Zdrava - ale s miernou obezitou

Príspevok v téme: Zdrava - ale s miernou obezitou
AfterEight

Ahojte,

chcela by som sa spytat, prosim Vas, ci je niekto na tom, tak ako ja. Samozrejme tato tema sa tyka chudnutia.

Som zena pred 30tkou (nemam deti) ale uz asi par rokov sa moja vaha pohybuje okolo 90kil mam 170cm.

Minuly rok som drzala oddelenu stravu, za 3 mesiace striktneho dodrziavania som schudla 5kg, som vytrvala, ale vravela som si, ze preboha, takto nemozem zit cely zivot, aby som si stale davala pozor, ze co sa s cim moze a co sa s cim nemoze. (skusala som aj ine diety, detox, ale vzdy som to nabrala spat).

Tak som si povedala,ze budem jest 5x za den, vyhodim chlieb (sladke skoro vobec nejem, nechuti mi, max raz za mesiac si dam 1porciu kolaca).Jem neskutocne vela zeleniny, salaty by som mohla jest kazdy den od rana do vecera.

Nepribrala som, ale ani neschudla, stale sa ma moja vaha drzi ako kliest.

Kupila som si orbitrek, poctivo na nom cvicim uz 3 mesiace 3-4x do tyzdna okolo 45min, spotim sa tak, ze by ste mohli moje oblecenie zmykat, prejdem na nom okolo 15km, ale hlavne ma to bavi. Chodime s priatelom aj na turistiky, takze pohybu mam dost a myslim, ze aj dobru kondicku.

Samozrejme, ze za tie tri 3mesiace som schudla asi 3kg. Tak som sa nahnevala a sla som k doktorke, nech mi spravi kompletne vysetrenie krvi, aj stitnu zlazu. Volala mi doktorka, ze mam vsetko az nadmieru vo vynikajucom stave (cukry,cholesterol, stitnu, moc, atd.).

Povedala mi, ze jednoducho som asi typ cloveka, co bude vzdy viac vazit, ale ze si mam sledovat cm. Ja sa ale s tymto nechcem uspokojit. Sice nikto by mi nepovedal, ze mam 90kg, zevraj na to vobec nevyzeram, citim sa super, ale zase 90kg je 90 kg a uklada sa mi to do brucha a ruk.

Uz som fakt zufala a peniaze na vyzivovych poradcov nemam. Chodim sa uz aj korculovat, peso chodim z roboty a vazne poctivo cvicim na orbitreku.
Mam bohate ranajky, na desiatu jogurt, alebo presindavku, potom obed, okolo 4-5 nieco lahke a veceru okolo 7, potom si zacvicim a spavat chodim okolo 23.
Pijem dostatok vody, jem vela zeleniny, menej ovocia, cez tyzden nahradim maso sojou, tofu, ako som spominala nejem chlieb (jem knackenbroty, sem tam sojovy,alebo celozrnny rozok), vyprazane mi nechuti, tak ja uz fakt neviem co to so mnou je....Ma niekto skusenost s tym, ze aj ked sa vyse roka snazi, kila mu dole nejdu?

Dakujem za odpovede,aj kritiku

AfterEight

Sewie: dobre tu soju teda obmedzim

Napr dnesny moj jedalnicek:

Rano 3knackenbroty s maslom (naozaj maslo,nie rama) na to tenky platok tvrdeho syra a na to rajcinka, a 1 banan plus 0,4l vody --- 6:30

Desiata: doma robena presnidavka 9:30

Obed: brokolicova kremova polievka (bez muky), grilovaný encián so špenátovym malým šalátom 11:30

olovrant: biely jogurt (sledujem zlozenie a nekupujem 25centove jogurty a ine nepodarky) okolo 4

vecera: kuracie maso, ladovy salat + rajciny,uhorka,par oliv okolo 6-7hod

Samozrejme pijem vela cistej vody

preOdpovedam

odpovedam...zaujalo ma ze rozumies veciam ohladom spravneho stravovania a cvicenia, chcela by som ta poprosit o pomoc...ja to mam este trosku tazsie s tym chudnutim ale o tom by som radsej sukromne...:-(
ak by ta to neobtazovalo mohol by si mi napisat na mail ladynika@azet.sk
Dakujem vopred za akukolvek ochotu :-)

odpovedam

idylka,opat, odkial beries taku istotu tvojich tvrdeni? mas vzdelanie v oblasti sportu, vyzivy a si aktivny sportovec? lebo ja ano a mam aj svojich klientov, velmi pekne je vidiet, ako sa im silovym treningom pali tuk a formuje postava a nespravne drzanie tela.

Je velmi nespravne davat dokopy tuky a vitaminy. Spravne si podotkla, ze vitaminov nepotrebujeme take mnozstva, lenze si uvedom, ze vitaminy su MIKROnutrienty a tuk ja MAKROnutrient. Tuky sa v tele neustale obmienaju, sacharidy (ak sa nespalia) sa okamzite ukladaju ako glykogen do svalov a pecene a neskor ako zasoby tuku.

Navyse, na spracovanie a oxidaciu tukov a sacahridov z ich celkoveho mnozstva telo spali 6-10%, u bielkovin je to az 30 %. Uz rozumies, preco je lepsie stavit na zvyseny podiel bielkovin? Takisto, preco je podla teba lepsie robit kardio, ked nema ziadny efekt spalovania tukov po docviceni na rozdiel od siloveho alebo intervaloveho treningu? Ved to nedava zmysel.

Dalsia medzera, o ktorej pises, je "cukor v krvi". Opat zle. Pri cvicenie telo spaluje adenozintrifosfat cca prvych 8-10 sekund intenzivneho pohybu, potom ide na glykogen ulozeny v peceni svaloch. Minie sa cca 30-36% glykogenu. Akonahle sa po treningu najes, doplni sa naspat.

A posledna vec, muzi a zeny maju rozny mezabolizmus. Zeny pri cviceni spaluju predovsetkym tuky, muzi sacharidy. Po docviceni je to naopak. Takze odporucam najst relevantne zdroje, z ktorych cerpes, pretoze tymto si len potencialne zahatavas cestu k cielu (ak nejaky mas). treba vediet rozlisovat, co je platena inzercia a co je nezavisla studia, idealne karentovana.

sewie

takze ako ti uz napisali-isto nejedz soju! rozhadzuje zenske hormony...dalej "presnidavka"-asi myslis "destku vyzivu"-pokial nie je domaca tak je plna chemikalii a cukrov.co sa jogurtov tyka-pokial to nie je fakt dobry kvalitny jogurt, tak to asi jogurt nebude...to co sa u nas predava a nazyva "jogurtom" ma s jogurtom asi tak spolocne len balenie a nazov.

neviem aky mas inak presny jedalnicek...lebo niekedy sa ludia snazia jest zdravo a jedia len skoro sama salaty a tym telo vyhladuju a to si zacne ukladat tuky ako blazon...

AfterEight

Dakujem, ze ste tu rozvinuli diskusiu :)

Ale trosku v tom mam uz misung :)
Zacnem cvicit 30 days shred s Jilian Michaels. A samozrejme orbitrek nevynecham, ale budem cvicit radsej teda len 30min, ale stale naplno.

Pisete mi niektori, ze mam viac jest bielkoviny, chcete mi tym povedat,ze by bolo dobre,si urobit bielkovinovu dietu?

sacharidy

Ako je to inak so sacharidmy v neskoršich fázach? Videl som taký program P90X a tam týpek vravel ze zo začiatku uplne znižiť sacharidy a co najviac bielkovin a dobrých tukov a potom casom v tej tretej fáze celkovu stravu tvorilo az 60% sacharidy

[zruseny37]

Rozhodne si človek bežným pohybom, ktorým kardio je, nepáli svaly. Postava sa, samozrejme, formuje anaeróbnym cvičením, ale AfterEight chce schudnúť v prvom rade a na to jej nepomôže posilňovanie, ktoré ide na cukor v krvi. Bielkoviny a tuky sú v poriadku, ale ich kombinácia nie. Človek potrebuje prijímať tuky, ale málokto si uvedomuje, že stačí minimálne množstvo. Ani vitamíny nejedávame na kilá a tiež ich potrebujeme. Znova, silový tréning ide na rýchly zdroj cukru, čo je cukor v krvi, teda bez neho môže nastať hypoglykémia.

odpovedam

idylka. mylis sa. Vahy su na tuk najefejtivnejsie. Dnesni ludia su zvyknuti na to, co vidia okolo seba, a to kopiruju - napr. bezcov na ulici alebo ludi vo fitku, co sa hodinu potia na beziacom pase. Ale v skutocnosti si palia svalovu hmotu, v kombinacii so zlym jedalnickom. Musi ti byt jasne, ze tymto sposobom sa postava neformuje. ja sa venujem fitnessu uz nejakych 12 rokov a ver mi, nie je kardio ako kardio. Ked uz, tak intervalove, nie vytrvalostne (to je nad 40 min). Naco si pretazovat srdce a nicit klby, ked to ide efektivnejsie a za kratsi cas? Na kombinaciach jedla nie je nic zle. Ide len o to, ci ma clovek v poriadku enzymy a hormony. ja jem napr. 2x denne a v strave mam vsetko, je to vedecky podlozene stravovanie, ako jedno z mala. Ale ziadna dieta, len efektivny sposob.

Ale to uz odbieham. tvrdit, ze silove cvicenie je "rozhodne" nevhodne a ze treba znizit tuky je opat len rozsireny, nicim podlozeny mytus. Znizovat treba sacharidy, nie tuky. Tuky su esencialna zlozka stravy, bez nich telo neschudne, pretoze ich potrebuje na syntezu hormonov a dalsie funkcie. Silovym treningom sa da spalit az o 50x viac kalorii (samozrejme podla intenzity namahy) nez pri klasickom kardiu. Cize si to zratajte, co sa viac oplati. Siloveho intervaloveho treningu sa bat netreba ;-) je to to najlepsie, co svojmu telu mozete sposobit.

[zruseny37]

Základné delenie sacharidov máš na monosacharidy, čo sú jednoduché cukry, napr. glukóza a fruktóza v ovocí, dokopy tvoria disacharid sacharózu, čo je vlastne bežný cukor. Tieto máš na okamžitú energiu, vstrebajú sa a idú rovno do krvi a odtiaľ do celého tela. Potom máš polysacharidy, ku ktorým patrí škrob a celulóza. Tie sú tvorené menšími jednotkami monosacharidov alebo disacharidov, preto dlhšie trvá, kým sa tento cukor dopraví do krvi. Nachádza sa v pečive, zemiakoch, ryži, cestovinách a pod., preto by ťa mali zasýtiť na dlhší čas, akoby boli s postupným uvoľňovaním. Celulózu ľudské telo nedokáže stráviť. Nachádza sa napr. v zelenine a je to vlastne vláknina, ktorá prečisťuje tráviacu sústavu, preto sa zelenina toľko odporúča. Zo zeleniny si telo vezme vitamíny, minerály a vláknina len prejde, pričom ti dá do poriadku stolicu a naviaže na sebe nežiaduce veci, ktoré vylúčiš.

Podľa mňa môžeš jesť pečivo - chlieb, akurát teda uprednostňuj celozrnné. Knäckebroty sú fajn, ale tým, že sú tvrdšie, suchšie, obsahujú menej vody, pozor na to, aby si ich nezjedla veľa.

Možnože jedávaš málo, keď si tak skoro hladná. Pokojne sa poriadne najedz, len aby ťa nebolelo brucho, aby si bola sýta, ale aby si nemala ťažký pocit v žalúdku.

Kardio tréning je na chudnutie, ja teda s odpovedam veľmi nesúhlasím. Ak si pevnejšia, tým skôr ti ho odporúčam a myslím si, že posilňovanie je lepšie už pre chudšiu postavu na vyformovanie svalov, ale rozhodne nie na chudnutie. Mimochodom bielkoviny s tukmi nie je zrovna šťastné riešenie. Tuky určite obmedz, ale nie úplne, no stačí ti minimálne množstvo, keďže chceš schudnúť.