mam 26% tuku v tele a okolo 56 % vody. ako cvicit? kardio beh ma vobec nebavi. rozmyslam nad cvicenim v posilke s vahami, drepy, mrtvy tah, atd. nasla som na nete zakladne cviky. ale ma to zmysel na chudnutie? nepriberiem z toho este viac?
Zena, 26% tuku v tele. Ako cvicit?
lenkaaaaa....
nuz, je to na tebe, ci sa das alebo nedas na kruhovy trening. ide o velmi intenzivne cvicenie a neviem, ci je pre zaciatocnika vhodne. jednak preto, ze ide o velky stres na nervovu sustavu a jednak preto, ze ak nepoznas spravnu techniku cvikov, moze byt z toho gulas. avsak necvicene telo sa regeneruje rychlejsie a aj hmota rastie rychlejsie nez u trenovaneho sportovca (ano, je to paradox), takze skusit mozes.
Ale pre mna osobne je kruhac skor obmenou kardia. len pozor na strecing. v podstate neexistuje ziaden dokaz, preco by ho clovek mal robit. vacsina tychti tahov je neprirodzenych a ide za hranicu hybnosti svalu/klbu/slachy. Niektore svaly (je ich 11) su dokonca nestrecovatelne, taky hamstring sa uplne vysiluje a prepina pri strecingu.
Odporucam na zaciatku dat si 5-10 minut rozbeh (beziaci pas, bicykel, orbitrek atd.), za tym cviky na mobilitu a potom zacat prekrvovat sval malymi vahami (napr. jednokilovymi jednoruckami)a az potom zacat s pracovnymi seriami. Strecing ma vyznam len vtedy, ak ma niekto vyslovene znizenu mobilitu. No tak ci tak na to lepsie aj tak posluzia cviky na mobilitu alebo myofascialny trening. ja osobne si davam cviky na mobilitu pred treningom a myofascialne cviky po treningu alebo v netreningovy den.
Ku komplexnym cvikom vsak je dobre pridat aj izolovane, vyrovnava to nerovnovahu svalov.
Takze mozes skusit aj kruhovy, ale to je vyslovene na intenzivne vypotenie sa. Tradicnym splitom vsak nic nepokazis ;-)
ja si treningy po nejakom case striedam, cize vyskusaj cokolvek a neskor si das zmenu.
ahoj radka, na viacerych strankach som nasla cvicebne plany pre zaciatocnikov a v kazdom sa pise ze je vhodne cvicit vsetky partie kazdu navstevu posilky 3-4 do tyzdna. myslis ze by to bolo ok?
-odkaz odstránený-
Pri vyske 162 cm a 53 kg som mala v tele okolo 20% tuku a odvtedy som stratila menzes dodnes. Takze 18% - 20% tuku nemusi vyhovovat kazdemu telu. :)
dakujem za odpoved :)
bfvzn, to si ty, zakladatelka? trosku mam zmatok. 80% uspechu je strava, bohuzial. Trening cloveka, co chudne alebo pribera, sa nemusi lisit, rozdiel je v tom, co jedia. Pretoze potrebujes mat vacsi vydaj nez prijem. Preto je ta strava klucova. Cize postav si zivotny styl prave na uprave jedalnicka, cvicenie je len taka pomocka/skratka. Neviem ti povedat, za aky cas. Je to hlavne na tvojej snahe, ale ak si predtym nikdy necvicila, tak vysledky pridu rychlo. Na zaciatku cvicenia su najrychlejsie a najvacsie prirastky svalovej hmoty, takze oplati sa to vyuzit.
Trening moze byt taky, aky si napisala, odporucam vsak si to rozdelit do treningovych dni. Cvic v 1 treningovy den max. 3 svalove partie, stacia aj dve.
Urcite este pridaj cviky na brucho, plank, vypady, hip thrusts, hrazdu a pritahy cinky k trupu. Cvikov mas naozaj vela, ale sustred sa prave na tie komplexne, izolovane davaj az na konci treningu, nikdy nie ako prvy cvik.
Alebo to mozes spravit aj tak, ze si budes davat jeden tazky trening - silovy trojboj, ten dalsi trening bude lahsi - izolovane cviky, resp. cviky na male svaly (biceps, triceps, ramena, hrudnik) a potom treti na nohy+zadok zvlast.
je to na tebe, ako si to rozvrhnes. vzdy vychadzaj z toho, co vyhovuje tebe.
omyl! :D 65 kg som mala pred 2,5 rokmi :)
rng: ja sa citim vo svojom tele zle , mam celulitidu asi aj na tvari.
Radka - odpovedam: dakujem za rady. mam 180cm a 80kg. este pred 2,5 rokmi som mala 56 kg...
ak zacnem cvicit v posilke s vahami najtazsimi ake zvladnem. 3-4 krat do tyzdna, ako dlho bude trvat kym schudnem tuk? mas nejaku predstavu? co ak velmi neupravim stravu? nebude mat cvicenie ucinok, alebo bude mat ucinok, ale nie vyrazny?
toto su cviky co by som chcela robit
Leg press or barbell squat or Smith machine squat
Pulldown
Dumbbell arm curl
Triceps pushdown
Fitball crunch
Leg curl
Incline or full bench press
Cable row
Deadlift
rng, lenze ide aj o to, kde je ten tuk. ak je prevazne visceralny, tak tych 26% urcite v poriadku nie je. navyse, nehovori to len moda, ale aj medicinske zdroje, ze okolo 18-20% tuku je pre zenu optimum. vtedy pracuje hormonalna sustava optimalne (samozrejme, vynimky sa najdu vzdy, ale hovorim vseobecne). visceralny tuk vsak nie je ani esteticky, ani zdravy.
26 % tuku je pre zdravu zenu normalne mnozstvo. Za to ze sucasna moda propaguje nezdravo chude zeny, to neznamena, ze musis na to naletiet.
www.builtlean.com
blba argumentacia? co konkretne je nespravne? nizke vahy nestimuluju chudnutie ani priberanie. preto niekto cvici a ked nevidi vysledok, prestane s tym. lebo najprv treba o metabolizme a tom, ako ho nastartovat, nieco vediet. je sice fajn chodit do fitka, ale ja tam denne vidim "zbludile" duse, ktore cvicia nekoordinovane. Preto som rada, ked vidim konecne vynimku, ktora vie, ze na chudnutie treba komplexne cviky a nic pod 20 kg.