Tibetská doga

Naja85

Co to za zvada? Netreba zas vsetkych hadzat do jedneho vreca. Ak tu niekto chce mnozit bezpapierakov, tak na takeho cloveka nemam slusny vyraz. Ak vsak chce chovat v pravom slova zmysle, fajn. Je vsak tiez rozdiel chovatel a "chovatel" produkujuci psov s PP od buka do buka. Ak niekto z jednej feny za cely jej zivot dostane 2-3 kvalitne vrhy so zdravymi stenatami, ktore budu zveladovat dane plemeno, tak klobuk dole-skoda, ze takych chovatelov je stale menej a menej:/. Buduceho psa som chcela s PP, ale asi ostane poulicna zmes alebo co clovek najde na ulici, lebo to co si niekedy precitam na dogfore o niektorych chovnych stanicia je cisty hnus velmi podobny mnozitelom(zatajovanie dedicnych chorob, feny produkujuce stenata ako na beziacom pase atd. no proste blee). Asi fakt treba prejst vystavy a popytat sa chovatelov, pre istotu viacerych.

Patricia1205

Mne určite nejde o zisk.Peniaze nepotrebujem.Zarábam si.Chcem to robiť z lásky.Určite nie som nejaká množitelka!!

Deria

Lombardo, nikde sa nevyjadrujem, ze chovatelia su zlo, ktore treba vyhubit! Zle citas a vobec si nepochopil, o co mi ide. Myslim, ze nema zmysel to dalej rozoberat.

Slobodna

Obidvaja máte pravdu, pretože sú dva druhy chovateľov - tí, ktorí to robia z lásky ku psom a tí, ktorí to robia z lásky k peniazom. Stačí sa ísť kuknúť na nejakú výstavu, kde hneď vidno, či je psík cvičený s radosťou alebo drilom. Ja osobne napr. milujem, keď pes pri vyštekávaní poskakuje - to nie je ľahké dosiahnuť, to musí byť naozaj robené s láskou a radosťou.
Súhlasím, že veľké plemená sú risk, okrem vývojových chýb - pretože rýchlo rastú a bývajú poškodené kosti (sami sme mali tento problém, keď nám psík z ničoho nič začal srdcervúco plakať od bolesti - pretože ho boleli nožičky, lebo rýchlo vyrástol a museli sme utekať každý týždeň na dosť drahé injekcie), ďalej sú to náklady na veterinára a tiež, keď dospeje do 2 rokov, s malou dušičkou očakávať rontgen, lebo ak nebude dobrý, psík sa nezaradí ani do chovu ani na súťaž.
Patrícia - Deria aj lombardo sú v otázkach kynológie podľa mňa dostatočne fundovaní, aj skúsenosťami a ich názory si veľmi vážim. Možno keby si slušnejšie reagovala ty sama... pretože rady skúsených chovateľov nevyvážiš ani zlatom a to je jedno, či je to práve ohľadom plemena, ktoré ťa zaujíma.

lombardo1981

Mne to tvoje a priori tvrdenie o tom, že každý chovateľ je zlo, ktoré treba bezpodmienečne vyhubiť, ako dehonestácia práce ľudí, ktorí celý život zasvätili rozvoju nejakého plemena. Možno i jeho záchrane.

lombardo1981

Ale to nemení nič na fakte, že ju pomaly označila za človeka bez chrbtovej kosti len na základe toho, že spomenula chov.
Uvedom si, že emotívna neznamená ospravedlniteľná.
A už druhýkrát to tu opakujem: Na chove veľkých plemien nezarobíš. Si rád, keď sa ti vrátia náklady.
Ty máš vážne pocit, že človek, ktorý chce na psíkoch zarobiť, si práve vyberie Tibetskú dogu? Ja síce netuším, koľko toho môže zjesť mesačne, ale viem, koľko toho zje Slovenský čuvač... cca 15kg vrece. A ešte, keď k tomu pripočítaš cenu na prostriedky proti blchám či parazitom. Myslím, že ti ani nemusím písať, že sú klasifikované podľa váhy. A čím vyššia váha, tým vyššie cena.

Deria

Patricia sa pyta, preco je tolko chovatelov, tak som jej dala na to odpoved, lebo sa na zvieratkach zaraba, co je pravda. Na otazku "co ta k tomu okrem penazi vedie" mi neodpovedala, takze inu motivaciu nevidim.:)

lombardo1981

A ako si mám potom vysvetliť tieto slová?
Preco je tolko chovatelskych stanic? Nuz asi preto, ze na zvieratkach sa zaraba! Vsak inu motivaciu nemas ani ty.

Deria

Lombardo, ja som Patriciu neoznacila za mnozitelku. A uz vobec nie, ked este nic nepodnikla, teda este nechova. Niektori robia zase chyby z nevedomosti. Pisala som, ze zasluhou mnozitelov ba aj chovatelov su psi premnozeni a to je pravda. Mojim umyslom nie je Patriciu alebo niekoho ineho urazat, to nie je moj styl. Mne ide len a len o blaho zvierat. A viem, ake su pravidla v chove, len ty asi nevies, ako casto sa porusuju a co vsetko sa za peniaze robi.

lombardo1981

Deria, veľmi si vážim tvoje rady. Ale myslím, že nie je na mieste hneď Patriciu označiť za množiteľku. Neviem, či sa niekdy venovala profesionálnemu chovateľstvu, ale to má stanovené určité pravidlá. A jedným z nich je, že fenka môže mať šteniatka s PP iba raz ročne (pri niektorých plemenách je povolené mať z troch háraní 2x šteniatka). A kluby si veľmi dobre dávajú pozor, aby niektorí chovatelia toto pravidlo neporušovali a neprodukovali šteniatka bez PP v dobe, keď by mala mať fenka oddych. V podstate toto je asi najzávažnejšie porušenie pravidiel, ktoré sa trestá vylúčením z klubu. A v extrémnych prípadoch i udeleniu doživotného banu. Dokonca aj neohlásenie "nehody" je porušenie pravidiel.
Dokonca sú aj chovatelia, ktorí svoje šteniatka nepredajú komukoľvek. Ak majú podozrenie, že sa jedná potencionálneho množiteľa alebo nezodpovedného majiteľa. A ak sa niekto dostane na takýto "zoznam", tak sa červeným nestáva iba u jedného plemena. Pretože chovatelia rôznych plemien sa cez sociálne site pomerne intenzívne informujú.
A na veľkom plemene teda moc nezarobíš. Si rád, keď sa ti aspoň vrátia náklady. To sa samozrejme netýka raritných plemien.
A áno, viem.