje rozhodnutie. Nebudem nad tým uvažovať, nechám tomu čas.
SáraChiv: Už sa budem riadiť svojimi pocitmi a to vo všetkom, nechcem sa dať zmanipulovať inými a urobím to čo urobiť chcem.
Zlatko, nerob to, čo nechceš, keď to ale budeš chcieť urobiť, urob to, urob to tak, že sebe zabezpečíš maximálnu možnú ochranu, a na boha sa prosím ťa vykašli, nijaká taká mužská entita neexistuje, sú to myšlienky, ktoré ti ako dieťaťu napchali do hlavy a ktorými teraz samu seba nevedomky ovládaš a kontroluješ a bojíš sa jej. Náboženstvá vymysleli muži na ovládanie žien, detí a druhých mužov. Vnímaj svoje vlastné pocity a to, čo ty ako žena skutočne chceš, miluj vedome samú seba, svoje telo, myseľ i dušu, všetky svoje pocity prijímaj s láskou a pochopením, cti si samú seba a vždy povedz nie, keď to tak cítiš. Zachovaj si vlastnú integritu a rob len to, čo ťa robí šťastnou....Držím palce!
Tak poto naozaj radsej pockaj, kym si nebudes sama sebou ista a kym nebudes mat priatela, ktoremu mozes plne doverovat a lubit ho. Byt pannou v 20 nie je ziadna hanba. Ale pre pripad - prestuduj si tieto veci, dnes mas tojo vsade dost, a iste neuskodi veci, ak si kupis par balickov kvalitnych kondomov do kabelky.
Samozrejme, mám obavy, je to pre mňa neznáme. Uvedomujem si, že je to veľká zodpovednosť - tehotenstvo, choroby (on už mal dievčatá, nie, že by som mu neverila, ale nemusí vedieť, že niečo chytil) aj napriek ochrane, kt. nikdy nie je 100-percentná. Aj z toho dôvodu to od seba odsúvam, nielen kvôli náboženskému presvedčeniu.
Ja mám aj ten problém, že neviem povedať, či ho ľúbim. Ja to jednoducho neviem. Viem, že ho mám rada, ale neviem aký to je pocit ľúbiť niekoho. Bohužiaľ vyrastala som v rodine, kde mi láska otca chýbala (veľmi skor umrel) a mamina nás má rada, ale nikdy to veľmi cez city neprejavovala. A ja som ako keby citovo ,,zatvrdla" a neviem aké to je ľúbiť niekoho - Viem, že to bolo odveci k téme, ale reagovala som k príspevku od Bielej Kobri (rozdiel medzi sexom a milovaním s osbou, kt. ľúbim).
Nechcela som do tejto témy vstupovať, keďže je tu už toľko múdrych odpovedí, ale debata sa ako vždy posunula kade-tade, nuž môj názor: Spôsob, ako si to pomenovala? "nechcem s ním spať" svedčí o tom, že ešte nie si zrelá alebo sa proste len bojíš neznámeho a hľadáš spôsob, ako sa tomu vyhnúť. Sexu s človekom, ktorého ľúbime, totiž hovoríme "milovanie." Milovať sa s niekým je dosť rozdiel ako vyspať sa s niekým. Keď sa s niekým vyspíš, vymieňate si chvíľkový telesný pôžitok, často ani to nie, a keď sa s niekým miluješ, vymieňate si aj úsmevy a kúsky svojej duše. Preto Boh povedal "milujte sa a množte sa" a nie "vyspite sa s niekým".
Nie je na tom nič zlé, keď sa bojíš so svojím priateľom milovať, lebo okrem strachu pred neznámym sa máš ešte čoho báť - si ešte primladá, aby si sa zaväzovala, a naozajstné milovanie sa zaväzuje - teba aj jeho. Preto ti radím, aby si si najprv uzrejmila, čo vlastne chceš. Ak chceš sex len po svadbe, tak ho maj len po svadbe. Ak ho chceš teraz, tak sa netráp výčitkami, naštuduj si niečo okolo toho, aby si nebola ako teliatko, a choď do toho. Boh netrestá, Boh je láska.
A či to už bude po svadbe alebo pred svadbou, celkom dobre sa môže stať, že si potom povieš: "Panebože, kvôli TOMUTO som sa ja celý čas umárala pochybnosťami?" Alebo si, naopak, povieš: "Som ja ale hlúpa, že som to neurobila skôr."
Sex sa preceňuje, rovnako ako zdržanlivosť. Je to normálna súčasť života človeka, je to naša normálna potreba, a je len na nás, či ho budeme zdieľať s človekom, ktorého ľúbime, alebo si uchmatneme príležitosť kde-tu, bez lásky.
Garantujem ti, že sex s človekom, s ktorým vás spája láska, obohacuje a zbližuje ďaleko viac ako len náhodné či kamarátske potešenie, hoci by bolo aj technicky dokonalejšie.
A nájdi si iného spovedníka, tento na mňa pôsobí ako úchylák.
Filip...
"Opakovaný sex pripútava ženu k partnerovi lebo sa partnerovi odovzdáva. Je to čiste podvedomá záležitosť, žena s tým nič nenarobí. Funguje to, aj keď si to vyslovene neželá." - o tom je predsa vztah, a ver, ze nielen zenu to priputava k muzovi, ale aj muza k zene
"U mužov sex vyvoláva pocit, že misia je splnená, dielo je dokonané. Vystúpil som na vrchol a ďalej sa na tomto kopci už nedá ísť. Dobil som hradby mesta a zmocnil sa pokladu. To sú vhodné pocity na svadobnú noc." - takze ono to dopadne vzdy rovnako, ibaze v tomto pripade zacne hladat na sex dalsiu zenu az po svadbe?
"Na výške som poznal jednu dvojicu, obaja boli veriaci, mali už oznámený dátum svadby, keď sa spolu vyspali a u nich ten pocit išiel tak ďaleko, že sa jeden druhému zhnusili - pociťovali k sebe fyzickú antipatiu a svadbu zrušili." - tu vidno to, aku skodu napacha umele vzbudzovanim pocitu viny, na ktorom stavia nabozenstvo, preto by som skor odporucila pocuvat vnutorny hodnotovy kompas, aj autorke temy, na cistej laske predsa nemoze byt nic hriesne, a nikto nema pravo druhym diktovat, za co sa maju citit vinni
Autorka temy nie je slabe chudiatko, je to dospely svojpravny clovek, co dokaze za svoje rozhodnutia niest zodpovednost.
Filip, nemôžem si pomôcť, ale keď čítam tieto tvoje príspevky pannám a sklamaným a opusteným ženám, tak niečo vo mne, niečo slobodné, neskutočne protestuje. Vieš, ty totiž hodnotu ženy degraduješ na hodnotu neporušenej panenskej blany. Keď jediné a najhodnotnejšie, čo žena ponúka mužovi, je jej *nevinnosť*?? To ako myslíš vážne toto?? Žena je predsa viac, ako kus mäsa, kde ešte nič predtým nebolo. Je mi jasné, skadiaľ máš takéto rozumy. Ale nenapadlo ťa niekedy nad tým aj uvažovať?? Nie je pravda, že žena tým, že sa s mužom vyspí, nevedome sa napúta. To napútanie je dané mierou oduševnenia smerom k danému mužovi, koľko pozornosti mu venuje. A to platí aj spätne. Rovnako muž môže neskutočne trpieť, keď sa *napúta* na ženu.
Tieto reči o dobyvateľoch a dobývaných pannách, to snáď patrí už do minulého storočia. Dnes snáď už k sebe pristupujú normálne, uvažujúce bytosti, ktoré si ponúkajú nie telá, ale vlastné vnútorné svety a tie budú spolu zdieľať a nielen neživé, nikdy nežijúce telá. Ktorým ty pripisuješ tak neeeskutočnú hodnotu, danú nepoužívaním jednej konkrétnej oblasti. To je dosť scestné, ti poviem. :o) X-krát sa tu píše o manipulovaní žien s mužmi a práve takéto uvažovanie, aké ty odporúčaš...že čakaj, až keď bude *vták* okrúžkovaný, to len a len *klincuje*. Sám si písal, že ste mali problém a len kvôli tomu, že ste už boli manželmi, ste ho riešili...čo sa dá pochopiť aj tak, že ste museli. A mne osobne sa násilie bridí a vždy bridilo. Tebe očividne nie, lebo podstata tvojej viery je práve v znásiľňovaní slobodného názoru. Keď máš svoje prikázania a pravidlá a hriechy a trest za ne. A samozrejme, aj odmenu za poslušnosť. :o) Škoda, že až po smrti. :oP
FilipTT
Veľa kamarátov mi povedalo, že aj oni cítili bližší vzťah k žene, keď s ňou začali spávať. Takže je to individuálne u každého chlapa. U ženy je to oveľa silnejšie puto ako u chlapa, to nepopieram, ale, keď sa chlap najprv citovo napúta na ženu, tak tým, to môže byť lepšie, alebo horšie. Záleží od konkrétnej osoby.
Chápem, že svadobná noc ma ochráni pred nečistotou, ale ani tam nie je jasný dôkaz, že ten chlap mi v manželstve nezahne či sa nerozvedieme.
Ak tak čítam Vaše príspevky, na oboch stranách sú výhody aj nevýhody. Mám 21 rokov, pannenstvo mi neprekáža, aj keby som mala o pár rokov viac. S priateľom som 7 mesiacov, nie je to ešte dlhá doba na úplne spoznávanie. Uvažovala som, že ešte počkám, lebo cítim, že ešte nie. Mali sme už zopár nezhôd, raz ma už sklamal, takže ešte stop. Navyše, je mi jasné, že, keď sa s ním vyspím, ,,nič" lepšie mu už ponúknuť nemôžem a keďže by to bol môj prvý, tak by som sa úplne naviazala.