Teraz vsade v letakoch reflektuju predajcovia na grilovacky a opekacky vsetkeho mozneho od klobas, parok, jaternic, zeleniny atd.
Ze je cas grilovaciek a opekaciek. Ale ja sa pytam, nieje to zdraviu skodlive takto ohnu a dymu vystavovat potraviny ked vieme ze opekanie vytvara v potravinách karcinogenne latky. Ako niektorých poznam tak griluju kazdy vikend vselico mozne. A ze vraj grilovana zeleninka je zdrava. To co uz je za nezmysel. Ved v grilovanej nieje ziadny vítamin, ziadna vyzivna latka. Mozme sa potom cudovat ze uz ludia v mladom veku maju rakovinu.
Co si otom myslite? Uvedomujete si Vy co grilujete ako skodite pomaly a nenapadne svojmu zdraviu?
Je grilovanie zdraviu skodlive?
nemyslim ze by mohlo skodit
urcite nie je
podla mna nie je, mame doma tento super gril dellinger.cz, cez leto ide stale
ano je, a cim viac clovek travi pri grilovackach tym rychlejsie u neho prebiehaju skodlive procesy v tele. Grilovanie neskodi len jedenim grilovaneho jedla ale aj vdychovanim vyparov a dymu vznikajuceho grilovanim. Najhorsia kombinacia je grilovanie spojene s popijanim alkoholickych napojov. Vtedy clovek poriadne naklada svojmu telu.
Nuz grilovanim sa tvoria aj skodlive latky, a zaroven sa zvysuje stravitelnost. Varenie je zdravsie. Ale nase telo bolo usposobene na surove potraviny, aj ked su menej stravitelne.
Rychla absorbcie/lahka stravitelnost nie je vzdy najlepsia, lebo napr vedie k cukrovym vlnam a postupne u mnohych k cukrovke.
Telo nie je skladiste, preto postupne uvolnovanie zivin je lepsie, ako rychle.
Ale áno, je. Hrianka si už svoj názor povedala a týmto otvorila diskusiu o zdraví a vlastne aj škodlivosti kadečoho a načala sa tu aj iná téma než grilovanie.
Grilované nejedávam, možno príležitostne som niekedy niečo zjedla. Údené veci mi nechutia vôbec.
Nie je táto téma o škodlivosti grilovania?
Grilovaním sa v potravine tvoria veľmi toxické benzpyreny. Pečeň ich musí detoxikovať. A akoby toho nebolo málo, pri grilovačke si dáme aj nejaké pivko, v ktorom sa nachádza benzén,ten tiež musí pečeň detoxikovať, a ešte metylalkohol, ktorý sa musí detoxikovať, a čím? Zas je to len na našej pečeni.
Počas detoxikácie dochádza k poklesu imunity. Čo nato slabší jedinec? To je otázka pre neho do budúcna v inej téme...
apropo, ak sa už niekto bojí škodlivosti z grilovania, tak tu na zdraví.sk je práve o tom článok, len som ho tu nedával...
miroka, len tak ako príklad si zober mrkvu, z ktorej je β-karotén lepšie využiteľný po uvarení než zo surovej. Čo mi povieš na toto?
Takmer v nicom nemas pravdu. To, ze nieco funguje tebe, nie je vedecky dokaz. vacsina ludi nevie interpretovat vysledky a nema ani kvalifikaciu na to. Vacsim problemom je kriticke myslenie. Ak niekto povie, ze nepotrebuje dokaz, to potom mozem povedat, ze moja spinava klavesnica lieci rakovinu, lebo som povedala a dokaz netreba, lebo ju pouzivam a rakovinu som nedostala.
Var zvysuje stravitelnost jedla, pretoze surova rastlinna strava je pre telo horsie vstrebatelna ako zivocisna. Navyse, rastlinna strava obsahuje antinutrienty - latky zabranujuce vstrebavaniu zivin (anpr. hneda ryza ci celozrnne pecivo - iba reklama z nich spravila zdrave potraviny). Navyse, mnohe prospesne latky sa uvolnuju az pri vare, napr. lykopen. takze odporucam si tie studie naozaj radsej pozriet a nesirit poplasne spravy.
A čo ak existujú ľudia, ktorým by surová strava moc neprospela? Aj vtedy je to to najlepšie, čo príroda pre človeka vymyslela?