Ahojte, nevie mi náhodou niekto napísať ako to od 17.novembra bude fungovať s tými vlakmi? Ako to bude s lístkami....to normálne nastúpim do vlaku? Ďakujem dobrej duši čo mi bude vedieť odpovedať :)
Vlaky zadarmo - ako to bude fungovať?
ojka ale KTO necha auto tak? dochodca? student?
lahkym vypoctom sa da vypocitat, ze ak dvaja cestuju autom do prace, vyjde to lacnejsie ako vlakom, ako to je mozne, to nechapem...
kupovat listok, jj, budu dlhsie rady :D
keby dali pracujucim zadarmo, tak TI by nechali auta tak :)
ja neviem, mna 1 cesta do rpace autom stoji.. podla toho, ako tam idem, najsetrnejsie, od 13 eur, tam aj naspat. tam je benzin (z rakuska, o 15c lacnejsi ako na SR) a opotrebovanie aj stieracov.
IC na rovnaku vzdialenost stoji 10eur. plus MHD.
rychlik je lancejsi, to hej, ale aj menej kvalitny ako ta pomala cesta autom
PS: mam veeelmi zrave auticko :D takze tych 13e by sa dalo znizit... este viac..
ak prehliadnem jednorazovu investiciu do auta, kup.. ale ak by isiel kolega z rovnakej trasy, uspora je na svete a aj relativna nezavislost..
ale je to kartel !!! :D jeden velky kartel.. lebo rozhybat 1,5 tony hmoty (auta) na prepravu 70kg cloveka (alebo 45, alebo 120), to je divne, nie ?
jednoducho, cestovnaie je besne neefektivne a vzdy aj bolo a nic prevratne sa za poslednych 120 rokov nestalo, preco asi? ropa tecie a dlho aj tiect bude, mrakodpray v arabii veselo rastu a municne sklady v USa veselo vyprazdnuju...
ach, stále ma tie zľavy na vlaky obchádzajú, ked ani do práce nimi nechodím..... ale by ma zaujímalo, že ako budú železničiari vedieť, že idem do/z práce a nie kdesi na výlet, na navštevu a pod :)
lost, tak chata? prídem ťa pozrieť :D
dalšie pozitívum tohto vidím v tom, že ľudia možno nechajú svoje auta doma a budú chodiť viac vlakom,.... menej aut na cestach, to je fajn...
takisto kvitujem aj v mestach, ked sa chodí viac MHD ako autami....
ale ako píšem, všetky tieto krásne veci majú aj tie nevýhody,... že toto všetko musí jednoducho niekto zatiahnuť, a budú to zasa len občania...
čo sa týka neprispôsobivých ľudí vo vlakoch a bezdomovcov....áno, to bude možno problém. MOZNO. Ale tak od toho je tam aj železničná polícia, aby to trošku skorigovala v tom vlaku. A ešte mi napadlo, že však ľudia si aj tak budú musieť nadalej kupovať lístok, či už túto výhodu čerpajú, či nečerpajú,.... hm, no ktovie jak to bude nakoniec opatrené...som dosť zvedavá jak to bude fungovať, ked to celé prepukne.... či z toho nebude jeden veľký chaos....
Vláda plánuje aj zvýšenie zľavy pre dochádzajúcich do práce vlakmi z 30 % na 50 %.
chape niekto tomuto?
ale planeta je asi premnozena, no, neviem :D
ale ziadny ekonom podla man toto nevyriesi, to vyriesi az kruta a tvrda realita.. tento model tu jelen 45 rokov (frakcny)..
som velmi rad, ze v nom mozem zit.. lebo asi malokto pozna pravidla :D
ale nakoniec sa kazdy stretneme 2 metre pod fialkami, takze...
a hej, rodicia co nestihaju platit studentom.. urcite :D takych to uz bolo, hlavne ze prave ti rodicia fajcia.. na to prachy maju :D
ale myslim, ze je realne, ze nepatrnemu percentu to pomoze, ALE!
vzdy je tam ALE..
tym sa da pomoct cielenejsie.. napr celoplosne znizit dane najmenej zarabajucim.. ved ked zarabaju najmenej, evidentne aj najmenej odvedu.. a taky, co zaraba 10k+ (cez desattisic), tak jemu je jedno, ci zaplati na dani 3, alebo 4 tisic... ale to je jedno :D
ekonom nie som a nikdy byt ani nechem, za akukolvek odmedu..
ja to nevyriesim, ale divim sa, ze ludi bavi pracovat tak huzevnato, bez toho, aby sa im zvysil zivotny standart. (vysoke ceny za cestovanie, vysoke naklady na stravu, energie a mizerny cisty plat)
ano tesilo by ma to, ale..
podla man je to extremen nebezpecna hranica, lebo pomaly sa vahy prevazuju na stranu druhu, na jednej su "prizivnici" a na druhej "zaplatime to"
studenti, ci dochodci, su v tom nevinne.
utocim na ficena, ne ineho.
resp. je ho mecenasov.. ale ti ma maju asi tak na haku, ako ja prd japonskeho krala pocas druhej svetovej vojny.
lenze.. vtip je v tom ze velmi to asi nepohne, lebo ti studenti, co museli dochadzat do skoly, tak nadalej aj budu, no kolko 5 studentov NEdochdzalo lebo nemali na to prachy? 5%? 1%? a aj keby, budu to "mensina", takze tam vlaku velmi nepremavaju, cize su postradatelni (a to doslova).
studenti pochybujem ze chodili autobusmi, lebo su drahe (a vzdy aj boli drahsie ako vlaky) a kolony, nespolahlivost.. okrem teda miest, exotickych, resp zapadnutych (nemyslene v zlom)
dochodci.. nemozne aby zvysili dopyt po vlakoch natolko, aby nastal BOOM, kedze z domu na vlak maju prepravu vo vlastnej rezii a kam by len tak cestovali? do teska? tazko - brutalny paradox tazkych tasiek (nosicov im fico nedal) a toho, ze vlaky v dedinach nechodia az tak casto.
jedine coho by som sa obaval, ze ze tam budu totalne trosky, bezdomovci, co uz teraz buzeruju, raz ma taky postrasil, no nie priamo mna, ale.. nemyslim si, ze je to bezpecne a HYGIENICKE, aby taki ludia, tam cestovali a zaberali miesto. teplo a energia zadarmo?
divne.. uz len teraz tam cestuju ludia, co si vykopnu nohy na lavicku a su smradlave a zablatene. ruku hore niekto, kto POCUL co i len POCUL o pokute za zneicsteie vlaku (ale prirazky sa musia dat, vsakze, ak nestiham..)
mne je to jedno, ale... pocet cestujucich sa neznizi, mozno nepatrne zvysi, odhadujem 2-7%, uvidime kolko to bude realne, schvalne sa pozrime neskor :D ale.. ta kvalita pojde dole a to extremne..
a uz len vidim, ako studentom zabrani v studiu polovicny listok :D jasne.. a chlast, fajcenie, popriapde az drogy, na to maju ze... a AJFONY!!
ale ojka, v poslednom case je TOLKO aut na cestach, ze kriza nekriza, slovnaft podla mna moze kupit ameriku.. lebo TOLKO benzinu, to je sialene..
ja si idem kupit chatu vo vysokych tatrach a kaslem na kapitalizmus :D
AJAJAJ7 vláda sa oháňa tým, že na autobusovú prepravu sa nemôžu takéto zľavy viazať, keďže väčšina autobus.prepravcov nie je naviazaná na štát, štátny rozpočet, ale sú súkromníci.... ono má všetko pre aj proti, len tento ťah sa mi nezdá celkom až tak dobre dotiahnutý.... aj keď politici to majú určite veľmi dobre premyslené ;)
novacik, nepajed sa.... keby si bol aj ty študent, určite by sa ti to cestovanie vlakmi páčilo.... na jednej strane som rada, že žiaci, deti nebudú to cestovné platiť.... odbremení to rodičov, keďže oni takmer na 100% financujú dochádzanie deťúrencov do školy.... tým odľahne...
teda s výnimkou vysokoškolákov, tí sa možno kapánek starajú v tomto smere už sami o seba...
každopádne súhlasím s tvojim skvostným príspevkom, že famoooozne nepriame dane.... nejak si to určite zliznú aj daňový poplatníci :) nerozčuluj sa, jednoducho to nezmeníme...
co sa tyka meskania, preplnenosti vlakov atd..
info@slovakrail.sk
sem piste staznosti.. len do nich !!!