Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Lieky na zvyseny estrogen

Príspevok v téme: Lieky na zvyseny estrogen
Randall88

Nema niekto skusenosti, alebo aspon info, ci u nas funguju estrogenove blockery (normalne tablety na predpis).
Endokrynologicka mi odporucala operaciu na gyno, este asi pred 5 rokmi.. ale na to drbem. Bolo by to drahe, zbytocne velky zasah a zrejme by to vyriesilo len kozmeticky aspekt problemu (zvyseny estrogen).

Preto chcem vedet, ci sa s tym u nas da realne nieco robit, a ak ano tak kde (aky doktor).

Vdaka.

lombardo1981

To mi je ľúto, že nič nezabralo. Neviem, či si skúšal aj DHT (dihydrostestosterón). Tak isto ako estrogén, tiež vzniká z testosterónu. Je akýmsi prirodzeným antagonistom estrogénov... obsadzuje receptory estrogénu, metabolity blokujú premenu testosterónu na estrogén inhibíciou aromatázy a pôsobením na hypotalamus znižuje sekréciu gonadotropínov a tie znížia produkciu "surovín" potrebných na tvorbu hormónov. Ale zvyšovanie DHT so sebou prináša aj dve negatíva... vypadávanie vlasov a benígne zväčšenie prostaty.
Zvyšovanie DHT pomocou doplnkov zatiaľ nie je úplne potvrdené.
Napríklad Kreatín vykázal zvýšenie DHT bez zvýšenia testosterónu. No v inej štúdii testosterón zvýšil (pri súčasnej fyzickej aktivite). Zatiaľ sa ukazuje, že Kreatín testosterón zvyšuje, ale okamžite sa premení na DHT. Pri vyšších dávkach. Pri nižších nemá požadovaný účinok.
Zinok u mužov s deficitom dokáže zvýšiť DHT. Inak jeho hladinu znižuje inhibíciou 5-alfa reduktázy (enzýmu, ktorý premieňa testosterón na DHT).
Látky, ktoré blokujú 5-alfa-reduktázu: Saw Palmetto, senovka grécka (Fenugreek), ryža, Safflower, Reishi a astaxanthin (čo je prírodné karotenoidové farbivo a má označenie E161j. Napríklad ho obsahuje aj mäso lososa).

McCloud

presne tak DIM aj uzivam. 2x 100mg tableta.
Zo zaciatku som skusal 4 tablety a videl som mierny ucinok, nebol som tak 'napuchnuty' ako som zvykol byt, v tvari a na krku.
Inak nic.

Skor mi islo o uz spominane inhibitory aromatazy:
en.wikipedia.org

RNG

Chrisin a DIM znizuju estrogenicke hodnoty.Meratelne.
Davka DIM je 2 x 100 mg a pouziva sa aj naopr pri rakovinach alebo cystach, ktore maju mozne rakovinne tendencie. Asi 1/3 -1/4 tak ucinny je aj podobny vytazok z kapustovin I3C znamy ako indonal.

McCloud

Vdaka.
Mozno by som mal ist teda endokrynologicke znova, ci mi vie k tomu nieco povedat.

Z uvendenych 'prirodnych' sposobov su mi vsetky zname a skoro vsetko mam vyskusane, bez vacsieho efektu.

lombardo1981

Existujú lieky, ktoré majú antiestrogénový účinok (tzv. inhibítory aromatázy), ale to sú cytostatiká určené na liečbu rakoviny prsníka.
Možno ti niektoré z týchto rád pomôžu:
Vyhýbať sa alkoholu (najmä pivu) a potravinám s vysokým obsahom estrogénu (sója a jej výrobky, jačmeň, proso, ľanové semiačka, šošovica, žito, fenykel, cícer, pšenica, sezamové semiačka).
V strave uprednostniť kapustu, brokolicu, rúžičkový kel, čínska kapusta, karfiol a podobnú zelenú zeleninu s obsahom zinku a DIM.
Tmavé boboľové ovocie (čučoriedka, čierne ríbezle, baza, arónia) obsahujú vlákninu Calcium-D-Glukarate.
Ďalej je dobrá vláknina, olivový olej, kokosový olej, hríby, hrozno (predovšetkým červené), zelený čaj, citrusy, orechy (akékoľvek, neupravované), ovos, chia semiačka, cibuľa, cesnak, kurkuma, pažítka, kyslá kapusta (predovšetkým šťava)
DIM (diindoylymethane) zasahuje do estrogénového metabolizmu. A zabraňuje tak enormnému zvýšeniu alebo zníženiu hladiny. V nižších dávkach dokáže zabrániť premene testosterónu na estrogén či menej účinnej forme estrogénu na účinnejšiu. Súčasne dokáže premeniť účinnejšiu formu estrogénu na tú menej účinnú (pri vyšších je to opačne).
Calcium-D-Glukarate je vláknina, ktorá má s testosterónom či estrogénom spoločnú tzv. glukonidáciu. Ale zdá sa, že účinok je dočasný.
U rastliny Maca neboli spozorované účinky na hladinu v krvi testosterónu či estrogénu. Na hormóny má skôr harmonizačný účinok.
Katechíny v zelenom (bielom) čaji dokážu inhibovať enzým slúžiaci na glukonidáciu testosterónu (premenu na menej účinný testosterón). U žien to vplyv na hladinu testosterónu nemalo, no pri niektorých štúdiách na "mužských" potkanoch ku zvýšeniu došlo. Napríklad na bunkových kultúrach dokázal inhibovať 5-alfa reduktázu (enzým, ktorý premieňa testosterón na účinnejší DHT). Ale pri pokusoch na potkanoch už k tomu nedochádzalo.
Koreň žihľavy dvojdomej môže zvýšiť hladinu testosterónu. Pri štúdiách na potkanoch ku zvýšeniu aj došlo, ale pri ľuďoch žiaľ nie.
Zinok a jeho deficit môže znížiť schopnosť androgénnych receptorov syntetizovať testosterón, čo má za následok zníženie hladiny v krvi. Pri pokusoch na myšiach došlo ku zvýšeniu hladiny, ale pri mužoch bez deficitu už nie (no pri spojení s cvičením áno). Takisto kofeín dokáže spolu s fyzickou aktivitou zvýšiť hladinu testosterónu.
Chrysin je bioflavonoid, pri ktorom sa zdá, že dokáže zvýšiť hladinu testosterónu. Ale zatiaľ všetky štúdie, ktoré som čítala sa zaoberali jeho kombináciou s inými látkami.