Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

2-4 jadrovy procesor - aky je rozdiel?

Príspevok v téme: 2-4 jadrovy procesor - aky je rozdiel?
Toňa

Zdravim ludia, vie mi tu niekto strucne a zrozumitelne vysvetlit aky je rozdiel medzi 2 a 4jadrovym procesorom pocitaca? Pytala som sa aj jedneho predavaca v predajni s PC ale mi to tak komplikovane vysvetloval ze som takmer nic nepochopila. Len som pochopila ze nieco s vykonom PC to ma ale od neho to vyznelo tak ze je jedno ci ma 2 alebo 4 jadra ze niekedy ten 4jadrovy je horsi vo vykone ako 2jadrovy. Takze mam z toho misung teraz. Dakujem :)

lolo321

kup si ten ružový co sa ti hodí ku kabelke :D dnešne NB maju kazdy jeden dostatočný vykon n to čo budes ty potrebovat . len daj na radu a kup renomovanu značku

wreck

Toňa, takymto poziadavkam vyhovie kazdy dnesny notebook. vykasli sa na pocet jadier a rychlost procesora. skoc do showroomu alzy alebo lenova, poobzeraj si modely, vyskusaj si klavesnicu, pozri ake to ma porty, ci to vobec ma cd/dvd mechaniku (niektore uz nemaju) a neber nic co nema aspon 4GB RAM.

vyberal by som zo znaciek lenovo, sony a toshiba, pripadne asus. sony asi nebude mat lacne modely, ale tiez maju showroom, da sa tam ist pozriet.

hdmi vystup je na notebooku najma na to, aby sa dal pripojit na projektor, telku alebo externy monitor. s wifi to nijako nesuvisi. a funguje to skor opacne - z notebooku na tv. nepoznam model, ktory to vie aj opacne, ale vyvoj ide rychlo dopredu a v spojeni s dnesnymi smart tv, ktovie...

Toňa

Ahoj Wreck, prepac ze reagujem tak neskoro ale skor to neslo.
Nemam vyhraneny typ NT. Zatial si len zistujem parametre jednotlive v letakoch co chodia do schránky a ponuk v obchodoch s PC. Pri citani tych parametrov v letakoch som nevedela niektore udaje. Nieco som si zistovala na nete, nieco od známych. Ale nik v rodine a z blízkych mi tieto veci vysvetlit nevedel. Aj ten PC z ktorého teraz pisem je len ako vyradeny od segry. Niesme velmi technicke typy takze je to pre nas trosku spanielska dedina ako pise osobka pod nickom llkjds..
A naco ho bude pouzivat?
Tak na take bezne veci ako pisanie vo worde, excel, email, prehliadavanie webu, pustanie hudby a videi z youtube, pocuvanie web. radii, tvorbu prezentacii, ukladanie fotiek a dokumentov z usb, pamatovych kariet, a externého disku, skype, fb, prehravanie CD a DVD. Takze neviem akého vyrobcu zvolit.
A este otazocka takze pri kupe nieje potrebne vediet tie frekvencie na ktorých pracuje jadra procesora.
Dolezitejsie je vediet pocet jadier hej? A to HDMI rozlisenie je to co pisu v letakoch, ze sluzi na vytvorenie domácej wifi siete a umoznuje pozerat program ktory prave bezi v televizii? Cize na prepojenie telky s PC? Pochopila som to spravne?

wreck

ale no. :) nic take zasadne technicke tu nepreberame. ide len a len o skusenost. vela sa da nastudovat z netu, na nieco prides sam a nieco ti zostane naveky zahadou.

1. Čo je to procesor? Je to niečo ako motor PC? To je to čo počuť hučať v pozadí PC keď je zapnutý?

skor by som povedal, ze je to srdce pc. velmi zjednodusene povedane - je to ta suciastka, ktora zabezpecuje vypocty. od tych uplne najjednoduchsich ako 1+1=2 az po nesmierne komplikovane, napriklad tie s premenlivou desatinnou ciarkou. procesor sam o sebe je uplne tichy. pocujeme vsak ventilator, ktory je potrebny na jeho chladenie (okrem systemov, ktore su chladene pasivne, len okolitym vzduchom). pri narocnych vypoctovych operaciach, ako su napriklad 3D hry alebo strih videa s vysokym rozlisenim, procesor spotrebuva velke mnozstvo elektrickej energie, ktora ho intenzivne zahrieva a je nevyhnutne ju odvadzat chladenim. v stolnych pocitacoch asi najviac pocut zadny ventilator, ktory je potrebny na odvadzanie tepla z pocitaca smerom von - vlastne zabezpecuje prudenie vzduchu cez pocitac a tym ho chladi, podobne ako izbovy ventilator, ktory pouzivame v lete. otacky ventilatora uz dnes nebyvaju konstantne. menia sa podla intenzity zataze procesora. tym rastie a klesa aj hluk.

su aj specializovane procesory, ktore su urcene na konkretny typ vypoctov. napriklad graficke procesory sa pouzivaju na odlahcenie hlavneho procesora, pretoze matematicke operacie suvisiace s 3D grafikou su nesmierne narocne a hlavny procesor by zatazovali tak, ze by pocitac nedokazal uz nic ine efektivne robit.

existuju aj velmi tiche implementacie chladenia (apple) a tiez systemy chladene pasivne, len kovovymi rebrami. tie zvacsuju plochu okolo ktorej prudi vzduch a tak umoznuju lepsi odvod tepla.

2. V akých frekvenciách môže byť procesor vyrábaný?

zalezi na vyrobcovi procesora ako dokaze skombinovat spotrebu, tepelne vyzarovanie a cenu. moj prvy procesor, i486SX mal 33MHz, teraz mam v notebooku 2,4GHz a na trhu uz su bezne dostupne frekvencie az 4,4GHz. taky bezny standard je dnes okolo 2,5 az 3GHz.

3. Čo je to funkcia HT?

ht znamena hyper-threading, ale vysvetlovat sa to asi nebudem pokusat. je to sposob ako jeden fyzicky procesor moze paralelne pracovat na viacerych ulohach, nez procesor bez ht.

4. Načo sa treba pýtať predajcu ohľadom chladenia? Aké typy sú či?

v pripade notebookov sa to pytat netreba. zalezi na tom len ak su poziadavky na extremne tichu prevadzku (napriklad ked je pocitac pouzivany ako zdroj hudby). stolny pocitac bude zvycajne hlucnejsi. daju sa vsak kupit technologicky vyspele a drahe ventilatory, ktore maju lopatky a loziska robene tak, ze sa minimalizuje hluk pri rotacii. okrem vzduchoveho chladenia pocitaca existuje aj vodne, ale vzhladom na narocnost a cenu sa na spotrebitelskom trhu nepresadilo.

5. Detto aj čo sa týka vyžarovania. Čo sa pýtať?

nic. ak ide o sucasne procesory z produkcie intelu alebo amd, nie je to podstatne a najmenej nie ak ide o notebooky.

6. Čo je to multitasking a pseudobasic?

multitasking (multi = vela, task = uloha) je schopnost pocitaca, presnejsie jeho operacneho systemu, obsluhovat viac aplikacii/uloh sucasne. typicky priklad je bezny pocitac s windows xp alebo windows 7. mozes mat spustenych x roznych aplikacii. tie, ktore prave aktivne nepouzivas, bezia na pozadi. najvyssiu prioritu ma zvycajne ta aplikacia, v ktorej prave robis. ja teraz toto pisem v prehliadaci firefox, ale spusteny mam aj aplikaciu na textovu komunikaciu (chat) a aplikaciu na prijem posty. pocas toho ako pisem mi chodi posta a ludia mi v realnom case (okamzite) mozu pisat cez chat spravy. ja medzi tymito tromi programami mozem plynule prepinat a venujem sa vzdy tomu, ktoremu chcem. to je multitasking.

v beznom zivote je jeho prikladom zena, ktora jednou rukou telefonuje, druhou miesa polievku a nohou hladka psa. :)

pseudobasic je pomenovanie pre vymysleny programovaci jazyk, ktory pripomina jazyk BASIC. vseobecne sa skor pouziva termin pseudokod. kod (code) je pomenovanie pre program napisany v nejakom programovacom jazyku. casta poziadavka, ktoru programator musi riesit, je tzv. vetvenie (a jeho mrzkejsi brat vnorene vetvenie) -- ak NIECO, potom NIECO. napriklad ak x=5, potom y=0. programovacich jazykov su stovky a konkretny zapis takehoto vetvenia sa v mnohych lisi. preto sa zvykne pre zjednodusenie pouzit tzv. pseudokod, ktory vyzera presne ako moj priklad, len sa zvykne pisat v anglictine, cize if x=5 then y=0.

7. Wreck ten príklad môžeš uviesť len pre zaujimavosť aj keď nemám šajnu o čom je reč.

ten priklad je velmi jednoduchy a dobre ilustruje prinost viacjadrovej procesorovej architektury.

zoberme si taketo priklady:

b = b + 1

a

w = w + 1
x = x + 1
y = y + 1
z = z + 1

jednojadrovy procesor vypocita prvy priklad rovnako rychlo ako viacjadrovy. k aktualnej hodnote premennej b pripocita jednotku.

v druhom pripade uz ale viacjadro vyhrava. kym jednojadrovy procesor ide postupne a najprv vypocita w, potom x, potom y a az potom z, viacjadrovy ulohu rozdeli medzi svoje styri jadra, z ktorych kazde vypocita len jednu rovnicu -- prve vypocita w, druhe x, tretie y a stvrte z. tym sa vyznamne urychli cely vypocet a PODSTATNE skor sa da pokracovat dalej. ak by dalsia rovnica bola p = w + x + y + z. kym jednojadrovy procesor by stale ratal este len w = w + 1, stvorjadrovy by uz poznal hodnotu p.

jednoducho, viacjadro si vypocet rozdeli tak, aby k vysledku dospelo co najskor. jednojadro nema inu moznost, nez postupne pocitat vsetky rovnice ako idu za sebou.

viacjadrove operacie su vsak efektivne len vtedy, ak je aplikacia, ktora ich potrebuje, naprogramovana tak, aby ich vedela vyuzit.

llkjads

ja sa ani necudujem ze ma z toho spanielsku dedinu.Ved kupovat pocitac je tak komplikovane ako kupovat nove auto. Najlepsie mat nejakeho schopneho chlapa so sebou pri kupe. Ja mam uz tiez salat z toho co jej tu pisete.
mat vas technicky mozog chlapi tak to hej. Klobuk dole ako vam ta technika ide. Ze vy sa v tom tak vyznate.

qwestion

Využíjem príležitosť ktorá sa mi naskytá v tejto téme. Mám tiež otázky:
Čo je to procesor? Je to niečo ako motor PC? To je to čo počuť hučať v pozadí PC keď je zapnutý?
V akých frekvenciách môže byť procesor vyrábaný?
Čo je to funkcia HT?
Načo sa treba pýtať predajcu ohľadom chladenia? Aké typy sú či?
Detto aj čo sa týka vyžarovania. Čo sa pýtať?
Čo je to multitasking a pseudobasic?
Wreck ten príklad môžeš uviesť len pre zaujimavosť aj keď nemám šajnu o čom je reč.
Dík za interpretácie