Kedy dava krava mlieko?

BJ_2

A este je jedno dobre plemeno Guersney cattle.
en.wikipedia.org

Tiez same vyhody, ako Jersey kravy.
A obidve produkuju najma A2 kazein, taky co obsahuje kozie a materske mlieko. www.motherjones.com

Nechapem, preco sa nepouzivaju vylucne tieto odrody, vysvetlite mi to. Chovatel, alebo niekto. Zacali sa masovo pouzivat hlavne a1 kazein odrody, pritom a1 sposobuje problemy. Aj africke kravy maju a2 kazein, tak preco nam davaju a1 kazein?

BJ_2

Tak som si precital o jersey kravickach a nechapem, preco niekto pouziva nejake ine en.wikipedia.org
ved to ma same vyhody. Vysvetlite mi to.
A najlepsia je ta rekordmanka, co davala 18kg mlieka denne (a to s 5% tuku), z coho sa dalo vyrobit 1,3kg masla denne.

BJ 2

Lilly, presne take informacie mam aj ja, ze treba oplodnovat kazdy rok. Ale, cital som, ze niekedy moze krava davat mlieko aj dalej bez toho (ale ze nieje ho tolko, a ani tak kvalitne), tak preto sa to oplodnuje kazdy rok.

Cize, asi ked je niekto chovatel a ma to len na domace pouzitie, tak nepotrebuje taku vynosnost, tak vtedy by sa mozno dalo nejak dosiahnut aj tak, aby krava davala mlieko aj nadalej? Informacie sa zhanaju velmi tazko.

LillyAnne

Čo sa týka mliečnych plemien, (tie z veľkochovov, od ktorých kúpiš mlieko v obchode) laktácia začína po pôrode a trvá okolo 300 dní. Najprv je vylučované kolostrum/mledzivo, ktoré sa uskladňuje pre teľatá, no po pár dňoch/ani to nie niekedy/ sa vylučuje už klasické mlieko. Po tomto období sa dojnica zasúša /nedojí sa/ a zároveň sa pripravuje na ďalší pôrod. Toto obdobie "zasúšania" trvá cca 60 dní. Potom znovu porodí, a znovu laktuje, a tak dokola.

xxxc

to vie len ona ako,pozoruj.určite ked ma teliatko musí nejaké obdobie, a tým že ju stale doja tak sa jej tvorí aj potom. zaleží kde je či v hromadnej stajni alebo u ľudí ktorí si chovajú pre seba a koľko sa napapa a aku ma kvalitu travičky-ona je vegetarian.
chod na dedinu k takým čo majú a spýtaj sa.

BJ 2

Chovatel, ako je to teda s tym, kedy davaju kravy mlieko a kedy nie? V priemyselnom odvetvi tie kravy kazdy rok oplodnuju... je to kvoli tomu, ze potom davaju lepsie mlieko, alebo viac?

A este jedna otazka, preco nepouziva kazdy Jersey kravy, ked davaju 6% tuku, a nemaju A1 kazein? Diky.

nnnuuu

Ziadne kravicky mlieko nedavaju, mliecko produkuje firma Milky Lips a nie, ani v tejto firme ziadnu kravu nikto nikdy nevidel.

BJ 2

Chovatel - dakujem za prispevok. Vyjadrim sa. Patrim k tym, co kravu videli, ale nechovali, ale o temu sa zaujimam. Presne to ma zaujimalo kedysi, ci sa musi krava oplodnovat kazdy rok. Na internete som nasiel rozne informacie, vyslo mi z toho, ze niekedy musi niekedy nemusi. Dost tazko sa hladali informacie o tomto. Zalezi asi aj na to, o aku kravu ide atd. Rozdiely boli aj v mnozstve mlieka, ktore davali kravy, niektore davali az cez 20 litrov, ine len cez 10. Proste kravy su tiez bytosti a su aj rozne odrody, atd... tato tema ma zaujima, ze raz by som mozno chcel chovat kravu (alebo aspon kozy), moj sen je totiz odstahovat sa na vidiek, prec z mesta... a tu prichadza aj dovod. Dovod su tito ludia, ako napriklad lubko (alebo este horsi), proste nova generacia ide do stratena, ti ludia mi dost vadia, aki su neuctivi, neslusni. A chodia spamovat aj na toto forum. Preto, neviem ci si sem uz pisal, ale chodi sem coraz viac ludi (ja toto forum poznam tak od roku 2009), je to stale horsie a horsie. Volaju sa trolovia (internetovi trolovia, ich konickom je rozosievat negativnu energiu na inych ludi, spamovat medzi prispevkami, robit si srandu, znevazovat).. je ich tu plno a coraz viac. Neber toto forum prilis vazne, ani ludi, co takto pisu, pisu do kazdej temy. V podstate su to zakomplexovani ludia, co zeru kazdy den fast food, a mliecne vyrobky, hotove produkty, ale je im jedno, odkial to pochadza, nemaju ziaden respekt, anio kolko driny s tym je a bolo (vsetko to vymysliet), plus historia, kym este prisli stroje, aka dolezita robota to je a ako si treba kravu, aj chovatelov vazit, aj vsetko know-how skusenosti, ktore maju. Tato civilizacia nema respekt pred nicim.

Vyzera, ze patris k starsej generacie, tak opatrne, aby si toto vedel, lebo malokto to vie (ludia zijuci vo vacsich mestach, to uz vidia, co sa tu urodilo po roku 2000, to je ludsky odpad, degeneracia cloveka v priamom prenose... ja ich volam stratena generacia)

Spat k teme... to co si napisal (snad mi odpustis ze ti tykam), o tom mlieku v obchodoch, nieje pravda. To je tiez skresleny nazor. Take mlieko by nikdy nepreslo. Praveze slovenske mliekarne a slovenske mlieko je kvalitnativne na tom dobre. A mali sme ho ovela viac, mliecny priemysel po socializme, bol na velmi vysokej urovni, a hlavne, produkoval ovela viac mlieka, ako teraz. Ja som ale aj za malych chovatelov, ako si asi ty, ja som aj za farmarske mlieko a produkty. Ale viem, ze slovenske mlieko v obchodoch je kvalitne (aj ceske). Mozes si pozriet toto video. Vobec to nieje ochudobnene mlieko> jedine comu sa treba vyhnut je vysokopasterizovane krabicove mlieko co netreba chladit, a hlavne nizkotucne. Ale pod mliekom sa mysli cerstve, to co treba chladit a vydrzi tak 10 dni maximalne...
Pozri si toto video:
www.stream.cz
To je bohemilk... nema to tak kazda, ale bohemilk je velmi dobra mliekarna. To mlieko beru z okolitych farmaroch, takze ide proste o slovenske alebo ceske mlieko. Vobec s tym nerobia taku magiu, ze je to voda a prasok. :)

Chovatel

Ja som vyjadril svoj názor a ak som to pochopil spravne lubko 44444že ste chceli zosmiešniť môj príspevok tak vy by ste mi mali onikať nie že vykať poprvé a podruhé keď som napísal klamstvo napíšte v čom som klamal.A chovám viac ako 20 rokov .