Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Vysoká škola hned po strednej škole?

Príspevok v téme: Vysoká škola hned po strednej škole?
anininka

Pekný den prajem. Som v poslednom ročníku na gymnáziu a neviem čo dalej. Neviem akú Vš si vybrať, čo som pozerala, tak ma nič úplne neoslovilo, netuším na čo sa hodím. Najradšej by som si dala rok pauzu po škole, išla niekde do zahraničia zarobiť osamostatniť sa, spoznať svet a aj viac seba,... Lenže mnohí mi hovoria, že je lepšie ísť na Vš, pokiaľ som už teraz zabehnutá. Lenže ísť len na nejakú Vš kvôli titulu, ktorý si táto doba vyžaduje, to zas nechcem. Zabiť čas a míňať peniaze na niečo, čo ma nebaví, je to správne? a na druhej strane, čo ked sa mi nepodarí ísť do zahraničia. Vôbec netuším, čo zrobiť. Ako si najlepšie vybrať?

Simi30

Hovorí sa, že ak nepôjdeš hneď, už nepôjdeš nikdy. Ja som šla až po 6-tich rokoch. Najprv som si našla prácu a potom som si vybrala školu. Skrátka som na to musela dozrieť. Pred tým sa mi absolútne nechcelo. Už 11 rokov som v mojej prvej práci a tento rok štátnicujem.

Jax

Ked vies, ze chces prestavku, tak si ju daj. Osobne by som na SK na vysku nesiel, uz len tot Brno je ovela lepsie.
Dalsia dokezita vec je pracovat popri skole. Sediet na prednaskach a mysliet si co pre seba robis je velky omyl. Jedine co robis je ze stracas cas. Skola je prostriedok a nie ciel, vela ludi si to myli...
No a jazyk sa v skole nikdy nenaucis tak, ako ked ho denne pouzivas...
Takze za mna ist do sveta, aj sa vratis ist na skolu min. v Cechach, robit popri skole a brat skoku len ako bocny projekt s tym, ze tym hlavnym je buduca praca.

claudi98

ahojte vospolok :) som studentkou posledneho rocniku na strednej a momentalne mam pred maturou ... aj ked sa teraz zameriavam hlavne nato aby som zmaturovala, davam si otazku ze co po mature .... Som tak na rozpakoch, pretoze by som si aj dala rok odklad - zacala pracovat, osamostnatnila sa, sla do zahranicia a tak ... ale na druhu stranu by som aj nastupila na skolu, pretoze viem co by som chcela robit v buducnosti ....
Ale nechcela by som uz zatazovat rodicou platenim skoly a cestovanie tiez nieje zadarmo ....
je tu niekto taky kto by mi vedel poradit alebo sa nejako takto podobne rozhodoval ?
za rady vopred dakujem a nazory beriem :)

anininka

bella21 ja som taký zvláštny typ, že ma bavilo všetko a nič, dokázala som sa naučiť na každý predmet ale do dlhodobej pamäte sa mi to veru nejako nevrylo v prváku ma bavilo celkom programovanie, ked som sa do toho dostala, ale potom ma to už neťahalo k tomu, na základke ešte matematika ale teraz som mala napr. z nej 3, najskôr som bola rozhodnutá ísť maturovať z biologie a chemie a tento rok som si to nakoniec zmenila na dejepis a občiansku náuku.

bella21

Aké predmety Ťa v škole bavili? Nechce sa mi veriť, že by si nevedela, k čomu inklinuješ. Určite máš nejakú predstavu o tom, čo by si chcela v živote robiť. Potom už len nájsť príslušný odbor. Aj mne sa zdá čudné, že ste nerobili v škole psychologické testy, akým smerom by ste sa mali orientovať. Ako radí laurora, skús zájsť za nejakou psychologičkou a nechať sa otestovať. Ja som za VŠ hneď po SŠ.

ivonka133

Ak ťa to neťahá na vysokú školu, nevieš na aký konkrétny odbor by si šla, nemáš nad čím rozmýšľať. Zorientuj sa aké máš možnosti, aká krajina ža najviac zaujúma. Znalosť cudzieho jazyka na komunikatávnej úrovni je vždy veľkých plusom pre zamestnávateľov.

laurora

anininka, ked som koncila strednu skolu ja, tak prisla k nam do skoly psychologicka a s kazdym sa osobne porozprava, dal nam spravit 2 testy- psychlogicky a jeden nejaky logicky a potom to vyhodnotil a povedal nam naco sa asi hodime :) Takze robia to, skus navstivit nejaku dobru psychologicku. Tazko sa inak radi ci mas ist na vysku teraz alebo nie, lebo poznam ludi, ktori to aj olutovali, lebo nemali stastie na pracu a premrhali rok, ale aj takych, ktori si to velmi chvalia. Ja sa mozno aj pripajam k nazoru, aby si ten rok do zahranicia skusit isla, je to koniec koncov skusenost. Lepsie je premrhat rok v zahranici a naucit sa jazyk, ako ho premrhat v skole, ktoru by si neskoncila. A uplne top by bolo spravit si vysku v zahranici :)

anininka

dakujem za rady a skúsenosti.
zewa Ja by som šla, kebyže viem kam, ale nechcem si vybrať zle a tiež si nemyslím, že v zahraničí je to vždy lepšie... ešte ma zaujíma existuje nejaký psycholog, poradca, s ktorým sa dá pokecať a poradil by mi na čo sa hodím? máte s tým niekto skúsenosti?

zewa

Co takto ist na VS a cez prazdniny na 4 mesiace do zahranicia? Alebo ist na VS a cez Erazmus studovat na semester niekam von?
Ja si nemyslim, ze v zahranici je to vyhra. Je to to iste co tu len si kazdy mysli, ze v ruzovejsom.

kikarika1

ANININKA

ja som išla na VŠ až 11 rokov po strednej škole a všetko je v najlepšom poriadku (klop,klop,klop) :)

tak, ako si zariadiš život, je len tvoja vec a čo koho do toho, hm? sprav to, kam ťa ťahá srdce a čo ti našepkáva tvoj vnútorný hlas :)