Obezita ma ubíja

Gima

5. Chute

Keď vás naháňa chuť na sladké a nemieni sa vzdať, v noci sa vám zdá o tom, ako jete torty a palacinky a v jednom kuse myslíte na tú načatú zmrzlinovú tortu v chladničke, vaša diéta nie je správna. Ak bažíte po určitých potravinách, je vysoko pravdepodobné, že sa nimi onedlho prejete. Keď chcete sladké, navýšte prílohy, ak túžite po tučnom a slanom, zamerajte sa na semienka, orechy, zdravé tuky a pitný režim.
6. Pocit utrpenia

Či závidíte kolegyni v práci obložený chlebíček alebo tej vychudnutej slečne v reklame smotanovú zmrzlinu, zatiaľ čo vy, chudáci, musíte chrúmať stonkový zeler, nie je vaša diétna cesta ideálna. Diétny režim musí byť nastavený tak, aby ste pri ňom netrpeli, na svoje jedlo sa tešili, a aby ste si dokázali predstaviť, že takto budete jesť (s menšími zmenami) navždy.

Martin543

Ahoj :-) Ak chceš schudnúť, môžem ti odporučiť bylinnú zmes Weight Balance, ktorá napomáha metabolizmu a tráveniu, konkrétne tak, že pomáha lepšie spracovať potravu, a teda nebudeš musieť toľko jesť a prijímať nadbytočné množstvá potravy, ktoré sa ti potom nevyužité ukladajú do tukov. Našiel som na túto zmes odkaz tu na fóre, užívam ju už dva mesiace, zatiaľ som schudol 5 kíl, viem, že to nie je veľa, ale som s tým spokojný. Uvidíme, ako to pôjde ďalej -odkaz odstránený- :-)

Gima

Stredomorská (krétska) diéta

Krétska diéta je plná olív, chleba a vína. Vedci sú presvedčení, že tento spôsob stravovania je cestou k dlhovekosti.

V porovnaní s ostatnými národmi vraj majú Kréťania najnižšie percento smrtí v dôsledku srdcovocievnych chorôb a niekto-
rých foriem rakoviny. Navyše, je plná dobrého jedla, jednoduchá, ale noblesná.

Krétska diéta v praxi:

Základom diéty je olivový olej, ktorý nahrádza ostatné tuky v potrave a tvorí jednu tretinu všetkých kalórií, ktoré človek prijme. Podáva sa v surovom stave. Dôležitá je aj jeho kvalita, panenský alebo extra panenský olivový olej je bohatý na nenasýtené tuky, ktoré sú výborným prírodným antioxidantom, teda prostriedkom boja proti rakovine.
Krétska diéta je tiež veľmi bohatá na chlieb, obsahuje až trikrát viac chleba ako prijímame my. Ide však iba o celozrnný chlieb. Do stravy pridávajte čo najviac zdrojov z rastlín: ovocie, zeleninu, chlieb, strukoviny, orechy a semiačka. Denne by ste mali zjesť 7 – 10 porcií zeleniny.
Hydina a ryby tvoria len malú časť menu. Červené mäso by ste do stravy mali zahrnúť len jedenkrát do týždňa.
Sladké nie je povolené, nahrádzajte ho však ovocím.
Zamerajte sa na síce malé porcie, ale kvalitného jedla. Odporučená kalorická dávka je 1 800 – 2 000 kalórií, z čoho 20 - 25 % prijímajte ráno, 45 - 50 % na obed a okolo 30 % večer.
Červené víno je dovolené pri hlavnom jedle, denná dávka by však nemala byť vyššia ako jeden až dva poháre pre muža alebo jeden pohár pre ženu. Pite veľa vody, bylinkových čajov alebo riedených ovocných džúsov.
Limitujte tiež syry, jogurty a týždenne by ste mali zjesť maximálne 4 vajcia.

Gima

Slovo makrobiotika má základ v gréčtine a znamená dlhý život. Filozofia makrobiotiky však pochádza z Japonska: od Georga Ohsawu, ktorý bol presvedčený, že optimálne zdravie je zakotvené v jednoduchom stravovaní.

Po čase sa však dostal až do takého extrému, že odporúčal jesť už len hnedú ryžu a vodu, a tak sa dnes jeho forma makrobiotickej výživy neodporúča.

Makrobiotika odvtedy prešla dlhým vývojom.

Dnes sa považuje za nízkotučnú diétu, ktorá obsahuje veľa vlákniny a navyše, je bohatá na fytoestrogény, ktoré sa nachádzajú v sójových produktoch. Väčšina makrobiotickej stravy sa zakladá na celozrnných potravinách a zelenine.

Základy makrobiotiky

Strava by mala zahŕňať:

Celozrnné potraviny (50 – 60 %): hnedá ryža, jačmeň, proso, pohánka, kukurica. Ovsené vločky, cestoviny, chlieb a pečivo sa môžu jesť len občas.

Polievky (tanier alebo dva denne). Najviac sa odporúčajú polievky miso a shoyu, ktoré sú vyrobené z fermentovanej sóje.

Zelenina (25 – 30 %). Tretina zeleniny by mala byť v surovom stave, ostatok môžete variť, dusiť alebo piecť.

Strukoviny (5 – 10 %): varená fazuľa, hrášok, alebo sójové výrobky (tofu, tempeh, edamame).

Mäsové výrobky sú dovolené v minimálnom množstve, len ryby a morské príšery. Konzumujú sa s wasabi, chrenom alebo horčicou. Ostatné mäso, hydina, vajcia a mliečne výrobky sú zakázané.

Orechy môžete konzumovať v primeranej miere.

Ovocie: je povolené lokálne ovocie: jablká, hrušky, marhule, broskyne, hrozno, jahody, maliny, melóny. Vyhýbajte sa pomarančom, mandarínkam, ananásu, mangu alebo papáji.

Dezert (2 - 3-krát týždenne). Mal by pozostávať z prirodzene sladkého jedla (jablká, sušené ovocie) a prirodzených sladidiel (ryžový sirup, jačmenný slad). Čokoláda, cukor alebo med sú zakázané.

Oleje: tmavý sezamový olej, kukuričný olej alebo olej z horčicových semienok

Koreniny: morská soľ, shoyu (druh sójovej omáčky), ocot z hnedej ryže, sezamové semienka, morské chaluhy

Alkohol: zakázaný

Gima

Citrónová voda má účinky na naše zdravie, o tom nemusíme pochybovať. Niekto na ňu nedá dopustiť ráno, iný si ju dopraje v rámci pitného režimu počas celého dňa. Ak vás ale tento trend už nebaví, máme pre vás dobrú správu. Malá zmena a vaše zdravie sa vám odvďačí.

Sem tam skúste vymeniť citrón za iný citrus – za grapefruit. Masívnejšie ovocie poskytuje dostatok živín, ktoré potrebujeme. Hoci má horkejšiu chuť, netreba sa ho báť. A niektorí z nás na neho nedajú dopustiť.

Pestrosť grepov, čo sa týka sfarbenia, poskytuje aspoň akú takú obmenu nápojov. Nie je to len nudná bledá voda, hoci farba nie je smerodajná, najmä čo sa týka zdravia. V obchodoch nájdeme ružový, červený, biely či žltý grepafruit, čo sa týka zdravia sú tu minimálne rozdiely.

Grepy sú nekalorickým ovocím, s bohatým objemom vody, zdrojom vitamínu A a C. Červené a ružové varianty sú bohaté na lykopén, biele grepy zase obsahujú dôležité živiny.
Svojou silou zaútočia na tieto problémy

Hydratácia – tým, že grapefruit obsahuje z väčšej časti vodu, je veľmi dobrý pri dodržiavaní pitného režimu. Práve v tom tkvie jeho najzásadnejší benefit

Trávenie – tým z nás, komu trávenie robí neplechu vo fungovaní, pomôže grapefruit. Obsahuje vlákninu a dostatok vody, takže je dobrým pomocníkom pri zápche a napomáha zlepšovať trávenie

Zdravé srdce a úroveň cholesterolu – lykopén, vitamín C, vláknina, cholín a draslík obsiahnutý v grapefruite pomáha udržiavať naše srdce v kondícii. Zároveň niektoré štúdie naznačujú, že konzumácia čerstvého červeného grepu pomáha znižovať úroveň triglyceridov.

Dve prírodné antibiotiká spojili sily: Tento elixír posilní imunitu a dokáže toho ešte viac!

Podpora imunitného systému – tento poznatok vychádza najmä z prítomnosti vitamínu C, ktorý ho podporuje a udržiava v takej hladine, aby naše zdravie nebolo ničím ohrozené.

Zdravie zubov – áno, grapefruit je dobrý aj pre naše zuby, chráni ich najmä pred rôznymi ochoreniami, ktoré sa nám z času na čas nevyhnú. Dva grepy denne pomáha chrániť pred poškodením zubov a tiež pomáha redukovať krvácanie ďasien.

Podpora metabolizmu – staršia štúdia z magazínu Journal of Medicinal Food naznačuje, že pol grepu pred každým jedlom dopomôže schudnúť človeku pár kilogramov za 12 týždňov.
Kde všade vieme grep použiť?

Mohli by sme ho jesť ako súčasť raňajok
Veľmi chutný je aj ako nápoj – odšťaviť ho nie je problém
Ak máte radi ovocné šaláty, trošku horkosti v podobe grepu pokojne znesiete
Grapefruit môže byť súčasťou stále populárnych smoothie

Kedy sa ale grepu radšej vyhnúť?

Obsahuje totiž furnakumarín, zlúčeninu, ktorá môže nebezpečne zvýšiť účinok liekov.

„Ak si vezmeme jednu tabletku niektorých liekov a zapijeme ich pohárom grepfruitového džúsu, je to ako by sme si vzali päť tabliet s vodou,“ hovori David Bailey, klinický farmakológ na Lawson Health Research Institute.

A pritom ani nemusíte ani lieky zapíjať. Stačí ak šťavu vypijete hodinu pred užitím lieku a je údajne možné vyvolať podobnú reakciu

Jefitto

1. Vyhoď si z hlavy, že keď nebudeš žrať, tak budeš chudnúť.
Keď neješ, telo si totiž myslí, že nastáva chudobný režim a aj z toho mála prijatého jedla si ukladá tukové zásoby na horšie časy. Takže minimálne 5 krát do dňa sa treba stravovať.
2. Začni sa stravovať zdravo, alebo aspoň zdravšie. Pri svojej hmotnosti úplne zabudni na sacharidy, mala by si žiť na bielkovinách a zdravých tukoch. Žiadne pečivo, ani tony ovocia, žiadna múka, proste čím menej sacharidov, tým lepšie.
3. Najkvalitnejšia bielkovina ever je hovädzie mäso, je to síce tučné mäso, ale obsahuje zdravé tuky a kopec bielkovín. Bielkoviny sú dlho vstrebavajúce sa, čiže zamedzujú tiež pocitu hladu dlhšie ako napr. sója. Druhá najkvalitnejšia bielkovina sú vajcia. Ja ich žerem celé, pre teba bude lepšie iba bielka.
4. Zdravé tuky sú napr. rybacia pečeň, rybací olej, olivový olej, vaječný žltok, maslo (nie palmarín, ani rama, ani flora a podobné sračky), mliečne tuky napr. v syroch
5. Musíš sa začať hybať, je mi jasné, že môže byť pre teba ťažké prísť s 110kg do posilky medzi svalnačov a fitness devy, preto ti odporúčam začať doma. Stačí vykonávať HIIT - High Intense interval training, 10 x 30 sekund cvičenia a 30 sekúnd oddychu. Ako cvik si vyber hocičo - drepy, brušaky, behanie, skákanie na fitlopte, skracovačky, výpady, je to vlastne úplne jedno. Dôležité je, aby si robila naplno, že ideš dušu vypustiť 30 sekúnd a 30 sekúnd oddychovala. Opakuješ 10 krát každý deň a garantujem ti, že o mesiac bude ručička váhy pod 100
6. Pred pohybom je dobré užiť nejaký spaľovač tukov, je ich kopec na trhu, najzákladnejší je kofeín, čiže ak si šmariš kávu 20-30 minút pred pohybom, urobíš dobre. Ak kávu nepiješ, dá sa tiež kúpiť kofeín v tabletách. Najradšej ľudia používajú L-Carnitin, Synephrine, HCA a pod... ja som osobne užíval Synephrine a pomohol mi zhodiť cca 10cm v obvode pása (ja som totiž nechudol čo do hmotnosti, ale čo do obvodu pása)

7. Veľa šťastia a rýchle klesanie váhy ti prajem, daj vedieť, ako to ide ;)

gabča

Ahoj. vyskúšaj hlavne sa zdravšie stravovať, alebo niektoré z tých diét čo ti tu napísala Gima. :DD mne keď chcem schudnúť tak hlavne pomáha cvičenie a zdravšia strava, ale ešte keď som hladná tak sa radšej veľa napijem a tak oklamem bruško. :) a ešte keď idem spať tak také 2 hodinky pred spánkom nič nejem, takže vlastne idem spať už hladná a cez noc aspoň ja schudnem(nie veľa len tak 1kg). keď začne cvičiť, beh je veľmi dobrý, ale hlavne nezačni, že 5 km na deň, lebo by to mohlo veeeľmi zle dopadnúť. najprv rýchla chôdza, potom kilometrík -2 také dva týždne a neskôr zvyšuj v takých istých alebo aj viac časových intervaloch.keď budeš CCA na 7km tak si to drž dlhšie a zvyšuj až keď sa na to budeš cítiť. HLaVNE JE: nejedz sladkosti ani veľa slaného. veľmi dobre viem, že je to skvelé a stále ťa to asi veľmi láka, ale vyskúšaj toto: 2 týždne vôbec nejedz sladkosti a potom nebudeš ani na ne dostávať takú chuť. Držím prsty.
PS:ani z sladučkým ovocím nepreháňaj, lebo ja priberám hlavne z toho, že ovocie milujem.:) všetkého veľa škodí.

Gima

Očistná zmena stravovania podľa Antónie Mačingovej

Autorka predstavuje celkovú zmenu spôsobu stravovania, NIE diétu.

Pre zmenu stravovacích návykov navrhuje ako vhodný 28 dňový očistný program, ktorého princípy sú nasledovné:
Pitný režim – podmienkou úspešnosti tohto očistného programu je dodržiavanie pitného režimu (denne piť až 3,5 l vody), nakoľko voda vyplavuje toxíny, tuk aj lepok a neutralizuje vnútorné pH.

Používa sa prevarená vlažná voda, niekedy sa pridáva citrón, taktiež je povolené ochucovadlo, med a škorica, ktoré dávate do vody. Voda má byť teplá, nie horúca. Vysoká teplota by ničila vitamíny a med by sa mohol stať toxickým. Povolené sú zelené čaje (maximálne 3x denne). Rafinovaný cukor je nahradený medom.

Používa rastlinný olivový olej - najvhodnejší je olivový (dovolený je aj slnečnicový, a ak použijete maslo, najvhodnejšie je maslo ghee)
Originálne na tejto diéte je, že čím viac z odporúčaných jedál zjete, o to je účinnejšie čistenie organizmu. Nemá sa viac piť a málo jesť, aby sa pre zdravie potrebné živiny nevyplavovali. Môžete sa odporúčanej stravy najesť do pocitu sýtosti.

Autorka diéty odporúča odvážiť sa a zmerať si telesné miery iba 2x, a to pred a po skončení očistného programu . Antónia Mačingová podrobne rozpracovala recepty v knihe „ Najedzte sa do štíhlosti“ (1). Príprava jedál je veľmi jednoduchá, rýchla. Zelenina sa buď krátko povarí, alebo sa dusí na olivovom oleji s cesnakom, k opekaniu sa dostanete podľa jedálnička až v 3 týždni programu, pri príprave karbonátok z kuracieho mäsa a zeleru.

Jedálniček sa zakladá na výbere jedál od prvého týždňa a k tomu sa postupne pridávajú ďalšie druhy potravín. V tomto programe je dôležité dodržiavať presný rozpis jedálneho lístka a receptúru prípravy potravy. Podstatnú časť surovín si viete zadovážiť bez problémov a sú typické pre stredoeurópsku populáciu. Sú tu aj isté výnimky, ako je koriander, škorica, zázvor, grapefruit, sója, treska, tuniak, no tie predstavujú obsahovo malý podiel v očistnom programe.
Druhy jedál a ich používanie v 28 dňovom očistnom programe A. Mačingovej:
Prvý týždeň

Na raňajky sa je najmä postrúhaná surová mrkva a jablko, ochutené medom, hrozienkami a orechmi (pomer jablko : mrkva : orech 1:1). Orechy obsahujú nenasýtené mastné kyseliny a bielkoviny, preto sú veľmi dôležité.
Na obed sa strieda brokolica, fazuľové struky, šalát z červenej repy, prekladaná cuketa.
Na večeru sa strieda šalát z červenej repy, mrkvový perkelt, prekladaná cuketa, brokolica.
Druhý týždeň

Na raňajky sa striedajú: 1. bio biely jogurt s vlašskými orechmi, medom a škoricou, 2. kivi, banán, orechy, med a mletá škorica , 3. mrkva, jablko, med, orechy, hrozienka.
Na obed sa striedajú : 1. široké bezvaječné cestoviny s kalerábom, 2. brokolica na cesnaku so zázvorom, 3. mrkvový perkelt, 4. fazuľové struky, vajíčko, 5. bezvaječné cestoviny so špenátom, 6. kuracie karbonátky s zelerom.
Na večeru sa strieda 1. zeleninový boršč, 2. hrachová polievka, 3. cviklový šalát, 4. brokolica na cesnaku so zázvorom.
Tretí týždeň

Na raňajky sa striedajú: 1. šťava z čerstvého grepu, nátierka z medu a vlašských orechov, ktorá sa natrie na grahamové alebo sójové pečivo a kakao zo sójového mlieka, 2. mrkva, jablko, orechy, hrozienka, med, 3. varené pšeno , orechy, sušené slivky a med, 3. bio biely jogurt, vlašské orechy, med a škorica, 4. pohánkové vločky zaliate sójovým mliekom, strúhané jablko ,orechy, med.
Na obed sa striedajú: 1. kuracie karbonátky s zelerom, 2. zeleninová polievka, fazuľové struky a cviklový šalát, 3. zeleninová polievka, prekladaná cuketa, 4. varená strúhaná cvikla, cibuľa a tuniak, 5. zelerové hranolky, filety z morskej tresky na masle, 6. zelerové hranolky, dusené morčacie stehno, 7. zelerové hranolky, dusené morčacie stehno, varená cvikla.
Na večeru sa striedajú : 1. bryndza s bielkami, 2. Mozzarella a rajčiny, 3. zeleninová polievka, 4. cviklový šalát, morčacie prsia v mletých orechoch, 5. mrkvový perkelt, nízkotučný syr, brokolica s cesnakom, 6. brokolica s cesnakom a tuniakom, 7. zelerové hranolky, morčacie stehno a čerstvá uhorka.
Štvrtý týždeň

Na raňajky sa striedajú: 1. pohánkové vločky zaliate sójovým mliekom, strúhané jablko, orechy a med, 2. mrkva, jablko, orechy, hrozienka, med, 3. varené pšeno, orechy, sušené slivky a med, 4. mrkva ,jablko, orechy, med, hrozienka, 5. bio biely jogurt, vlašské orechy, med, škorica, 6. šťava z čerstvého grepu, nátierka z medu a vlašských orechov sa natrie na grahamové alebo sójové pečivo a kakao zo sójového mlieka, 7. varené pšeno, orechy, sušené slivky a med.
Na obed sa striedajú: 1. široké bezvaječné cestoviny s kalerábom, 2. mrkvový perkelt, nízkotučný syr, brokolica s cesnakom, 3. cviklový šalát, morská treska na masle, 4. bezvaječné cestoviny so špenátom, 5. bryndza s bielkami, 6. zeleninový boršč, kuracie karbonátky s zelerom.
Na večeru sa striedajú: 1. kuracie karbonátky s zelerom, 2. cviklový šalát, morčacie prsia v mletých orechoch, 3. zeleninová polievka, prekladaná cuketa, 4. cviklový šalát, tuniak, 5. varené pšeno, orechy, sušené slivky, med, 6. zelerové hranolky, filety z morskej tresky na masle, 7. varená strúhaná cvikla, cibuľa a tuniak.

10 trikov ako schudnúť

Výsledok 28 dňového očistného programu Antónie Mačingovej

Pokiaľ dodržíte 28 dňový program, budete sa cítiť lepšie, plní energie a môžete si byť istí, že ste urobili užitočné kroky, ktoré prispejú k prevencii chorôb a pri liečbe niektorých chronických stavov.

Pri tomto detoxikačnom stravovaní, pri dodržiavaní pitného režimu a po následnej zmene celkového stravovania, klienti A. Mačingovej pozorovali zlepšenie zdravotného stavu nasledovne:

Úprava niektorých biochemicky stanovovaných ukazovateľov, ako sú hladiny cholesterolu, cukru, hemoglobínu a iné ukazovatele, ktorých nedostatok súvisí s chudokrvnosťou (anémiou)
Úprava krvného tlaku
Zmiernili sa niektoré prejavy Crohnovej choroby (chudokrvnosť)
Zlepšila sa činnosť niektorých orgánov (žliaz s vnútorným vylučovaním), ako sú pankreas, štítna žľaza
Výrazne ustúpili prejavy kožných ochorení
Znížili sa opuchy a bolesť dolných končatín
Zmenšili sa bolesti v období menštruácie
Zmiernili sa návaly u žien v prechode (klimaktérium)
Zlepšila sa kvalita vlasov, nechtov a pleti
Pre zmeny (harmonizácia) v metabolizme - dochádza k rovnomernému úbytku na váhe.

Táto očistná kúra vás uspokojí, pokiaľ ste skutočne odhodlaní zlepšiť svoj zdravotný stav. Vyhovujúce je, že skutočne môžete jesť do sýtosti. Očistný program podľa A.Mačingovej má také zloženie jedálneho lístka, že nebudete pociťovať hlad a nebudete mať nutkavé chute na sladké. Pokiaľ by ste medzi hlavnými jedlami potrebovali jesť, program to umožňuje formou jedenia bio nesladeného jogurtu alebo sušených sliviek s orieškami. Dopoludnia jedzte ovocie, popoludní zeleninové šaláty, ochutené kozím syrom.