Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Stačí jesť len ovocie a zeleninu?

Príspevok v téme: Stačí jesť len ovocie a zeleninu?
Martinit

Už asi 3 týždeň nejem nič iné len ovocie a zeleninu (jablká, orechy, pomaranče, hrušky, mrkvu, slivky, červené, čierne ríbezle, egreše atď atď)
Nemôžem si to vynachváliť, cítim sa ľahšie, lepšie spím rýchlejšie zaspávam, a necítim že by som mal brucho ako sud.

Môžem potvrdiť že to čo vás drží na stále rovnakej váhe je biele pečivo a cestoviny (teda aspoň v mojom prípade to tak bolo). Najhoršie to bolo sa odnaučiť sa jesť práve tieto potraviny, cukor a soľ išiel zo dňa na deň ale biele pečivo hmmmmmm koľko krát som mal chuť si dať tresku s rohlíkom. Žemľu so syrokrémom atď. Naozaj to chce VEĽMI silné presvedčenie že už viac nie.

Zároveň by som sa chcel spýtať či sa napríklad z jablka keď ho postrúham aj so šupkou nestratia vitamíny?

odpovedam

z hladiska evolucie to nestaci. clovek je viac prisposobeny na spracovanie zivocisnej stravy nez rastlinnej. obilniny su velky problem, pretoze mnohe zabranuju vstrebavaniu mineralov a vitaminov. takze ich nejedenim si pomozes. Takisto vyuzitelnost proteinov (zakladnych stavebnych prvkov regeneracie tela) z rastlinnej stravy je nizka, okolo 10%. U zivocisnej stravy takmer 100%.

Je logicke, ze sa citis volnejsi, lahsi po konzumacii rastlinnej stravy, z velkej vacsiny je to len voda. Maso si vyzaduje na travenie viac casu, takze sa dlhsie citis plny. Z medicinskeho hladiska vsak kazda dieta je nezmysel. Strava cloveka ma byt komplexna, a ak telu nieco chyba, tak siaha na nudzove zdroje. napr. v pripadne nedostatocneho prijmu bielkovin si telo poziera vlastnu svalovu hmotu. Clovek jednoducho pomaly a nenapadne chudne. na zaciatku chudne logicky rychlejsie.

Vitaminy sa nedokazu komplexne a plnohodnotne vstrebat bez tuku, takze povedzme jest len a len ovocie a zeleninu samo osebe nema zmysel. Telo je nastavene na iste fungovanie, mnohe diety a styly stravovania sa to snazia obchadzat.

Samozrejme, kazdy clovek je v niecom iny, ma vlastne potreby, ale v principe sme po biologickej stranke rovnaki. Problem nastava vtedy, ked sa strava konzumuje z rozmaru, cisto pre chut, nie pocas hladu. V tom je problem, resp. epidemia obezity. Ludia jedia nadmerne, hlavne nadmerne vela cukru a soli. Ale aj nadmerna konzumacia cohokolvek vedie k obezite - vratane ovocia. Mnozstvo nadbytocnych kalorii sa jednoducho ulozi.

Je na tebe, ako sa rozhodnes, ale jednostrannou stravou donutis telo hladat nedostatkove zdroje inde a moze to byt aj na tvoj ukor.

Slobodna

Nie Maoam pohodička :)
Ja si len myslím, že dnes aj tak nemožno nič označiť za 100% zdravé, ale je dobré ak človek aspoň volí menšie zlo, snaží sa, hľadá spôsoby, zaujíma sa a stará sa o svoje zdravie. Preberá zaň plnú zodpovednosť. Ja som napríklad zástancom domácich potravín, pretože rada vidím a viem, čo naozaj jem, rada varím, pestujem. Žiaľ na svete je už len veľmi málo miest čistej, ľudskou rukou neporušenej prírody.

Maoam

Slobodna, mimochodom, to by chcelo este cosi a velmi dolezite - odstahovat sa niekam, kde su este aspon zbytky panenskej prirody...od vzduchu, vody, lesy bla bla bla, to snad Multivele v Norsku - neviem kde zije- bude vediet najlepsie ;D.

Maoam

Slobodna, vsak to nebol utok na teba, to si snad pochopila, myslis, ze ja som asket? Snazim sa najlepsie ako viem a je to stokrat lepsie ako kedysi, ale tiez by som nebola v Top 10 superzdravozijucich jedincov planety.

Slobodna

Nie som zástanca extrémov ani striktného pridŕžania sa niečoho. Podľa mňa to vyžaduje veľmi silné sebazaprenie. V živote si treba dopriať aj tie dobré veci aj keď nie sú vždy veľmi zdravé. Život si treba jednoducho užívať. Pokiaľ zdravá strava tvorí aspoň 80%, je to ok. Pretože na striktnej strave asi dlhodobo vydrží len pár veľmi silných jedincov s veľmi silnou motiváciou.

Aneb: Tělo má jít zhumplované do hrobu ;)

Maoam

Slobodna - kazdy mame svoje slabosti, ale tie biele rozky s treskou su fakt hnus, snad to raz nechas tak (myslene v dobrom)

inak clanok, ktory si tu minule hodila je fakt super (ina tema)

Slobodna

Fuuu Martinit máš môj obdiv. Aj keď sa snažím zdravo stravovať, tých bielych čerstvých voňavých rožtekov, či už s maslom alebo s tou treskou, sa neviem vzdať.

GoFruit

Ahoj pozri sa k nam do vitarianskych dennickov, a ano staci to. Clovek z toho moze nadobudnut dokonale zdravjea psychiku. Vitaminy sa stracaju z ovocia rychlo ked sa nakraja. Mnoho vitaminov je citlivych na svetlo a teplo a vzduch. Ale vzdy vzdy vzdy bude mat to ovocie viac vitaminov ako mrtva uvarena strava. Takze klidek a uzivaj si to.