Dobrý deň, minulý rok som ukončila právnickú fakultu, avšak uz rok pracujem ako čašníčka.Som z toho veľmi neštastná, neviem si nájsť robotu v mojom odbóre, hoci žijem v Bratislave.
Citim sa byt uplne neschopna,v noci placem do vankúša. naco to bolo dobré, učit sa tisíce strán a nič z toho...nikde ma nechcú
Podotykam ze univerzita, ktoru som ukoncila je statna, nejde o ziadnu sukromnu skolu
Aj rodicia mi vravia ze som uplne neschopna, takze ja uz ani nejdem na ziadny pohovor, lebo si neverim..
neviem co som tymto prispevkom chcela povedat, je vobec niekto taky na svete?
Som právnička a pracujem ako čašníčka v kaviarni
Po 3 rokoch stale rovnako...
Všetko je to o postoji k životu. Keď sa človek začne ľutovať a číta len samé negativistické informácie, potom sa naozaj nikdy neposunie ďalej. Žiadna práca nie je hanba, hanba je sedieť na riti a stonať. Aj hajzle pôjdem pucovať keď momentálne nemám z čoho žiť. Dôležité je aby to človek nerobil s odporom ale povedal si, že je to len prestupná stanica. Najviac vždy dokázali ľudia ktorí sa nad takéto ťažké životné obdobia dokázali preniesť a v hlave si udržiavali svoj cieľ a dívali sa naň s optimizmom a dôverou.
Boli sme v nemeckom Volkswagene. Učni na praxi tam zarábajú takmer toľko ako naši robotníci. plus7dni.pluska.sk
To asi tazko. A ty si co? Jej hovorca? Hej LM Marika, ci ako sa volala.
Ja netriafam. Ja pisem zo skusenosti.
LAXMI, triafas vedla. Casto, aj teraz, jtm pracuje v Rakusku.
Jtm:
Toto moze napisat, len clovek, ktory v zahranici nikdy nezil a kuka, len so slinou v kutiku ust, ze ake platy maju v zahranici.
2000 euro v cistom v Nemecku je nic. Je to to iste, ako tu 400 v cistom.
Netreba sa divat, len na plat, ale aj na zivotnu uroven, co tam kolko stoji, lebo ked vsetko poplatis, budes na tom istom, ako aj tu.
A v Nemecku sikovni remeselnici zarobia ovela viac.
Po prečítaní tohto príspevku mi prišlo zle fakt fuj.Ja si tiež robotu nenájdem nikdy v živote
Typicka slovenska realita. Dokonca si myslim, ze tych pravnikov a ekonomov a inych absolventov VS nepracujucich vo svojom obore je viac ako tych, co vo svojom obore pracuju. Nic sa na tom do buducnosti nezmeni k lepsiemu. Ale zmenilo by sa, keby bolo keby: Keby sme si vzali priklad z Nemecka a Rakuska. Tam 14rocny chlapec ide na ucnovku (automechanik, frezar, sustruznik, vodoinstalater, murar, tesar, klampiar...), proste na ucnovku taku, po ktorej skonceni robi ako monterkovy chlap a zarobi 2200 v cistom!!! To ale VS vzdelani tolko nezarobia!!! Proste su tam muzske ucnovske monterkove profesie velmi dobre financne cenene, lebo je to fyzicky tazka robota, ktoru nechce nikto robit, ale z tuzby po peniazoch sa kto-ten najde, co na taku skolu ide a potom tu robotu robi. Na Slovensku su ceneni iba VS vzdelani, ale aj tam treba stastie najst si robotu v obore, co uz sa fakticky teraz takmer ani neda, kedze ich je prebytok. Keby inzinierka ekonomie, alebo pomocna sila v pravnickej kancelarii zarabala pri sucasnych slovenskych cenach 1000 v cistom a automechanik by zarabal 2200 v cistom, veruze by mnohi pravnici neboli pravnikmi, ale radsej automechanikmi. Motivovalo by ich financne ohodnotenie este ako 14 rocnych pri vybere skoly. A dnesnych 14rocnych co motivuje? Ukvakane teenagerky, ktore sa medzi sebou rozpravaju, ze ineho ako VS vzdelaneho muza by si nevzali za frajera, za muza? Alebo bohati rodicia, ktori ich nutia ist na gymnazium a potom na vysoku? Alebo to, ze sa na gymnazium zo ZS z 20tich ziakov triedy hlasi 19? Tak chcu ist tam, kam kamarati idu? ALebo im niekto nahucal do hlavy, ze vysoka skola ich zachrani a spasi a budu sa mat s takym vzdelanim dobre? Omyl, mladez, velky omyl!!! Ty, co toto citas, mas 14 rokov a rozhodujes sa, kam pojdes do skoly, ver, ze UCIT SA NEMCINU DO UMORU a vybrat si relativne lahku skolu typu CNC frezar ti zabezpeci skvelu buducnost v Rakusku, Nemecku..., kde zarobis viac jak rodeny Nemec, inzinier ekonomie, cista rasa s vysokou skolou zarobi!!! Len tri roky po svojich 14tych narodeninach budes (na Slovensku) za blbca, co chodi na ucnovku. Za blbca, o ktorom si vsetci rovesnici myslia, ze nema na viac, ze by nezvladol gympel, vysoku... Ale potom nasleduje zivot, tvrda realita a u teba to bude zarobok 2200 v cistom v Rakusku, pricom zarabat zacnes uz v 18tich rokoch. A mudrlanti gymnazisti a vysokoskolaci kdesi okolo 24. roku zivota pochopia, ze prace v obore pre nich niet. A zostanu do 40tky rodicom na krku, po smrti rodicov skoncia na ulici. ALebo budu plakat na fore, ze s vystudovanym pravom robia casnikov v kaviarni, co je ale to najlepsie, co moze s vystudovanym pravom v dnesnej dobe na Slovensku clovek najst. Dokonalu nemcinu mat nemusis, lebo oni (Nemci, Rakusania) su tam tak zufali, ze vezmu kohokolvek, div, ze nie aj bez jazyka, len aby nasli vyuceneho frezara. A daju mu dobre zarobit, jazyk sa v danej krajine na teba nalepi rychlostou blesku, to este uvidis! Oni maju rozum, preto to tak zariadili, ako to zariadili. Na Slovensku ale nikto monterkoveho chlapa neoceni. Neubehne 10 rokov a zaniknu ucnovky vychovavajuce monterkovych chlapov. Nebude nikoho, kto by robil frezara za tri stovky. Bude (vsak uz aj je) len kopa mudrlantov, ktori si myslia, ze ked maju vysoku, tak zhltli vsetku mudrost sveta, ale rodicmi sa nechat zivit este aj v 40tke, to ano a po smrti rodicov skoncit ako bezdomovci na ulici. Lebo... JA SOM PRAVNIK, JA MUSIM ROBIT PRAVO A NIC INE, LEN PRAVO!!!
Ja som psychologicka , a robim opatrovatelku. Na Slovensku je to tak...
autorka zmenilo sa niečo? ešte stale robis v kaviarni?