Čarodejnice, veštice, bylinkárky, prírodní liečitelia

Slobodna

Nie lucy2459, my sme sa s rovinkou jedného dňa zobudili a povedali sme si, že budeme voči podobným ľuďom skeptické. Samozrejme panebože, že sem ľudia píšu príspevky na základe svojich skúseností.
Ale celkom by ma zaujímalo na čo ti to všetko vlastne je.

lucy2459

Jeeeee dakujem za tolko nazorov :)
K tym prirodnym liecitelom sa mi len zopar z vas vyjadrilo...skoda
A take ze na urieknutie verite? Alebo na potrebu ochrannych pomocok? A takze kedze tu vidim tolko skeptickych nazorov myslite si ze su to neskodni ludia?

A ti, ktori ste mi pisali, ze mate s nimi skusenosti tak myslite si, ze by vedeli poskodit cloveku?

Slobodna a rovinka: mate s tym aj nejaku skusenost alebo preco ste dospeli k takemuto skeptickemu nazoru? :)

Vitavi: tak mi napis tvoj nazor na carodejnice a prirodnych liecitelov. Ja nikoho nehadzem do jedneho vreca, proste mam siroke spektrum o ktore sa zaujimam. Ale tvoj nazor by ma velmi potesil

Jean_jean: to nevadi ja chcem pocut co najviac nazorov a skusenosti porozpravaj mi prosimta o tych ludoch, ktori sa tym zaoberaju- cim presne, co robia a komu pomahaju a ako je to mozne, ze oni to dokazu, ako dlho sa tym zaoberali a nejake vysledky :) prosim :)

Anjelik*: a ako tie vestice zistia minulost cloveka? Ved kazdy ju mame inu...ci nie je to az taka veda?

MultiLevel: dakujem za priklad :))

No2: teraz som si nie celkom ista, ktore nazory -ked v bosorky verili a v celej europe bol hon na carodejnice a chladnokrvne upalovali zeny hlava nehlava alebo ze neexistuju? Lebo vsak krestanstvo veri na vyssie sily (diabol) tak preco vylucuje existenciu vestic, carodejnic? Prosimta mohol(la) by si rozvit tvoju myslienku? Velmi ma to zaujima dakujem krasne :)

no2

Veštica môže mať podľa mňa schopnosti z rôznych zdrojov a taká typológia s tým podľa mňa má veľmi málo spoločného.
Najjasnejší pohľad na tieto veci má kresťanstvo, plne sa s ich názormi stotožňujem.

MultiLevel

Jeden moj blizky clovek bol uz zufaly z toho, ako ho liecia lekari. Alebo neliecia? Nic nepomahalo, nevedeli prist na pricinu problemu, nasadzovali len lieky proti bolesti, chceli ho operovat, pricom hrozilo,ze mu poskodia miechu. Tento clovek sa rozhodol, ze kontaktuje jedneho pana, ludoveho liecitela. Na diagnostiku nepotreboval pristroje, stacilo len, aby sa dotkol tohto mojho blizkeho a vedel presne v com je problem. Respektive prisiel na to. Cuduj sa svete, islo o nieco, co lekari totalne vylucili, vraj to nema ziadnu suvislost. Malo...Moj blizky momentalne chodi bez problemov, hoci mu hrozil vozik a dozivotna starostlivost zo strany rodiny. Tymto nechcem dehonestovat lekarov, naopak, mnohych, ktorych osobne poznam si velmi cenim. Ale su prosto taketo pripady a nie je ich malo....Takze verim, ze su medzi nami ludia, ktori dokazu liecit akoby na inych urovniach...neviem sa vyjadrit haha :D
Vestice? hm, to tie co sedia v telke a radia ludom, ktori volaju? :D Ak som mala s vesticami nejake skusenosti, tak neslo o nic ine ako o zeny, ktore dokazali velmi dobre odhadnut cloveka, vedeli citat rec tela a ak neboli uplne mimo, tak mali trosku nastudovanu aj psychologiu, typologiu ludi atd atd atd....Takze mozem byt vestica aj ja :D

anjelik *

Existencia čarodejníc je podmienená výskytom ľudí, ktorí v ne veria. Či už v bielu alebo temnú mágiu. Z môjho pohľadu sú ľudia, keď sú zúfalí a nevedia si rady, schopní uveriť aj v hovoriace hady, tak prečo by neverili aj v to, že ich niekto uriekol. Zase ľudská nevedomosť je bezhraničná.
Veštice majú *dar* nejakým spôsobom zachytávať to, čo si myslia, že je budúcnosť toho, komu veštia. Vidia ale iba minulosť, osud toho dotyčného. Od miery ich schopnosti to vidieť sa potom odvíja aj to, že kopec ľudí od nich odchádza nadšených, ako skvele mu pomohli sa zorientovať. Popísali však iba to, čo už raz, možno x krát, bolo zažité. Nakoľko sa to dá považovať za vývoj, je diskutabilné. :o)
Bylinkárky sa venujú poznávaniu bylín, evidentne majú blízko k prírode, a pokiaľ nemiešajú nejaký elixír lásky, tak ok. :oP
Prírodní liečitelia a ľudia podobného charakteru majú spravidla v sebe túžbu pomôcť tým druhým, pokiaľ sú rozumnejší, tak si za to nechávajú aj platiť, keďže plytvajú vlastnou energiou na niekoho, kto si vlastné telo poškodil. Ich úspešnosť je úmerná chápaniu fungovania ľudského tela a zákonitostí v ňom, čo sa v mnohých prípadoch asi limitne blíži k nepochopeniu, čiže ich úspešnosť je len taká. Veľakrát pacienta zachráni to, že sa vyrozpráva, presunie svoj problém na liečiteľa a ten, pokiaľ je aspoň trochu otvorený a má *čistú* dušu, mu tým pomôže. Nie sú to ale žiadne hyeny, sú to len také *deti*, ktoré uverili v nejaké svoje schopnosti a pripisujú ich Bohu a čertovi a neviem ešte komu. Zase je na výber.
Moja skúsenosť- čarodejnice, veštice, bylinkárky som nemala potrebu kontaktovať, liečiteľa poznám osobne jedného. Veľmi milý pán, ale to je asi tak všetko.
Skutočné liečenie je niečo, čo je myslím pre človeka a jeho schopnosti koncentrácie, ovládania sa, vyciťovania, schopnosti držať 24 hodín denne v sebe obraz zdravia, viac ako sci-fi. A toto by si ako liečiteľ mal posunúť ďalej. :o))) Tak asi toľko. :o)

Slobodna

Neviem, čo je na tom zložité, podľa Herbára si pozrieť o akú bylinku ide a aké má účinky?
Myslím, že by si to zvládla aj ty, keby si nemrhala energiou na prskanie :)
A ešte som sa nestretla s Dr. bylinkárkou, tak jemne usudzujem, že tiež volia rovnaký postup.

jean_jean

Podla mna to existuje, len si treba davat pozor na šarlatanov, ale poznam niekolko ludi, kt. sa tym zaoberaju preto, aby pomohli druhym. Len treba byt velmi opatrny. O svete nevieme este ani zdaleka vsetko a skepticizmus je na mieste, no je milion pribehov, \"dokazov\" o tom, ze existuje aj to co nevidime, nemyslim tym kyslik, ani Boha, ale skor veci, ktore ludsky rozum este nie je schopny pochopit v sucasnosti. A su ludia ktori su uz na vyssej urovni, alebo im bol dany dar vidiet aj to co hmotne nie je. Je to kazdopadne na dlho :)

rovinka

Môj názor je taký, že akékoľvek čarodejnice a veštice sú hlúposť a zdieranie z peňazí naivných zúfalých ľudí.
Bylinky sú super vec v každom smere, tie sú úplne zadarmo, príroda nám ich ponúka k dispozícii dosť na každú chorobu, no tiež s nimi opatrne, treba vedieť, na čo pôsobia.

Slobodna

1. neverím.
2. je to len oj....nie ľudí a využívanie ich zúfalstva pre vlastný prospech a obohacovanie.
3. podľa mňa sú ľudia tohto "charakteru" ľudskými hyenami parazitujúcimi na iných.
4. bylinky sú skvelá vec, na to ti stačí herbár a nepotrebuješ bylinkárku.