Dentálna hygiena?

snejty

Mozno ak pojdes k nejakemu dochodcovi, kt. pouziva 20 rocne techniky, tak sa stretnes s ,,brusenim,,. Inak sa uz pouziva ultrazvuk.

MrkvovyDzus

Takisto potrebujem ísť na dentálnu hygienu, no zaujíma ma odpoveď na otázku, ktorú položil "woom", kúsok pod týmto príspevkom. Môže dentálna hygiena spôsobiť poškodenie skloviny? Alebo sú len niektoré metódy, ktorým sa treba vyhnúť?

sarkan

najdolezitejsie pri dentalnej hygiene su nasledovne veci, ktore si precitas na www.skvelazena.sk myslim ze sa tym aj inspirujem, potm nemusis riesit nejakeho draheho zubara :)

wooom

A to brúsenie zubov nepoškodzuje zubnú sklovinu? Veď z nej musí logicky ubudnúť. A tá jediná najlepšie chráni zub pred kazom.
Nie je to celé len biznis podporný teóriami, ako to už býva?
Podobne je to s antibakteriálnymi mydlami, vitamínovými prípravkami či probiotikami, pri všetkom dokázalo výskumom, že to vôbec nefunguje. Pritom je okolo toho kopec teórie.

Jarmulka

Ja odporúčam. Zuby, ktoré majú zubný kameň, ktorý ti najčastejšie odstraňuje dentálny hygienik, sa viacej kazia. Plus dentálnu hygienu máš také hĺbkovejšie ošetrenie ústnej dutiny, ako keď si len dáš opraviť pokazený zub. Ja odporúčam túto pani dokotorku.
zubna-hygiena.sk

dalsi

Su kmene trebars v Juznej Amerike, co nepoznaju zubara, ani dentalnu hygienicku a maju zdravsi chrup nez ktokolvek z nas.

Zuvaju napr. pocas dna bylinu Stevia /ktora je nahradou cukru/. Chuti sladko, ale neobsahuje cukor. Ma dezifekcne ucinky.

Tym chcem povedat, ze ak dentalna hygienicky vycisti 1-2x do roka zuby, ze TO NESTACI... Ak si niekto neumyva poriadne zuby /a spravne/, tak sa mu sice dentalna hygienicka hodi, ale raz za polrok, si tie zuby aj tak dokaze pokazit.

Kto si ich cisti dobre, nepotrebuje detanlnu hygienicku.

Poslednou dobou zacala moda dentalnej hygieny zasahovat aj zverolekarov. Ludia davaju cistit zubny kamen psom. Maju zlu stravu /napr. zle granule/ a uz sa to usadza. Co som si vsimol, tak taketo cistenie u psov sposobilo, ze vo vyssom veku uz mali zo zubov ihlicky a vacsine zuby vypadali.

Kym u psov, ktore mali dobru stravu /prirodzenu/, tak bol stav chrupu o dost lepsi.

Metody rozneho skrabania, pieskovania, ci brusenia - narusaju povrch zubnej skloviny a oslabuju zub. Nepoviem, ked su velke usadeniny zubneho kamena, neni ina moznost, ako vyuzit dentalnu hygienicku. Len by sa z toho nemal robit zvyk. Clovek by mal robit vsetko tak, aby sa mu ten kamen tam netvroril a mohol si to kvalitne SAM cistit denne.

Mimochodom, robil sa vyskum o kazivosti zubov, ktory bol dost zaujimavy. Niekolko rokov robili vyskum, kde porovnavali kvalitu chrubu, ci sa zhorsovala u ludi, co si cistili casto zuby, denne, alebo par krat do tyzdna, tyzdenne, ci raz za par tyzdnov, alebo vobec.

Zavery vyskumu boli zaujimave. Necistenie zubov viedlo ku kazivosti. Caste cistenie zubov viedlo ku kazivosti. A prekvapujuco vysiel zaver, ze ti, co si cistia zuby 1-2x denne su na tom rovnako, ako ti, co si cistili zuby 1x tyzdenne. Pri dlhsom intervale ako 7-8 dni, uz kazivost stupla.

Vysvetlovali to tym, ze potrave trva, kym sa v ustach zacne rozkladat a vznikat zubny plak. Ten ide pomerne lahko dole, ale ak su tam starsie nanosy ako 7-8 dni, uz vnika problem.

To je totiz paradox, ze cim viac si ludia cistia zuby, tym ich maju horsie. Casto zubne kefy, ktore su tvrde, alebo nemaju zabrusene stetinky, dokazu poskodzovat a obrusovat zubnu sklovinu a hlavne poranovat dasna.

Taktiez nespravna technika cistenia, moze vhanat plak pod dasna. Cistit sa ma smerom od dasna k zubu, nie naopak.

Preto tvrdim, ze dentalna hygienicka je vhodna pre tazsie pripady a sama o sebe nestaci, ak niekto sa sam dostatocne nevenuje dentalnej hygiene. A ak sa jej venuje dobre, nepotrebuje ju.

Mimochodom, kavu nepijem a od pouzivania zubnej nite, na ktoru nedam dopustit, sa mi kazivost zubov rapidne zmensila. Stav zubneho kamena klesol tiez na minimum. Pri poslednej prehliadke zubarka hlasila, ze nemam ziadny zubny kamen /a to som mal v minulosti riadne problemy so zubami/.

Pri investiciach do zubnej hygienicky, keby som uz mal take problemy, radsej by som investoval do tlakoveho systemu cistenia zubov prudom vody /ako doplnok/ a mal tak permanentne dobry stav hygieny v ustnej dutine, ako mat tam pol roka bordel a na 1 den cisto.

LMarika

Dentalnu hygienicku navstevovat treba. Zuabar sice moze tiez odstranit kamen, ale zubari maju jednak ambulancie preplnene, cize nestihaju, a jednak ak uz kamen odstranuju sami, tak nanajvys nejakym rypadlom kde-tu rypnu do takeho zuba, na ktorom je najviac kamena, 5 minut a hotovo. No a toto sa s pracou dentalnej hygienicky porovnat neda. Pretoze dentalna hygienicka ma presne profesionalne cistenie zubov v naplni prace. Venuje sa kazdemu zubu osobitne, kazdy zub vycisti z kazdej strany, odstranuje nielen kamen, cize tu tvrdu usadeninu na zuboch, ale pieskovanim odstranuje aj zubny povlak, cize zltohnede sfarbenie napriklad od kavy, caju, roznych cervenych polievok... No proste cokolvek jes a pijes, skutocna original farba tvojich zubov je belsia ako ju v skutocnosti mas a ako si ju prave vidis, ak si u hygienicky este nikdy nebol. Dalsia vec je, ze u toho, kto na hygienu nechodi, je vacsia pravdepodobnost, ze sa mu budu zapalovat dasna z toho plaku a kamena, ktory pod dasnom ma a nemusi si ho ani vidiet a tiez mu moze z toho vzniknut paradentoza a hnisave vacky a kto vie, co vsetko este, ustup dasien samozrejme, ale aj vyssia nachylnost na tvorbu zubneho kazu... Takze hygienicku urcite navstivit treba a po profesionalnom cisteni zubov skutocnu farbu tvojich zubov taku, aka naozaj je a ak si das po hygiene zavazok, ze par tyzdnov nebudes pit kavu, efekt ti vydrzi dlhsie. Dokonca sa moze stat, ze ti krasny usmev so ziarivymi bielymi zubkami pomoze zbalit nejaku kocku, vsak kedy ak nie cez leto? Biele zuby, plus opalena pokozka, to je ono! Mna sa niekedy zvykli spytat, ci som si dala zuby vybielit :) A to som si vobec nedala vybielit, iba u dentalnej hygienicky profesionalne vycistit. Dentalna hygienicka si na teba najde aj cas, no najmenej taku pol hodinku tam u nej stravis. Ak mas na nu nejake otazky, trpezlivo ti na ne odpovie a moze ta aj poucit o tom, ako by mala vyzerat spravna domaca starostlivost o zuby. Na hygienu by sa malo chodit 1-2x rocne. Ceny za jedno profesionalne cistenie u hygienicky v ramci Slovenska sa pohybuju, co som videla, asi tak od 20 do 100 €. Doma treba v pouzivat medzizubne kefky a dentalnu nit, jednozvazkovu kefku a samozrejme aj klasicku zubnu kefku a pastu a skrabku na jazyk.

dalsi

Asi som konzervativny, ale dentalnu hygienicku povazujem vo vacsine pripadov za zbytocnost.

Dentalnu hygienu treba vykonavat dobre a pravidelne. Nie raz za rok.

Dnes existuju rozne systemy na cistenie zubov /aj vodnym tlakom/. Treba pouzivat zubnu nit, pripadne aj medzizubnu kefku a skrabku na jazyk.

Nit aj medzizubnu kefku sa treba naucit SPRAVNE pouzivat.

Detto plati aj pre vyber klasickej zubnej kefky, vhodnej pasty /bieliace nie su moc vhodne, poskodzuju casto sklovinu/.

Kefku treba vyberat o strednej tvrdosti, alebo jemnejsiu. Nie vsak superjemnu. Ta je dobra na dasna, ale horsie cisti plak.

Tiez treba sa vhodne stravovat - vela cukrov vytvara kysle prostredie. Po jedeni jedla, zvlast kysleho, neumyvat zuby, lebo zubna sklovina je nachylnejsia na poskodenie. Tie umyt po vyplachnuti az o nejaku hodinku, dve neskor.

Ak si clovek cisti zuby a ma vela zubneho kamena, ze musi navstivit dentalnu hygienicku, tak nieco robi zle...

Podla mna je po zubnej kefke, najdolezitejsia zubna nit. Pri spravnej technike sa nou daju lepsie cistit zuby, ako s medzizubnou kefkou. Skrabka na jazyk, sa da nahradit aj obycajnou lyzicou. Pri oskrabani jazyka, ktory je cistejsi, ostava menej plaku na zuby a z toho je aj menej kamena.

Shelley

Ty musíš bývať v nejakom riadnom zapadákove, keď máte v meste len 1 dentálnu hygieničku :). Aj ja som si kedysi myslela, že dentálna hygiena je len akýsi novodobý výmysel, ale sama som sa presvedčila, že aspoň raz ročne ju absolvovať je naozaj potrebné, ak ti záleží na zuboch. U nás v BA sa cena za dentálnu hygienu pohybuje okolo 50 eur. Ale dôležitejšia ako cena je samozrejme šikovnosť a odbornosť dentálnej hygieničky.