Psychicka porucha OCD

Príspevok v téme: Psychicka porucha OCD
marian72

Dobry den, moja sestra (17 rokov) ma psychicku chorobu OCD (obsedantno-kompulzivna porucha, prejavy: pocitanie, nutkave kontrolovanie napr. vypinaca...) je v tazkom stave, len lezi v posteli, nedokaze nic robit, lebo vsetko musi pocitat - dokonca aj polievku... k tomu este aj dost casto krici, ma zurive obdobia. chcem sa opytat kde hladat pomoc a ci jej pomozu elektrosoky (bola hospitalizovana mesiav v KE - bez vysledne) je vedena u psychiatra, uziva Magrilan, Frontin, Zyprexa. Psychiater jej nevie pomoct-mame pocit ze odolava tymto liekom. Prosim podelte sa so svojimi skusenostami.

klik

Tiez som mal v puberte OCD. To sa musel stat zazrak, ze Pallova niekomu pomohla. Mam s nou skusenosti a spolu s dalsimi 10 neschopnymi psychiatrami. Afektovani a namysleni. Isty psychiater mi povedal, nech cakam do veku 22 rokov, potom by sa to malo upravit. Ja som necakal. Vysadil som ihned vsetky psychiatricke lieky a zacal brat homeopatika. Poradil mi ich moj znamy, ktory mal tiky a pomohli mu. Po vysadeni liekov som bol cely den sviezi. Spal som len 8 hodin. Teraz mam 23 a zijem normalnym zivotom. Preco? Lebo som sa vytrhol z pazurov psychiatrov.

samaritan

Dobrý deň všetkým, ktorí sa trápia s touto zákernou chrobou OCD. Viem o čom je reč, môj syn ňou trpí asi 4 roky. Začalo to v puberte. Tiež sme prešli rôznych psychiatrov, ktorí skúšali rôzne lieky. Už sme boli v koncoch, ale potom som sa nebála ísť aj ďalej do Košíc. Tam je naozaj veľmi skúsená psychoatrička MUDr. Pálova, mktorá nám veľmi pomohla. Vhodné je užívať kombinácie rôznych liekov v minimálnych dávkach - frontin, magrilan anafranil, venlafaxín. Zdá sa to hrozné, ale nastalo pre syna zlepšenie. Lieky užíva v malých dávkach. Naozaj doporučujem obrátiť sa na odborníka, lebo málo psychiatrov dokáže túto zlú chorobu liečiť úspešne. Nie je zlá aj hospitalizácia v Košiciach, kde Vás zdiagnostikujú.Držím pace. Kto by potreboval vedieť viac, môžte napísať.

fahoci

chcem sa ešte spýtat, nebol niekto náhodou s OCD na liečení vo Velkom Záluží pri Nitre??? ak ano, ake ste tam mali výsledky? dakujem...

faho

pre jozka mrkvičku, prosím ta nemohol by si sa mi ozvat na vyssie uvedený mail... mam kamaráta, ktorý trpí presne touto istou formou OCD,az na to že už bol 2x aj na liečení, bolo mierne zlepšenie, ale velmi rýchlo sa dostal do povodných kolají a momentalne je to uplne hrozné, ovplyvnuje je to celé jeho existovanie, nevie sa zamestnat, najst si vztah, prakticky nikto s ním dlhodobejšie nevie vydrzat... je to uplne zufale... kto to nezazil nevie si to predstavit... 5 hodin denne v kupelni, ostatne veci nespomínajúc... ak by si bol taký dobrý, rada by som si s tebou vymenila pár viet, akým sposobom sa ti podarilo to prekonat...dakujem

kaciatko_7

Na túto poruchu som natrafila len náhodou, ale postupne čítaním som sa v niektorých veciach začala spoznávať. Zvykla som večer pred spaním všetko kontrolovať hlavne kuchyňu, či je plyn vypnutý, varná kanvica vytiahnutá zo zásuvky,,, zuby som si musela umývať na dvakrát, potom kefku umyť horúcou a studenou vodou,,, to bolo na začiatku, potom sa pridružili ďalšie,,, keď som sa pomýlila v mysli pri čítaní, vetu som začínala čítať odznova, niekedy aj niekoľkokrát,,, to isté bolo pri písaní,,, ďalej chodenie po dlaždiciach, ako sa popisuje pri opise choroby, veľa vecí z toho som robila na základe prinútenia, že sa mi niečo stane alebo mojim blízkym, keď to nespravím, no postupne som to robievala automaticky bez nutkania, ako keby som si bola na to zvykla a robila to spontánne
nikdy som s tým nebola ani u psychiatra ani psychoterapeuta, nebrala teda žiadne lieky (netušila som, že sa jedná o poruchu) ale dostala som sa z toho avšak nie úplne silou svojej vôle,,, niektoré veci ešte stále robievam, ale nepociťujem pri tom žiadne nutkanie, teda ma to až tak neobmedzuje počas dňa... samozrejme, sú aj vážnejšie prípady, ktoré potrebujú odbornú pomoc, ja si však myslím, že to občas má každý človek, pozorujem to aj na ocovi (zamykanie, neustála kontrola, či sme v poriadku, možno som to zdedila), priateľovi (tiež to zamykanie)... má to strašne veľa podôb, preto človek netuší, že je to nejaká porucha

Jožko Mrkvič

Zdravím všetkých ....
Už pred rokom sa u mňa začali vyskytovať nutkavé predstatvy o znečistní ...kasždú chvílu som si umýval ruky 4 krát denne kúpal ...vždy pral šaty ...bál som sa dootýkať špinavých vecí alebo vecí ktoré používali druhý ľudia ....išlo mi to stále na nervy nedalo sa to nijakým spôsobom jednucho vymazať z mojej hlavy....ale bál som sa s tým ísť k lekárovi ....tak som začal premýšlať ako to zvládnuť bez leikov pomoci druhých ludí bez lekára a odbornej pomoci .....a jedného dňa som si povedal a dosťť!! ..OCD znižuje o 95% kvalitu života zráža ju na vek 60 rokov a k čomu je to dobré ...stačí mať iba pevnú vôľu a vykročiť do sveta nebáť sa z niekym iným podať ruku nebáť sa pri rozhovore z druhým že pri rozpávaní na teba vyskočí z jeho úst nejaká malá slinka.....stačí sa len zdvyhnúť a ísť a ten život aj keď s určitou konatmináciou sa vám určite zapáči a na OCD už nebude mať čas ....a ono sa stratí :* aspoň u mňa to tak bolo .. Ak na ťažkosti v živote budeme vždy hľadieť ako na prekážky a nie ako na šancu niečo zmeniť, udusíme už v zárodku radosť a zabránime svojmu rastu. Dúfam že tento príspevok niekomu pomôže.

Aldiana

Ahoj:-) Ja mám OCD poruchu:-( Pani doktorka mi predpísala Frontin - ten hlavne kvôli úzkosti a plaču, taktiež pre zlý spánok a Anafranil. Tiež som ospalá, cítim chvenie a miestami, keď spím, tak ma \"trhne\":-) Myslím, že mi lieky velmi pomáhajú - taktiež mám literatúru, aj ked mi pani doktorka povedala, že ju mám čítať len vtedy,pokial sa mi stav nebude čítaním takejto literatúry horšiť - je to knižka: Obsedantne-kompulzívna choroba a jak se jí brániť - napísal pán doktor Ján Praško

samaritan

Prosím napíšte či ste počas liečky OCD s liekmi mali problémy s koncentráciou a či ste neboli stále ospalí, lebo môj syn má tieto problémy a menil rôzne lieky , lieči sa 9 mesiacov, ale je značne ospalý a ja neviem či nebude treba znovu vymeniť lieky, teraz berie fevarin a sulpirid belupo a podľa lekára by nemal byť ospalý, ale skutočnosť je iná. Pozná niekto dobrého psychiatra a psychológa z okolia nitry na túto diagnózu. ďakujem za radu.

pesimistka

FROGY, prosím ťa, k akému terapeutovi chodíš? Som z Nitry, tu sú terapeuti až v širšom okolí a majú dlhé čakacie doby. Poraď mi, prosím. Už uvažujem nad samovraždou.