Prečo sa ľudia strašne urazia, keď ich upozorním na pravopisnú chybu?

Príspevok v téme: Prečo sa ľudia strašne urazia, keď ich upozorním na pravopisnú chybu?
flexiplexi

Citim sa ako uplny debil... Kamoska si dala status na fb s ohromnou hrubkou, tak som jej napisala sukromnu spravu, teda nie komentar!!! ako to ma byt spravne, a uplne ma odbila, ze co sa do nej navazam, pritom som to vobec nemyslela zle. A vyzeram ako hlupa. :(
Ja viem, ze to nie je dolezite, zalezalo mi len na kamaratke, aby tam tu chybu nemala, lebo si to cita dalsich dvesto jej priatelov.. Ano, mozno 20 z nich si uvedomi, ze je to chyba... ale v konecnom dosledku to ukazuje uroven ludstva, ked v kazdom statuse je milion chyb, a dalsi milion ludi si to aj s chybami cita, tak to potom aj s chybami napise...
Ved mne je to jedno. Len som chcela dobre. :(

Jefitto

Celý problém tkvie v tom, že sme prestali čítať knihy a namiesto toho mrháme svojim časom na debility typu farma, superstar, slovensko ma talent, panelak, divoke kone a podobne sračky.

Ja za rok prečítam 100 kníh. Kto dá viac? :)

Kýčera

-Niečo som hľadala a natrafila na tému a aj keď je staršia, zaujala ma.
-Flexiplexi, aspoň si sa dozvedela, aká je tá Tvoja kamoška a môžeš sa podľa toho zariadiť.
-Čo sa týka toho pravopisu, tak to nemá s IQ nič spoločné. Je to záležitosť základnej školy, niektorí slovenčinári to potom flákajú. Ak sú oni schopní počas vyučovacieho procesu napísať na tabuľu ypsilonku tam kde nepatrí, tak sa potom nečudujme, že to neovládajú ani ich žiaci. A ľudia sú dennodenne konfrontovaní s týmto javom v médiách - televízia, reklamy,...Práve tam, kde sa má dodržiavať jazykový zákon, kde je to na očiach celej verejnosti. Aj mne to občas ide oči vyklať, najmä vtedy, ak je to v názve témy. Bez mučenia sa však priznávam, že aj mne sa takýto trapas podaril a som to ja, kt. to najviac na svete štve! Spraviť chybu sa dá veľmi rýchlo a ľahko, preto sú niektoré pochopiteľné a ospravedlniteľné - ak ruka predbehne hlavu, niekto dlhšie žije v zahraničí,...Táto "choroba" sa dá zvládnuť aj bez tabletiek, horšie je to s inými vecami - negatívnymi pocitmi, kt. ľudia pestujú v sebe, zotrvávaním na nesprávnom názore, tvrdení, presvedčení a ich šírení po nete,...Pre mňa pre zmenu zasa štve, ak sa niekto skrýva za inou prezývkou a myslí si, že mu na ňu nik nepríde! To o danej osobe niečo vypovedá...
-Radoslava 123, aj ja som Ťa už upozornila...

sob rudolf

ccccc, ty si možno človek s natoľko vyvinutou schopnosťou autoreflexie, že žiadne rady od okolostojacich nepotrebuješ. Ja taká nie som. Kde by som bola bez rád iných ľudí? Aj ja sa občas urážam, keď mi vytknú pochybenie. Kritika sa nesie ťažko, aj keď je oprávnená. Ale vždy to predýcham... a väčšinou sa aj polepším :).

ccccc

A z coho prameni tvoje pravo na ne poukazovat? Mas pocit, ze ludia o nich nevedia, nepoznaju ich, hoci ich robia? Ze cakaju, kym prides ty, ukazes im ich a oni sa vdaka tebe stanu lepsi?
Chapem to v pripade vztahu zamestnavatel - zamestnanec, rodic - dieta, pretoze tam ide o nejaky spolocny ciel.

sob rudolf

Cccccc, človek nemusí byť bezchybný ba priam dokonalý, aby vôbec mohol poukazovať na chyby druhých. To by sme dopadli, ak by to tak bolo :).

Radoslava123

Radšej ich už na chyby neupozorňuj. Mohli by si myslieť, že je to z tvojej strany len akýsi proti nim mienený provokačný útok, ktorý zraňuje ich ego, pretože sú namyslení, myslia si o sebe, že sú najdokonalejší na svete, a preto neznesú ani takúto dobre mienenú kritiku. Viem, že to myslíš s týmito ľuďmi dobre a už to, že ich na chyby upozorňuješ v súkromných správach, ktoré okrem nich samotných aj tak nik neuvidí, poukazuje na fakt, že to s nimi myslíš dobre a že ti záleží na tom, aby nevyzerali pred ostatnými ľuďmi ako hlupáci. Chápem, že to robíš preto, lebo ti na priateľoch záleží. Keby si bola škodoradostná sviňa, komentovala by si ich gramatické chyby priamo na nástenke písaním posmešných vyjadrení na ich adresu, kde ich každý vidí, ale to ty nerobíš, lebo si slušná, empatická, normálna a ľudská. Lenže hoci si aj dobrý a empatický človek, ktorý vie, čo sa patrí a ktorý chce ľuďom dobre, oni sa aj tak urazia a znenávidia ťa kvôli tomu. Prečo? Tu platí staré známe - ZA DOBROTU NA ŽOBROTU. Preto ti radím, neupozorňuj ich už na chyby, keď väčšina ľudí (predovšetkým tí namyslenci, ktorí sú skalopevne presvedčení o svojej dokonalosti) nedokáže prijať kritiku tak správne a dospelo, ako by sa takto dobre mienená kritika prijať mala, čiže poďakovať sa ti a chybu si opraviť. Ak by na chybu niekto upozornil mňa, bola by som mu vďačná a bola by som šťastná, že mám niekoho, komu na mojej dobrej povesti záleží a upozornenie na chybu zo strany kamarátky v súkromnej správe by som vnímala určite len pozitívne a chybu v novom statuse by som okamžite odstránila dúfajúc, že ho ešte s tou chybou veľa ľudí nečítalo.

Žužova

kto ešte okrem tvojej kamošky sa takto STRAŠNE urazil ked si ich upozornila ?? lebo nazov témy a téma sa moc nezlučuju :)

Cccccc

Dospele je uvedomenie, ze nik nie je bez chyby. Nech teda hodi prvy kamenom ten, kto je bez jednej jedinej chyby, aneb Nech si kazdy najprv pozameta sam pred vlastnym prahom.

sob rudolf

Vedieť prijať konštruktívnu a dobre mienenú kritiku, to je také dospelé. Nevedieť ju prijať, to je také... prinajmenšom hlúpe.

ccccc

Je mi luto Radoslava, ze VS nemas, nemohla si si splnit sen, no nemusi z toho teraz pramenit tvoja nenavist voci tym, ktori ano a nemusis preto nimi opovrhovat. Nie vsetci, co ju maju, ju maju preto, ze maju bohatych rodicov.
Nech sa hanbi ten, kto ludi sudi, ci uz podla VS, gramatiky, alebo niecomu inemu.
Ale ano, ohovarat inych, aby som sa citil lepsi nez som, je take slovenske.