Psík nechce jesť

Príspevok v téme: Psík nechce jesť
Zuzana999000

Dobrý deň,
chcela by som sa opýtať, či už sa niekomu stalo, že keď ste prešli na inú značku granúl, psík to všetko vyzvrazal. Horšie však je, že teraz sa k miskám ani nepriblíži, kúpili sme jej aj zas také, aké jedla doteraz, odmieta aj to. Najhoršie je, že ani vodu nechce, vypije mi ju len keď jej ju dám z rúk. Trvá to od dnes poobedia, či to do zajtra prejde alebo máme hneď ísť za veterinárom.
Ďakujem.

Boxa

skus mu doterajšiu stravu vymenit za niečo ine a možno to pojde. SKus zmenit prichut, zloženie, inu značku. Brit si skušala?

Leuschka

skus mu dat konzervu s vysokym podielom masa...my sme v obdobi ked nasmu psikovi velmi nechutilo dali brit monoprotein a ten žral ako divý...doslova...

Miro SLAV

Poprosim radu,moj psik nechce jesť už 2 dny tažko sa postavi na nohy a už ani brechat sa mu nechce veľmi schudol a stale iba leží a je celý unavený čo mám sným robiť?

Deria

Vanee, absolutny suhlas.
Pokial je uz psik starsi a tazsie si zvyka na surove, tak je urcite lepsie varene, nez granule. Lenze ten kto vari psom, by mal tiez vediet, ze strava nesmie byt jednostranna a mala by obsahovat min.70% mäsa, 20-25% priloha a zbytok zelenina a treba dbat na prisun kalcia. 1x za tyzden kosti (najlepsie surove, ak pes zje)alebo sa musi dodavat kalcium v inej forme, napr. v prasku. Lebo ked pomer kalcia a fosforu nie je vyvazeny, moze to psovi velmi poskodit zdravie. Treba obmienat druhy mäsa, kuracie, morka, hovädzie, ryba, kto ma moznost divocinu, atd. Bravcove vraj nie, my obcas dame.:)Prilohy tiez treba striedat: ryza, zemiaky, cestovina, krupy, pohanka, kukuric.kasa atd., zeleninu takisto a vzdy postruhat: mrkva alebo uhorka, cukina, ci dyna, obcas kusok jablka - postruhaneho(!) a tiez je zdravy mäsovy vyvar so zeleninou a sudova kapusta je parada, da do poriadku zazivacie problemy, ci zapchu alebo hnacku a je vyborna na crevnu floru. Kapustu vsak treba pokrajat. Samozrejme tieto prilohy z mierou, lebo prevazne kapustu, ci zeleninu pes nebude. I ked si spominam na moje detstvo, u nas na dedine sa psom davali zbytky z obeda a nechapem, ze tie soli a koreniny tym psom nejako neskodili alebo aspon to tak vyzeralo, lebo malokedy pes ochorel. Zrejme to robila ta pestra strava. Psi dostavali naozaj vsetko mozne a kazdy den nieco ine. Veterinarovi sa chodilo len zriedka, to sa vsetci vypytovali, co sa stalo, ze psik je chory. Vsimla som si tiez toho, ze odkedy su na SR dostat vsetky tie granule, konzervy a maskrty, odvtedy je plno chorych psov. Nas prvy izbovy psik bol maltezak, ten nevedel, co su granule, ci konzervy a dozil sa 19 rokov. Jemu sme tiez varili. Cim pestrejsia strava, tym lepsie, tak ako u ludi.

MultiLevel

Ano, stalo sa to aj nam, ked sme presli na inu znacku granul. Hned sme sli so psikom za veterinarom, lebo predsa len, nemuselo to byt vylucne stravou, chceli sme mat istotu, ze psik netrpi niecim inym. Nakoniec sa ukazalo, ze slo len o zmenu stravy, teda konkretne granul. No odporucam, nekrmit len suchymi granulami. Vlastne granule podavat len obcas a ked tak, premiesat s nejakou konzervou (i ked ani to nie je bohvie aka vyhra, co sa tyka kvality, ze). My varime psikovi kuracie maso s roznymi obmenami,niekedy pridame zeleninu, lubi velmi zopar zemiakov rozpucenych, alebo ked mu zmiesam Acana granule s troskou tuniaka vo vlastnej stave, ide za zabit za tym :D No najma to masko mu varime, najcastejsie mame od roznych znamych, ktori chovaju sliepky. Jasne, nie kazdy ma moznost pre seba zohnat domacu sliepku, nieto este pre psa, ale tak maso sa da kupit aj v obchode, i ked tam hrozi kadejaka kvalita....ale je to lepsie podla mna ako cisto suche granule, i ked Acana su podla mojho nazoru celkom kvalitne :)

Vanee

Ako prípad: zloženie RC Yorkshire Terier Adult: ryža, hydinová múčka, kukuričná múka, živočíšny tuk, bielkovinový izolát z rastlín*, kukuričný lepok, kukurica, živočíšne bielkoviny (hydrolyzováno), lignocelulóza, sušená cukrová dužina, minerálne látky, sojový olej, brutnákový olej, rybí tuk, kvasnice, fruktro-oligosacharidy, kvasnicový hydrolizát (zdroj mannan-oligosacharidů), semínka z hrozna a zeleného čaju (zdroj polyfenolu),sušené vajcia, hydrolyzát z mäkkýšov (bohatý na glukosamin), extrakt z aksamitníku (bohatý na lutein, hydrolyzát z chrupaviek (bohatý na chondroitin)

Na prvom mieste je ryža, čo znamená, že najväčší podiel v krmive má práve ryža. Ďalej napr. hydinová múčka. Čo je hydinová múčka? Sliepky? Zrazený holub z cesty? S najväčšou pravdepodobnosťou zvyšky živočíšnej výroby, a to zobáky, kosti, perie... proste odpad. Cena za túto výživnú pochúťku: cca 7€/kg

Za rovnakú cenu sa dá kúpiť napr. prémiová bezobilná Acana. Tá má zloženie:
sušené kuracie mäso (40%), červené zemiaky, čerstvé kura (bez kostí), čerstvý zubáč (vykostený), múčka z belice, hrášok, hydinový tuk (konzervované tokoferolmi a rozmarínom), lucerna sušená na slnku, kuracia pečeň, čerstvá belica (vykostená), celé vajcia, olej z lososa, sladké zemiaky, tekvica, špenát, repa, paradajky, mrkva, jablká, morské rastliny, brusnice, čučoriedky, bobule jalovca, čierna rybizľa, koreň z čakanky, koreň sladkého drievka, koreň angeliky lekárskej, plískavica modrá, kvet nechtíka, sladký fenykel, listy mäty piepornej, kvety harmančeka, kvety levandule, saturejka, rozmarín, Lactobacillus acidophilus, Enterococcus faecium.

Na prvom mieste mäso (jeho reálny podiel v granuliach, bez vody), vykostené, všetky suroviny sú konkrétne vypísané...

Na takýchto granuliach pes prežije v dobrom výživovom stave, za cenu toho, že čerstvé mäso vyjde minimálne dva krát tak lacno. Tento spôsob stravovania sa volá BARF, najlepšie a najzdravšie, čo pes môže dostať, no doňho by sa mal púšťať niekto, kto sa psom rozumie - a už len pojmy ako "mini yorkshír" značia to, že nie :D

Vanee

Royal canin je jeden z najväčších šrotov, aké sa dajú kúpiť na trhu - žiaľbohu ich doporučuje väčšina veterinárov, lebo tí sú platení za dealovanie - rovnako ako Hill's, Eucanuba a Purina Pro Plan. Treba sa sem-tam pozrieť na zloženie, nie je to nič zložité ;) Už len to, že RC delí granule podľa plemena, je čistý marketingový ťah a hlúposť, vzhľadom na to, že majú takmer rovnaké zloženie. Pes dokáže prežiť plnohodnotný život aj na granulách, za cenu toho, že mu nikdy nebudú chutiť a jesť ich bude len z donútenia, jeho žalúdok si zvykne na rovnaký druh potravy a akonáhle zožerie niečo iné, tak sa takmer vždy pose... Pes je mäsožravec, hlavná zložka granúl by malo byť mäso - 70% mäsa však tvorí voda, preto pokiaľ je v zložení granulí napr. 50% hydinového mäsa, vo výsledku sa voda odparí a ostane ho menej. Preto treba hľadať pojmy ako mäsová múčka, dyhydratované mäso, sušené mäso... v žiadnom prípade nie výrobky živočíšneho pôvodu, to sú tie najväčšie humusy ako kopytá, chlpy a pod.Čo je na obale uvedené ako prvé, má v krmive najväčší podiel - preto pozor vtedy, keď sú ako prvé obilniny. Tie pre psa majú minimálnu výživovú hodnotu, slúžia ako zbytočná "vypchávka". Kvalitu granúl objektívne posúdi táto stránka: www.psikrmivoradce.cz