Anjelik pouzil som vyraz konstrukt lebo som pred tym pouzil vyraz vykonstruovat co mi prislo v tej suvislosti akosi vhodnejsie ;-)
Ok ty pises ze "Zmyslom života je..." dalej uz len tvoje predstavy. A o tomto som pisal predovsetkym. Hladame zmysel toho co sa nam v zivote deje, ale su to len nase subjektivne predstavy. Hladame zmysel, pricinu, ludska mysel je stavana uvazovat kauzalne. Zviera takto uvazovat nemusi, pretoze nema taky mozog aky mame my. Takze nemal som ani tak umysel hodnotit ludsku osobnost ako taku, skor ludsku mysel ako taku, respektive na com je postavena. Ludsku mysel ktora potrebuje hladat v javoch, veciach zmysel. No a ja poukazujem na taku moznost (netvrdim ze to tak je) ze to nema nejaky zmysel. Takze aj to co sa nam deje nemusi mat nejaky zmysel, ci je to zle, alebo dobre, radostne, alebo smutne, desive, alebo prijemne. Jednoducho sa to deje a zmysel, alebo nalepku, ci hodnotu tomu dame len my sami, kazdy subjektivne, po svojom. Ta predstava, myslienkovy konstrukt, alebo iluzia o zmysle toho vsetkeho, alebo o jedinecnosti, dolezitosti nasej osoby, je len v nasich hlavach. V podstate ak by som mal zajst este dalej, tak aj moja identita je vlastne len predstava ktoru so mnou zdiela moje okolie v ktorom zijem. Je to sen, iluzia o tom ze sme niekto, persona, ale je to len v nasich hlavach.
Takze k teme. To ze stale cosi hladame je podmienene pudmi, odtial vyviera ta potreba. Preto som citoval aj toho Chartiera - uctievame rozum, ale milujeme svoje vasne. Tie su nasim hnacim motorom. A ked sa autorka pyta na zmysel toho vsetkeho, ja odpovedam ze to zmysel mozno nema. Jednoducho sa to deje lebo sme hnani vasnami, pudmi, slepou volou k zivotu ktora je slepa, lebo nema smer, zmysel, bod. Ked sa autorka pyta - "ze sa na tom ucime a rozvijame, ale k comu??" - ja odpovedam, ze je to naopak. Nedeje sa to preto aby sme sa na tom ucili, ale naopak, kedze sa to deje, je dobre sa naucit v tom (v zivote, medziludskych vztahoch) orientovat. Ale to ucenie sa nepovazujem za zmysel. Schopnost ucit sa, zorientovat sa, je len nastroj. Nastroj k tomu aby sa nam lahsie zilo. Ale ani to aby sa nam lahsie zilo podla mna nie je zmysel :-)