Peniaze v spolocnej domacnosti, vdova s dcerou studentkou a novy partner

Príspevok v téme: Peniaze v spolocnej domacnosti, vdova s dcerou studentkou a novy partner
balalinda

som vdova so studujucou dcerou, pred 5 rokmi sa ku nam nastahoval moj partner. vedieme spolocnu domacnost. Partner sa financne spolupodiela na strave a byvani necelou polovicou, a vsetky ostatne vydaje si financujeme kazdy sam. To znamena odievanie, aktivity, skola, telefony, poistky, telka, volnocasove aktivity, skolske vylety a tak. zaujima ma, ako je to u tych, co sa druhykrat zosobasili a maju aj deti z povodnych vztahov, co sa tyka penazi. Ci novy manzel sa financne podiela aj na potrebach deti, ktore nie su jeho? totiz, financne som vyzmykana, zijem od vyplaty k vyplate. Problem je v tom, ze raz za cas chce ist so mnou partner sam niekde na vikend, s tym, ze to chce zaplatit, a ja ale nechcem nikam ist. Citim sa frustrovana, ze nemozem dcere kupit novy kabat, alebo nove topanky, a nebavi ma vtedy nikam ist, a citim sa byt ponizena, ze partner mi chce zaplatit vikendovy pobyt s nim, ale nevidi, ze nestiham financne tahat domacnost.

Slobodna

Spokojna zena je nielen vizitkou muza ale aj ovela pritulnejsia. Ak prehliada alebo nevidi tvoje problemy, tak je sebec. Mozno to nie je jeho dieta ale je tvojou sucastou a fakt by chlapom ruku neurvalo keby aspon sem-tam zenam pomohli v roznych oblastiach. Lebo postarat sa o zenu je muzova povinnost a vysada.

skorosenior

Pokiaľ nie ste zosobášení dosť veľa dvojíc ide "každý svoje".
Povedala si to partnerovi? Partner nemusí vidieť že dcéra potrebuje nové oblečenie. Skús mu povedať že ťa to robí nešťastnou a že finančne to nezvládaš. Ak ťa má rád a môže tak pomôže aj tvojej dcére - za predpokladu že tá ho neodmieta a nespráva sa k nemu hnusne. Ja by som ho poprosil o to, zašiel s ním do obchodu a verím že by on zaplatil. Samozrejme sa mu treba poďakovať, aj dcéra.

dalsi

Povedz partnerovi, ze sa necitis dobre, ked vies, ze pojdete niekde minat peniaze, ktore nemas, aby ste sa zabavali, ked dcere chybaju zakladne veci pre zivot...

Z osobnej skusenosti mozem v takomto pripade odporucit - denne robenie si domaceho uctovnictva, ktore da dobry prehlad o tom, kam sa tie peniaze rozkotuluju /pokial sa to eviduje poctivo/.

Informacie z uctovnictva sa potom pouziju na dalsie rozhodovanie - co, kedy, kam dat - pre mesacny /pripadne rocny/ rozpocet. Nastavenim spravnych, realnych limitov v rozpocte a porovnavanim kategorii vydavkov, sa daju najst rozne optimalizacie, ako usetrit a tvorit z rozpoctu prebytky a rezervy.

Odporucam to robit kazdemu, ci uz si mysli, ze ma financie pod kontrolou, ci nie. V kazdom pripade, ak to clovek nerobi, tak ma o financiach len velmi hruby odhad a je prekvapeny, kde vsade ma rezervy a ake...

Vie to velmi pomoct pri financnych problemoch.

odpovedam

moznoze to vidi a preto chce, aby si sa trosku uvolnila a spoznala aj krajsie stranky zivota ;-). chod s nim na vylet/dovolenku bez vycitiek, urcite si to zasluzis. chapem, ze pre dceru chces to naj a dala by si jej vsetko, keby si mohla. ale ona urcite vidi, ze ju mas rada a ze sa snazis, urcite je pre nu tvoja laska viac nez si myslis.