Rada by som pomáhala ľudom - akú VŠ si mám vybrať?

Príspevok v téme: Rada by som pomáhala ľudom - akú VŠ si mám vybrať?
Stresmanka

Ahojte. Som maturantka na gympli.

Stále neviem akú VŠ si mám vybrať. Jediné čo viem, že chcem pomáhať ľudom. Okrem toho ma baví veľmi angličtina.

Rozmýšľala som nad sociálnou prácou a toto by ma neskutočne bavilo, no na profesia.sk sú len 4 ponuky pre celé Slovensko.

Zvažovala som psychológiu. Problém je, že na tejto výške je matika, ktorej sa mám podľa psychologičky vyhýbať celý život. :D

Okrem dvoch povinných maturitných predmetov, kt. sú angličtina a slovenčina, som si vybrala dejepis a geografiu, pretože sú pre mňa najľahšie a logické predmety mi nejdú.

Na psychológiu sú prijímacie skúšky z biológie a občianskej. Lenže tam je neskutočne veľa teórie a poučiek.

Práve som sa rozhodla, že sa aspoň prihlásim aj na občiansku, ale budem to mať len ako nepovinný seminár a nebudem z nej maturovať a biológiu si potom pravdepodobne naštudujem z kníh sama.

No stále ma to ťahá niekam inam. Ak by som bola bohatá, tak by som pravdepodobne rozdávala, lenže nie som.

Prosím, prosím, prosím ak si to aspoň niekto prečíta, poraďte mi prosím, v akom zamestnaní sa uplatním a môžem pomáhať ľudom?

Aké sú vôbec iné možnosti okrem psychológie a sociálnej práce??

Som zúfalá, každý vie kam, len ja nie :(

Ďakujem veľmi pekne za odpovede

Maoam

zdravotnicke odbory, opatrovatelstvo (nikdy nevymrie, ludia vzdy boli, su a budu chori plus ludstvo starne - coraz viac domovov dochodcov a potreby opatery doma - ambulantna opatr. sluzba), psychologia tiez - matematika je prve semestre, v polke studia to zacne byt zaujimave, zvlast klinicka psychologia

byt tebou v tomto veku a podmienkach si dam rok-dva v UK - kvoli jazyku a osamostatnenia sa + zarobit dake prasule, zistis si podmienky, mozes urobit prvy kurz a niekde zacat a skola - o tej rozhodnes POTOM, ked si budes ista tym, co naozaj chces

casto treba najprv vidiet, o com ta praca je, jedno su predstavy, druhe realita

drzim ti velmi silno palce a vela stastia!

_meno

Ahoj Stresmanka

Co sa tyka penazi co som bol ja u psychologa uctoval si 20€/ 50 minut.

To, ze by si rada rozdavala peniaze si myslim ze suvisi s laskou k druhym ludom (ze sa citis dobre ked sa oni citia). Paci sa mi ked Ghandi zhanal peniaze pre oslobodenie Indie a taky bohati znami mu povedal, ze ludia ktori maju peniaze a vedia ich zarabat taki uz su. Preto si nerobre starosti so zarabanim penazi a venujte sa svojmu ludu.

Z toho, co pises logicke predmety (matematika, technika) su tvoja slabsia parketa, ovela vacsi potencial mas v humanitnych vedach. Tak socialna praca je zrejme praca s ludmi, ktori su na tom horsie ako my, venujeme im cas, sme animatormi, pomahaje im sa zaclenovst do spolocnosti, a je to zrejme jednoduchsie. Psychologia a konstruktivne strategie na pochopenie cloveka, vykonstruovanie jeho zlepsovani a vykonavanie tychto cviceni si myslim ze je prierezove spolocnostou (bezdomovec / prezident) a je 'tazsie'. Cisto len moj nazor.

Popozeraj si ma internete fora o psychologii a socialnej praci. Uvidis ktore portaly sa ti viac budu pacit. Vyskusaj aj nejake knihy si vypozicat v kniznici a uvidis co ta bude viac bavit citat. Rovnako mozes pozriet videjka na youtube daily routine ludi ktori pracuju v danych profesiach.

Este co sa tyka tej matematiky co ti odporucila psychologicka da vyhybat a ty sama ju 'nemas rada'. Mozog funguje v 2 rezimich - tvorivy a kriticky. Tvoriva schopnost generuje nekonecne myslienok, stale nove a nove napady (brainstorming). Kdezte kriticka cinnost mozgu pozostava z redukcie moznosti, ich specifikaciou, porovnavanim, zoradovanim, posudzovanim. Privelka kriticka cinnost mozgu sposobi ze matematika je pre teba 'hrozba'. Viac pouzivaj tvorbu novych myslienok na otazku 'cim mi moze byt matematika napomocna'-zalezi len na pocte myslienok (ich hodnotenie robi druha cast myslenia-kriticka). Napr. matematika sama o sebe neexistuje, je to len abstrakcia k realite (nieco ako filizofia sama o sebe neexistuje, ale je sucastou a zakladom vsetkeho) : ak matematika v zmysle jesnoduhych poctov, 2d grafov, spravania funkcii moze byt osozna v psychologii (podla dotaznikov analyzujes svojich pacientov, vies ktora procedura komu pomohla, kolko tyzdnov trvala, ako sa pacient spraval pocas ktorych tyzdnov, aka je uspesnost danej liecby v podobnom pripade...matematika/statistika/pravdepodobnost...

Urcite by som ti odporucil ist cez leto do zahranicia na brigadu (ako sama pises, zlepsit rec, nasetrit trosku penazi a ziskat prax v praci s ludmi)-zalezi co chces robit. Ale ak mas moznost byvat u brata v anglicku mas vyhodu lacneho ubytovania, rodinne zazemie a cloveka v danej krajine. Ako au pair by si si mohla zlepsovat jazyk a pracu s detmi a spolupracu s rodicmi. Mala by si to idealne, nakolko maturita koncni v maji tusim a vyska zacina koncom septembra tusim. Si to zacnes vybavovat od jari 2014 mas velku sancu ze natrafis na dobru rodinku a vykomunikujete si to. Neviem osobne ake su tam platove podmienky (ci sa na tom da zarobit), ale mam znamu co ma rada ludi a jazyky trochu a je v spanielsku a velmi je stastna.

To, ze mamke sa teraz nedari mi je luto, tvoja snaha jej vsak urcite pomoze. Ked uvidi na tebe aka si snaziva a vybavujes si veci, uvidis aka bude rada ako sa jej dcerke dari, ze ako matka odvadza vynikajucu pracu. Neskor sa bude mat ovela radsej, ked jej pomozes skrze nove vedomosti v oblasti ludi.

Vela stastia a Bozskeho pozehnania Stresmanka.

zewa

Ahoj. Na psychologiu bez penazi urcite nechod. Ale medzi nami- matiky tam vela nie je. Vyber si akukolvek vysku. A pomahat mozes vzdy. Ako dobrovolnik napriklad. Mozno by ta bavilo ucitelstvo, ale na to treba povahu byt tvrdy a velmi psychicky odolny. Podla mna si vyber to, co ta bude bavit 5 rokov, a potom cely zivot. Ostatne sa zariadi same.

Stresmanka

Slobodna: Vieš, s bratom nemám najlepší vzťah. Skoro vôbec sa nerozprávame. Veľmi zle znášal ich rozvod a hádky plus šikanu v škole a všetko si to vždy vybíjal na mne. Odvtedy moc nekomunikujeme.

Ale nevravím, že by nebol ochotný mi tam trochu pomôcť, či na nejaký čas ma ubytovať, ale ako si tam hneď niečo nájdem?

Chcem ísť na nejakú lacnú výšku a predlžiť si čas. Lebo ja stále vôbec neviem čo budem v živote robiť a tá neistá situácia v rodine ma v tom len utvrdzuje. Cez leto by som brigádovala v Anglicku a našetrila si.

Slobodna

prečítala a nezistila som prečo tam musíš ísť, práve naopak - zistila som, prečo tam ty rozhodne nechoď. Máš brata v Anglicku? Tak o čom rozmýšľaš?
Ty si myslíš, že náklady na tvoju výšku pokryjú otcove prídavky? Rozhodne zdrhal z domu, postav sa na vlastné nohy, lebo dopadneš ako tvoja mama.

Stresmanka

Otec aj už dospelý starší brat robia v Anglicku a aj ja by som tam šla, lenže neviem ako si tam hneď nájdem tú prácu opatrovateľky na trvalý prac. pomer.

Plánujem tam ísť. Ale zatiaľ je to len plán B. Ak si prečítaš môj koment pre "aaaaaaaakdi" tak zistíš prečo musím ísť na VŠ.

Stresmanka

Ale ved by som sa tomu tak či tak nevyhla.

Občiansku by som vedela a mala z nej poznámky, tento rok preberáme filozofiu, čo ma baví, tie poznámky by som si zohnala aj z BIO, alebo nejaké knihy a naučila sa to len tak zbežne.

Som naučená učiť sa, no asi si nevieš predstaviť koľko toho je a hlavne z BIO.

Niekedy si myslím, že na VŠ chodia len Einsteinovia.

Ale ja patrím medzi tých lepších v triede a aj tak sa najviac bojím, lebo väčšina z nich má bohatých rodičov.

Prečo musím ísť na VŠ? Som tu anonymne, tak to môžem povedať.

Rodičia sú rozvedení, bývam s mamou aj s mladšou sestrou (8), otec žije v zahraničí, zarába aj 2000€, no výživné platí len 300€ (z čoho 200 má od štátu, z vlastného vrecka dáva na nás len 100€).

Na konci septembra má byť súd o zvýšenie výživného - od neho závisí či idem na stužkovú alebo nie.

Mama robila len v podvodných firmách, kde navolávala a presviedčala dôchodcov, aby si kúpili ževraj "kvalitné" lampy či čo. Plat mala len taký do 200€, plus ochorela, lebo šéf ich tam psychicky deptal.

Ale je už 4 mesiace nezamestnaná a od mojej sestry nemôže odísť do roboty na celý deň a ja sa jej nemôžem venovať keďže som v maturitnom ročníku.

Takže musím ísť na VŠ lebo by sme asi skončili na ulici, keďže potom by už otec na mňa vôbec neplatil. Mama je nezamestnaná a nevie si nájsť prácu a my nemáme žiadne známosti.

A do akej práce by som šla len s gymplom? Ako by som to všetko s mamou utiahla? Ja musím ísť na vysokú.

Slobodna

choď robiť opatrovateľku do Anglicka - máš to 2 v 1 čo ťa baví a aj si slušne zarobíš. So školou na SK budeš strácať len čas. Urob si opatrovateľský kurz. Samoštúdium a životné skúsenosti sa ti v živote viac zídu než VŠ. Anglinu sa nikdy tak dobre nenaučíš ako keď si vonku. V Anglicku si môžeš urobiť školu neskôr.

aaaaaaaakdi

na co chces ist na VS, ked sa chces vsetkemu zlozitemu vyhnut? nechod tam a mas po probleme.

ps: recnicka otazka: hadaj, studenti akych fakult tvoria vacsinu na upsvar?