Dobry den, moja sestra (17 rokov) ma psychicku chorobu OCD (obsedantno-kompulzivna porucha, prejavy: pocitanie, nutkave kontrolovanie napr. vypinaca...) je v tazkom stave, len lezi v posteli, nedokaze nic robit, lebo vsetko musi pocitat - dokonca aj polievku... k tomu este aj dost casto krici, ma zurive obdobia. chcem sa opytat kde hladat pomoc a ci jej pomozu elektrosoky (bola hospitalizovana mesiav v KE - bez vysledne) je vedena u psychiatra, uziva Magrilan, Frontin, Zyprexa. Psychiater jej nevie pomoct-mame pocit ze odolava tymto liekom. Prosim podelte sa so svojimi skusenostami.
Psychicka porucha OCD
Elektrosoky su podla mna ako mucenie clovek pritom preziva strasne veci a aj tak mu to nepomoze a na psychiatriu bacha ludi tam tyraju i ked tomu neverite alebo neviete otom..
Ludia dakujem Vam moc za pomoc...celkovo je to lepsi pocit ze niesom sama...vsetkym drzim palce:)
Marian 72,
Uvedene synteticke lieky/drogy su skodlive na nervovu sustavu, mozu problem aj zhorsit.
Magrilan(fluoxetin) navykovy, ucinnmost SSRI(tak ako spomenuty prirodzeny ST Johns Wort)
Zvysuje agresivitu, samovrazdebne tendencie atd.
Frontin je ceska znacka benzodiazepinu, silne drogovo navykovy "oblbovak" na vyrobu zombies s ludi.... (Dosledky su aj zurivost, schizofrenia, mania,samovrazdebne tendencie atd...)
Zyprexa=olanzapine=theinobenzodiazepine,ma okrem inych na benzodiazepiny aj silne pribudanie vahy, sposobuje u niektorych cukrovku a hromadu inych problemov.
serotonin je zodpovedny za klud, vyrovnanost a spokojnosta hlboky neprerusovany spanok.
Z prirodnych pomahajucich budovaniu hladiny serotoninu je
St Johns Wort(3x1 gram alebo podla potreby menej, 0.3% hypericin),
L triptophan(2x500 mg) a
5-HTP(2x50 mg)
Tiez ucinny je SAM-e, (2x100 mg).
Tieto neuspavaju velmi.Mozno ich pouzivat cez den.
Na spanok su aj byliny ako valerian, pastierska kapsicka, chmel, kamilky.
Hlboky spanok obcerstvuje a regeneruje nervy, destresuje.
Proti stresu su aj vitaminy B, napr Stress-B
ahoj petra007.ja mam rovnake priznaky ako ty. trpim OCD uz dost dlho a jedine co ti urcite pomoze a mozem poradit je vyhladat psychiatra alebo psychoterapeuta, ktory ovlada kognitivno behavioralnu terapiu. preve tato terapia spojena s uzivanim liekov pod oznacenim SSRI(inhibitori spatneho vychytavania serotoninu) je povazovana za najucinnejsiu liecbu.ak ti mozem poradit nenechaj to zajst daleko, lebo OCD sa tazko zvlada bez liecenia a stale sa na teba budu nabalovat kompulzie.
Caute, mam 18 rokov a pocit ze aj ja trpim OCD. Na internete som nasla malo informacii,takze neviem presne.U mna sa to prejavuje hlavne strachom o ludi,ktorych lubim ale tiez preratavam a kontrolujem veci donekonecna.Neviem co mam robit,byvam z toho na nervy:(vlastne som sa chcela opytat prosim,ci je aj nejaka ina moznost ako ist k psychoterapeutovi,lieky asi niesu volne predajne...dakujem vopred za odpoved,prosim poradte a drzte sa vsetci:)
Ako to ide? Poradili vam tam? Drzim palce.
Pomoc pri hladani lekara psychiatra-psychoterapeuta v Presove,respektive blizkom okoli by vam mohli poskytnut v poradni Nezábudka, ktora sice sidli v Bratislave ale da sa tam napisat aj email. Este je tu moznost priamo napisat email alebo zavolat do ligy za dusevne zdravie. Pozrite si ich stranku www.dusevnezdravie.sk
A neskusala si nieco pozriet na nejakych anglickych strankach? tam vacsinou byvaju dobre veci. Maju tam o tom viac informacii.
caute, vdaka za prispevky, pisem z priatelovho konta, moje meno je Ivana a som z Presova, ak viete kontakt aj meno na toho lekara tak poprosim napiste, sestre sa stav nezlepsuje, k tomu vsetkemu este (zabudla som to napisat) sa dookola vypytuje nevadi, nevadi... na jednu vec aj 5x, a potom hned na druhu opet, a nevie sa zastavit, a tuka do toho cloveka koho sa pyta.