Už 2-3 týždne mám problém s bielou mäkkou stolicou , ktorá je celkom tenká a neviem či je to normálne alebo nie. Preto potrebujem , aby ste mi povedali či to je vážne alebo ako čo . ĎAKUJEM , MARCEl
Biela stolica
Tvoj stav trvá takmer 3 týždne a NIE JE normálny,pokiaľ nekozumuješ veľa sézamu a neužívaš lieky,kt.by ho spôsobovali.:O Ti takmer dopodrobna vysvetlil,čo spôsobuje svetlú stolicu/bielu až šedú/.Ja by som len doplnila,že sa o.i. môže jednať o upchaté žlčovody a že žlčové kyseliny nemusia prechádzať do čreva,ale že by sa mohlo jednať o obličky,o tom dosť pochybujem.O čom ale nepochybujem,že to je vážny varovný signál,aby si čo najskôr vyhľadal lekára,lebo sa môže jednať aj iné oveľa vážnejšie ochorenie.
oči mám biele , ale všimol som si že často mávam potrebu na veľkú ... denne aj 3-4x , v normále to bolo 1x za deň , občas 1x za 2dni
Aké máš sfarbenie očí?
žiadne príznaký nemám , len únavu ale to bude zo spánku
Žltá stolica
Podobne ako zelená stolica, ktorej zafarbenie môže spôsobiť zvýšený príjem zelených potravín, rovnako žltá stolica môže byť sfarbená do žlta zvýšeným príjmom potravín, ktoré obsahujú žlté až oranžové pigmenty ako sú karotény. Tie sa nachádzajú napr. v mrkve, karotke, marhuliach a pod. Takýto zjav je samozrejme neškodný a krátkodobý.
Inak žltá stolica nie je normálna. Zapamätajme si, ak je žltá stolica alebo stolica svetlá, náš žalúdok, pečeň, tenké alebo hrubé črevo môžu byť napadnuté vážnou chorobou. Žltá stolica môže signalizovať:
rýchly prechod potravy tráviacim traktom. Vyskytuje sa napríklad u ľudí s GERD (gastroezofagálnym reflexom)
nedostatočné vylučovanie žlče
bakteriálnu infekciu v črevách, ktorá sa zvyčajne objaví náhle
genetickú chorobu – celiakiu, kedy telo nie je schopné správne tráviť glutén
zápal žlčovodov (cholangitis) zapríčinený bakteriálnou infekciou alebo žlčovými kameňmi
zápal žlčníka (cholecystitis)
žlčové kamene, ktoré vznikajú stvrdnutím žlče a tvorbou kryštálov. Tieto sa môžu tvoriť následkom cirhózy alebo chorobou krvi
infekciu giardiou – parazitom, ktorý žije na povrchu čreva. Zdrojom je kontaminovaná voda a šíri sa najmä medzi deťmi a ich opatrovateľkami. Do tela sa dostáva ústami. Výdatný pomocník na ich odstránenie je Parasic.
zápal pečene (hepatitída) – vírusové ochorenie pečene. Existujú tri hlavné formy (A, B, C) a celý rad menej známych foriem.
žltačku – kedy sa následkom zvýšenej hladiny bilirubínu koža zafarbí na oranžovú alebo žltú. Súčasne ju môže sprevádzať žltá stolica. Je to choroba, ktorá sa vyskytuje u ľudí, ktorí majú problémy s pečeňou, alebo majú niektorú formu hepatitídy.
malabsorpčný syndróm – porucha vstrebávania živín počas trávenia.
Stolica svetlá
Môže ju zapríčiniť nedostatočná činnosť obličiek. Vyskytuje sa pri zdravotných problémoch ako je napríklad zápal žlčníka – cholecystitis, prítomnosť žlčových kameňov, infekcia parazitmi (giardia), cirhóza pečene, chronická pakreatitída, alebo hepatitída. Keď je stolica zafarbená do hneda, je to výsledok pôsobenia žlčových solí pečene. Ak je znížená ich produkcia, stolica je svetlej farby. Ďalšou príčinou môže byť užívanie liekov, ktoré obsahujú hydroxid hliníka. Stolica prechodne môže zblednúť po vyšetrení, pri ktorom sa používa báriový test.
Stolica svetlá môže byť lesklá alebo šedá, plávajúca a môže nepríjemne zapáchať následkom prítomnosti tuku v stolici.
Tvrdá stolica vzniká pri pomalom transporte potraviny tráviacim traktom, čo je typické pri zápche. Môže to byť následok nedostatočného prijímania vláknin a nedodržania pitného režimu.
Riedka stolica je naopak dôsledok rýchleho prechodu potraviny črevom, čo je charakteristické pri hnačke. O príčinách a ich riešení pozri Príznaky problémov s črevom – hnačka, zápcha a Riešenie problému zápchy a hnačky.
Nejaké iné príznaky?