Poruchy spánku - katastrofa

Príspevok v téme: Poruchy spánku - katastrofa
Martin41

Je to doslova katastrofa. Denne spím cca 3-4 hodiny čistého spánku, veľmi dlho mi trvá zaspávanie. Po cca 2 dňoch slabého spánku sa doslova vyšťavím a ďalší deň už spím dobre a naberiem energiu. Takto stále sa to opakuje dookola. Ťažko povedať, čím je to spôsobené. VŠ, práca, občas premýšľam nad seboua niekedy aj nad hlúposťami, ktoré sú absolútne nepodstatné. Neviem to ovládam, mozog akoby nedokázal vypnúť. Tieto problémy trvajú roky a konečne som sa odhodlal riešiť ich. Zašiel som k neurologičke, ktorá mi predpísala Stillnox. Stillnox, hypnotikum, nezaberal, cítil som sa ešte horšie ako bez neho. Nemohol som s ním zaspať ani toľko čo bez neho a na druhý deň som bol malátny. Neurologička mi predpísala ďalší liek s tým, že mi asi nepomôže, pretože všetky lieky na spanie sú na tej istej báze, ide len o farmaceutický marketing. Vrátil som sa k nej a povedal jej, že mi ten liek zase nepomohol. Povedala mi, že mi už nemôže pomôcť, ona môže predpísať len tieto lieky a iné lieky sú v kompetencií psychiatra. Tam som už nešiel. Nechcem do seba pchať lieky, ktoré mi na jednej strane môžu pomôcť, na druhej poškodiť. Stojí za to navštíviť spánkové laboratória? Je to pomerne drahá záležitosť, pomôžte mi prosím, s akýmikoľvek radami.

rozmaria83

ja som nechcela ziadne lieky brat, uzivam 5-HTP sa to vola od sunday natural, predtym som uzivala tryptofan celkom mi pomohol ale toto je silnejsie pretoze je to priamy prekurzor na tvorenie serotoninu,staci jedna tabl denne

doterka

Serenity je zmesou esenciálnych olejov čistej terapeutickej triedy. Sú to upokojujúce vône Levandule, Majoránky, Harmančeka rímskeho, Ylang Ylangu, Santalového dreva a Vanilky. Stačí pred spaním kvapnúť do dlane 1 kv tejto zmesi, pošúchaním dlaní rozvinúť vôňu a následne vdychovať. Spánok sa dostaví zvyčajne do pol hodiny.
Viac na: liecive.oleje@gmail.com

Forest

mrzi ma, ze mas taketo problemy, urcite to je narocne, nemoct zaspat a clovek sa uz ´potom dostava do bludneho kruhu, lebo jeho podvedomie sa moze nastavit na myslienky typu: "urcite nezaspim, to zas bude noc, etc".
skus sa zamysliet v tichosti sam so sebou, co ta trapi, co to sposobilo, kedy to zacalo, myslim, ze ked budes uprimny sam k sebe, odpoved najdes a tym rychlejsie budes moct popracovat na pozitivnejsom vysledku.
dosledky tvojej nespavosti mozu byt rozne, mozno sa strachujes o buducnost, ci zvladnes skusky, mozno si sa rozisiel davnejsie s niekym, a to Ti narusilo celkovu pohodu, mozno mas dlho zamlcane rodinne problemy - nieco, co by si rad povedal, ale mozno Ta doma neberu vazne, mozno Ti chyba len obycajna Laska. moznosti je vela. ja mozem len dedukovat, ty sam najlepsie poznas seba.
na internete tiez najdes duchovne priciny nespavosti, niekedy ide nespavost ruka v ruke s depresiou..
zaklad je venovat sa vo volnom case nejakej sportovej aktivite na odburanie stresu, idealne pocas dna, vecerny beh napr. moze cloveka "nabudit", idealne je si napr. pred spanim citat nieco prijemne a nie miesto toho browsovat na internete - co nas neustale nuti mat mozog v pozore a prip. premyslat o druhych ludoch viac ako by sme chceli /napr. FB :-)/, poznam to podla seba. skor sa orientovat na liecive rastliny.
v lekarni alebo v bioshope najdes isto kvapky Valeriany lekarskej..
bylinky.nazdravie.sk
pripravky ako medovka ci lubovnik bodkovany su skor na ukludnenie, Valeriana zabera pri nespavosti..
skus, drzim palce!!
na internete

RNG

Ako som povedal, melatonin pomoze len vtedy, kde nemas zvyseny adrenalin a cortizol. Inac sa ich ucinky vzajomne zrusia.Naviac je to sprevadzane aj bolestou hlavy.

Martin41

RNG: Ďakujem za odpoveď. Melatonín som už skúšal, no bez efektu. Tie doplnky proti stresu som ešte neskúšal, ale melatonín áno.Tie doplnky sa dajú zohnať len zo zahraničných firiem?

RNG

Vysoko napumpovany kortizol a zadrenalin pracuju proti spankovemu hormonu, melatoninu.V prvom rade teda musis adresovat stress, co zvysene hladiny tychto hormonov sposobuju.
Viac pozri cez Google.sk pod mojim nickom a temami stres a spanok.
Zasadne spat sa ma v uplnej tme a cez den sa treba pohybovat na silnom svetle. Tak sa tvori zo serotoninu melatonin a v tme sa vylucuje.

Inac, esencialne aminokyseliny telo nevyraba, ale musi ich dostat/absorbovat z potravy
Ked ma niekto zlu stavu alebo zle travenie, moze sa to odrazit aj na tomto probleme, ako aj stovkach roznych inych zdravotnych problemov.
Casty problem s nespavostou je to, ze ludia nechodia dost na silne svetlo/slnecne, zaspavaju pri televizii alebo svetlach, a jedia privela stimulujucich cukrov, miesto komplexnych sacharidov, co uvolnuju cukry pozvolne a v mensich mnozstach

MultiLevel

Tak toto som zazila, nastastie to netrvalo tak dlho ako u teba. Zrazu prislo do mojho zivota obdobie, kedy som nespavala...trvalo to mozno dva mesiace v kuse. Spavala som mozno dve hodinky denne. Lahla som si unavena do postele, ale nie a nie zaspat. Moja hlava akoby nechcela vypnut, neustala som nad niecim premyslala, totalny kolotoc situacii, ludi, veci co spolu ani nesuviseli. Nechapala som tomu, ale nemohla som to nijak ovplyvnovat. To, ze som chodila cez den ako mrtvola si vsimli samozrejme moji pedagogovia (chodila som na strednu) a riesili so mnou priciny. Ziaden stres som nemala, vztahy som mala harmonicke, ziadne problemy, ziadne ucenie tazke, nic nic nic, co by bolo spustacom. V tom case zomrel herec Heath Ledger. Ked som si citala jeho posledne rozhovory, opisoval ako ho trapi nespavost, ako nedokaze vypnut myslenie. Jeho slova totalne sedeli na mna....Zmenila som stravu, zacala sa este viac hybat ako som sa hybala dovtedy, aj ked to bolo niekedy hrozne tazke, pretoze som nevladala nic urobit, meditovala som, snazila sa najst pokoj, chodila som vela do prirody, snazila sa oddychovat a cely den nastavovat mysel na to, ze vecer si lahnem do postele a v pokoji zaspim. Po dvoch, mozno troch mesiacoch to preslo. Zopar raz sa to este vratilo, ale nastastie nie na dlho...

Martin41

Lulu, mal som Stillnox, Gerodorm, čo sú hypnotiká a nemohol som spať. Vôbec mi to nepomohlo, ba naopak, nespal som ani toľko, čo bez toho. Keď mi nezabrali ani hypnotiká, tak ma neurologička poslala k psychiatrovi :-(

Tominem: Ďakujem, skúsim to, uvidím či sa niečo zmení, potrebujem fakt pomoc :-/