Zdravim ludia, vie mi tu niekto strucne a zrozumitelne vysvetlit aky je rozdiel medzi 2 a 4jadrovym procesorom pocitaca? Pytala som sa aj jedneho predavaca v predajni s PC ale mi to tak komplikovane vysvetloval ze som takmer nic nepochopila. Len som pochopila ze nieco s vykonom PC to ma ale od neho to vyznelo tak ze je jedno ci ma 2 alebo 4 jadra ze niekedy ten 4jadrovy je horsi vo vykone ako 2jadrovy. Takze mam z toho misung teraz. Dakujem :)
2-4 jadrovy procesor - aky je rozdiel?
no pekne sme ta zmiatli, len co je pravda. :D
pre teba ako spotrebitela nie su spotreba a chladenie velmi zaujimave. o to uz sa postara vyrobca notebooku a procesora, aby to aj chvilu vydrzalo na bateriu ist a neupieklo to okolite plasty. ;)
ty si najma vsimaj pocet jadier a frekvenciu pri porovnavani. 4-jadrovy notebook za tu istu cenu je lepsi ako 2-jadrovy, ak je udavana frekvencia podobna, povedzme ±10%.
lenze take jednoduche to nie je a ak by aj ten 4-jadrovy bol za rovnaku cenu, ostatne parametre moze mat horsie, nez ten 2-jadrovy. pre teba je PODSTATNE dolezitejsie, aby to malo co najviac pamate, idealne aspon 8GB (uplne minimum 4GB), primerany disk, aspon tych 500GB, a dostatok vstupnych a vystupnych konektorov, najma USB, potesi HDMI port a citacka kariet. rovnako velkost a rozlisenie displeja je dolezite. nieco co ma 1366x768 bodov by som nebral v ziadnom pripade. ak tam bude windows, tak urcite 64-bitova verzia, nie 32-bitova.
najlepsie bude, ak rozpises co najviac ako budes notebook pouzivat, das sem 2-3 konkretne modely, nad ktorymi rozmyslas, a my uz ta nasmerujeme.
Dakujem za ochotu mi to vysvetlit.
Takze si ked si to zhrniem, tak mi z toho vyplyva, ze ak idem kupovat novy NB tak okrem inych parametrov si mam vsimat co sa tyka procesora: jeho vykon, spotrebu a chladenie. Ten vykon a spotreba je uvadzana v GB?
A jadra a frekvencia su nepodstatne pri kupe ci ako?
Laicky este doplnim: cim viac jadier ma procesor, tym viac a lepsie moze vykonavat paralelnych uloh, spustenych programov.
LENZE.... nastupuje otazka vykonu a kludne 4-6 jadrovy procesor moze byt slabsi pre vypocty, ako 2 jadrovy inej architektury. Napr. pri starych aplikaciach, ktore nevedeli pracovat v multitaskingu, zalezi na vykone jedneho jadra a vacsi pocet jadier nezvysi jej vykon. Takze 1 jadrovy, alebo dvojjadrovy procesor s vyssim vykonom na jedno jadro, bude na tom lepsie ako 8 jadro co ma nizsi vykon na jednom jadre, ale tomu zase lepsie moze ist paralelne spracovanie mnozstva dat.
Rozdiel medzi 2 a 4 jadrovym procesorom, je LEN V POCTE jadier. Tento udaj o nicom inom nehovori.
Samotny procesor ma viacero parametrov, ktore sa daju sledovat. Vseobecne, na porovnavanie procesorov je lepsie porovnavat ich podla vsetkych parametrov, nie podla poctu jadier. Najzakladnejsie parametre su:
- vykon, teplene vyzarovanie, typ chladenia, spotreba.
Parametre, ako frekvencia, alebo pocet jadier su dnes uz zavadzajuce. Volakedy, pri jednojadrovych procesoroch to bolo lahsie. Stacilo si vsimat frekvenciu /pripadne pocet jadier/. Od istej doby to uz neplati, pretoze:
- 1 ghz procesor moze byt vykonnejsi, ako iny 3ghz.
- 2 jadrovy procesor moze byt vykonnejsi ako iny 4 jadrovy
- plus do toho procesor moze dynamicky menit frekvenciu a viac procesorov nemusi aplikacia vediet vyuzit.
Dalej tiez ak ma procesor 2 jadrovy funkciu HT, tak kazde z 2 jadier procesora, vie na kazde jadro pocitat s 2-oma instrukciami. V systeme sa potom tvari ako 4jadrovy procesor. Takze su 2jadra+HT, kvazi 4jadro, ale aj plne 4jadra bez HT.
Takze radim neporovnavat procesory na zaklade poctu jadier, lebo je to VELMI ZAVADZAJUCE.
podla mna je to ako kebyze mas 4 ludi = 4 jadra... a ked im das nejaky priklad z matematiky tak ti ho nevyrataju rychlejsie... ked im ale das priklady 4 tak si ich rozdelia a dokopy to stihnu rychlejsie... treba dat ale pozor aby si mala aplikacie ktore vedia pracovat s tymi 4 jadrami... pre bezneho uzivatela to nema moc zmysel..
no nie je to veru lahke vysvetlit. musela by si mat aspon zakladne povedomie o pocitacovej architekture a pojmoch ako l1/l2 cache, frontside bus, atd.
viacjadrovy procesor je sposob ako dostat multiprocesing na jeden fyzicky cip. nie je to tak davno, co sa to riesilo dvomi alebo viacerymi samostatnymi procesormi. tie boli umiestnene v samostatnych paticiach (socket) a umoznovali vyrazne rychlejsie spracovavanie instrukcii, nez jednoprocesorove systemy.
s rastucimi poziadavkami na vykon a s intenzivnym napredovanim mikroelektroniky ako odvetvia sa podarilo tak zmensit procesory, ze ich dnes uz vieme umiestnit viac na rovnako velku plochu. tak vznikli tzv. viacjadrove procesory. mozes si to pre zjednodusenie predstavit ako 2 (dual core) alebo 4 (quad core) procesory na jednom fyzickom cipe. rozkrojis drobne jablcko a vnutri vidis 2 alebo 4 kostocky. jablcko je fyzicky cip a kostocky su procesorove jadra.
kazde jadro pracuje na nominalnej frekvencii udavanej pre cely procesor. cize 4-jadrovy 3GHz procesor ma styri nezavisle jadra a kazde ma frekvenciu 3GHz. doraz je na slove nezavisle. su to akoby 4 procesory.
styri jadra nie su jednoznacne vzdy lepsie, nez dve alebo jedno. vela zavisi na tom aky typ prace procesor robi. su situacie, kedy jednoducho jedno jadro musi urobit komplikovany vypocet, ktory nie je mozne rozdelit medzi viac jadier. a su situacie, kedy jadra sucasne mozu pracovat na vypocte. tym, ze kazde jadro z neho vypocita cast, celkovy vysledok sa najde ovela rychlejsie, nez keby ho postupne ratalo len jedno jadro. nechcem to komplikovat konkretnym prikladom v pseudobasicu, ale ak mas zaujem, ozvi sa.
prave preto sa neda povedat, ze mat 4 jadra s frekvenciou 3GHz je to iste ako mat jedno s frekvenciou 12GHz. nie je to to iste, neda sa to porovnavat tymto sposobom. co je urcite lepsie je mat radsej 4 jadra na frekvencii 3GHz, nez 2, nehovoriac jedno.
ci 2- alebo 4- jadro zavisi od strategie zakaznika. na jednoduche aplikacie (facebook, web stranky vseobecne, chat, skype, mp3) staci aj dvojjadro. narocnejsie veci (grafika, 3d hry, filmy vo vysokom rozliseni, strih videa, kryptografia) urcite vyuziju aj dalsie dve jadra. okrem toho, vyvoj sa stale posuva smerom k zvysovaniu poctu jadier. skor ci neskor bude standard 8 jadier a aj aplikacie sa budu programovat tak, aby tento potencial vyuzivali.
ak je predpoklad, ze pocitac si nechas dalsich 4-5 rokov, 4-jadro je v zasade lepsia volba.