Mam problem. Uz dlhe mesiace tu citam vsetky prispevky ohladom vyzivovych doplnkov, zapisujem si vsetky rady hlavne od RNG, postupne som si zaobstarala vsetko co asi potrebujem a teraz stojim pred otazkou, co s tym. Mam toho zrazu nejako vela a trochu som sa v tom stratila.... Neviem co a ako uzivat, co sa smie spolu kombinovat a co nie, ako dlho a ako casto.. Mozno mi vie niekto poradit? Kedze by som potrebovala precistit organizmus, nakolko trpim dlhe roky alergiami (mlieko, psenica, ryza, vajicka a vsetko mozne), kupila som si koloidne striebro, digestive enzymes, triphala, serapeptazu, NAC, oreganovy olej, psylium, spirulinu, arganovy olej, probiotika, zinok, selen, vitamin D3 a K2, Betain HCL, lecitin. Tak a co s tym teraz? Neviem si predstavit ze je dobre toto vsetko uzivat naraz. Napriklad kym som este nemala NAC, kupovala som solmucol, ale ten sa vraj nesmie uzivat dlhodobo ale RNG pise, ze NAC sa da brat stale. Tak kde je pravda? Su doplnky ozaj take nevinne? Hlavne by som potrebovala najprv asi ten detox. Prosim ako postupovat? Budem ozaj vdacna za kazdu radu.
Potravinove doplnky
Nuz ked nemas dostatok enzymov, musis si ich doplnovat, lebo inac ti netravi tj nedostavas dostatok zivin z jedla.
To iste plati na doplnovanie kyselin pre tych, co sa im netvori dostatok v zaludku a pre to maju kvasenie a hnitie v zaludku/palu, a samozrejme na mikrovlakniny a probiotika, ktorych ma malokto dostatok v potrave dnes.
vdaka. takze napriklad to, ze na digestive enzymes je napisane, ze sa nema uzivat dlhsie ako dva tyzdne, mozem odignorovat? smiem tie enzymy uzivat vlastne cely zivot ci ako to je? bolo by super, keby tu raz niekto napisal spravne uzivanie vsetkeho, lebo myslim ze viaceri mame v tom zmatok.. ja napriklad mam viacero alergii, pred kazdym jedenim rozmyslam, co vlastne do seba nacpat predtym ako zacnem jest. ci gluten defense, alebo dairy enzymes, alebo pancreatin.. alebo betain hcl... proste som z toho jelen. :((
Potravinove doplnky su schvalene ako neskodne lekarskymi komisiami. Takze akekolvek utoky a podozrievanie, ze su skodlive su bezpredmetne.
Ak sa nahodou dostane nieco skodlive na trh, tak to po zisteni skodlivosti okamzite stiahnu a vyrobcov potrestaju, v USA su tie tresty vysoke, zhabanie majetkov a dokonca vazenie. Takze vyrobci si davaju extra pozor, aby sa in take nieco nestalo. Zdruzeni su v organizacii povodne nnfa, kde si vzajomne pomahaju, maju desiatky vyborne vybavenych laboratorii a tisice lekarskych poradcov, takze uz dlhe roky nemuseli odvolat ziadny doplnok.
Bububu proti doplnbkom je cielene sirene farmaciou, ktorej doplnkovy priemysel znizuje odbyt liekov a mnohi lekari, co sa do doplnkov nevyznaju na to bububu naletia.
Ani mne psylium nepomohlo tak teraz mam praskove uvidime
Ahoj :-) No to máš teda riadnu artilériu doplnkov :-) Ja osobne si objednávam zo zdravá-medicína.sk ginko, manžel kotvičník kedže cvičí a športuje. Obaja sme spokojní.
Ale chcem Ti tým napísať, že pokiaľ sú kvalitné a nepreháňaš to s dávkovaním, tak Ti to určite pomôžu. Osobne mám skúsenosť, že je rozdiel v doplnkov v kapsuliach a iné formy, napr. sypané formy a podobne. Niekde sú lepšie kapsule, kedže obsahujú čistý exktrakt a pri inom je lepšia napr. sypaná forma. Napadlo ma psyllium. Ten som brala na tráviace problémy a pomohlo mi to k lepšiemu. Ale napr. ako som sa dočítala tuna na jednom fóre o pestreci mariánskom, tak vhodnejšie sú kapsule, kedže tam ide o extrakt toho bodliaka a drvený ti je na dve veci, resp. nemá taký účinok a zbytočne to láduješ do seba celé. Ale vieš ako to býva, sto ludí, sto názorov. Tak veľa šťastia prajem :-)
ivka dakujem!!!!
zacala som koloidnym striebrom. okrem toho uzivam trikrat denne betain pred jedlom, vecer psylium a probiotika. mimochodom, to psylium mi vobec nepomaha... stolicu mam dvakrat tyzdenne.. :(
Olinkaa máš pravdu, RNG rieši toho naozaj veľa , pohybujem sa v podobnej oblasti ale s potravinovými doplnky ním odporúčanými nemám skúsenosť, tak nemôžem poradiť. K tomu množstvu potravinových doplnkov snáď iba toľko, začať si mala prečistením organizmu - od tráviaceho ústrojenstva - hrubé črevo, zlepšila by sa tak vstrebateľnosť minerálnych látok a stopových prvkov, následne vitamínov. K tomu kvalitné probiotiká + vláknina . Na začiatok - tri mesiace kým sa organizmus prečistí to stačí. Potom pridať organické minerálne látky + vitamíny na dovyživenie a regeneráciu organizmu, prípadne riešiť ďalšie zdravotné ťažkosti. Častokrát ľudia užívajú jedno cez druhé , majú v tom doslova chaos a nakoniec ani sami nevedia,čo im vlastne pomohlo či nepomohlo . Tak skús isť touto cestou - najprv prečistiť tráviace ústrojenstvo, dovyživiť organizmus a začnú sa riešiť ďalšie zdravotné ťažkosti.
Ivka dakujem! RNG tam riesi vselijake vazne problemy, nechcem ho otravovat s nejakym davkovanim... tak som myslela, ze vela ludi tu uz ma skusenosti s tym a niekto poradi... :)
Hanka, toto pravdupovediac nechapem.. preco ti mam pisat niekde inde ako sem? toto forum ma vyznam prave preto, aby sa robila osveta, aby sa to dozvedelo co najviac ludi a ziadne tajne, "zarucene osvedcene" recepty nepotrebujem...
Naozaj kvalitné prírodné doplnky výživy nám môžu pomôcť. Nesmú sa však dávkovať a užívať od buka do buka.Nekvalitné môžu aj ublížiť. Aj tu platí zásada : Menej je niekedy viac. Keďže sú tieto doplnky odporúčané hlavne RNG , najlepšie bude, ak napíšete priamo do jeho témy, kde Vám odpovie ako ich užívať.