Bola som na tom podobne v tom že som sa nevedela dobre rozhodnúť pre VŠ, až na to že ja nemám problém s logikou a matematikou, len to nieje zrovna to čo ma baví najviac.
Tiež som rozmýšľala - psychológia a sociálna práca - rada ľudom pomáham, aj ked málo ktorí si to skutočne zaslúžia a vážia.
Lenže: sociálna práca nemá nejaké dobré uplatnenie pretože je problém nájsť prácu v odbore a keď je tam takmer nutnosť vodičský preukaz, cestovanie behom tejto práce, silný žalúdok a pevná povaha.. Denne sa stretávať s neštastím.. pravda, záleží od toho čo budeš konkrétne robiť ale ja napríklad poznám ženu čo robí pracovníčku a je takmer stále v teréne. Čo sa psychológie týka - je to ťažké a nie že nie. Kamarátka študuje v BA a je síce spokojná ale nevie čo bude robiť potom. Tam rozhodne bez penazí sa neoplatí. Čo potom? Nik ti nedá poradnu alebo ta hned neposadí do kancelárie len tak. To by chcelp robiť veľa ľudí.
Netvrdím - všetko sú to zaujímavé práce a odbore a je to pekné ale to uplatnenie :-/ je nízke, priamo v odbore.
Ja som sa nevedela rozhdnúť dlho až potom mi to došlo - čo som celý čas robila aj bez toho aby som o tom vedela - učila, poučovala, radila, počúvala. Rozhodla som sa pre učitelstvo - páči sa mi že na rozdiel od iných VŠ sa tam naozaj pripravuješ na tú prácu učitelky - prax je povinná počas štúdia, aby si si overila teóriu. Veľa filozofie. Ale nie každý môže robiť v tomto odbore, iba naozaj človek ktorý si uvedomuje, dokáže rozmýšlať, človek ktorý je citlivý ale zároveň vie byť tvrdý.
Tiež treba počítať s nie dobrým platom, zodpovednosťou. Treba byť nesebecký.
A potom dobre vybrať čo konkrétne. Treba mať aj určité umelecké vlohy. Ja čo mám tak mám veľa psychológie (takže je tam aj tá psychológia), filozofie, biológiu, rozvíjanie komunikácie, detské hry, umelecké predmety - hudobné aj kreslenie. Len mám tam aj matematiku - pretože je dôležitá. Ale nemyslím že by si to napr. ty nezvládla. A je to iba rok. JE u nás veľa báb čo matematiku mali na SŠ napr. iba 2 roky, to ťa tam naučia. No mám iný odbor aký by si asi zvolila ty.
Tebe by som radila sa poobzerať po 2odborovej kombinácii učitelstva prípadne. Čo tak učitelstvo anglického jazyka v kombinácii s geografiou alebo občianskou, neviem aké predmety ešte máš rada.
U nás sa študuje aj andragogika napr. ale tiež neviem aké je uplatnenie odtial tak k tomu ti neviem viac povedať. Tak to si musíš prejsť sama, ale čo ma tak napadne čo sa ešte študuje u nás..
Mysli na to či je reálne sa potom zamestnať aj v takom odbore.. a toto ma ešte napadlo, si môžeš hladať na internete o tomto čosi ak ťa niečo zaujme:
Andragogika
Sociálna pedagogika a vychovávatelstvo
Logopédia
Odborová didaktika
Aplikovaná etika
- no to je ako pri psychológii, rozhodni sa pre to kde je možnosť sa zamestnať. Všetko je to pekné ale mať nejakú istotu alebo aspon vedieť že vždy budú hladať neikoho kto má ukončenú takú školu, taký odbor aký si vyštudovala.