Ahojte. Chcem sa spytat, ci aj vy mate skusenost s tym, ze vase dobre skutky a umysly sa obratia proti vam. Mne sa to stava asi dost casto a uz som z toho smutna. Ak niekomu pomozem, obracia sa to proti mne. Priklad: mali sme v praci zadanu ulohu spolu s kolegynou. Jej vklad bol to, ze sme si pri kave povedali nase predstavy. Stale sa nemala k cinu, tak som sa do toho pustila a fakt som makala na tom. Pri prezentacii ma verejne zhodila, ze som jej ukradla napad a chcem sa presadit na jej ukor. Nezmohla som sa ani na slovo, kedze nerada chodim do konfliktu. Iny priklad : kazi sa nam casto tlaciaren, naucila som sa to opravit. Ked sa to niekomu pokazilo, vzdy som ochotne prisla a dala to dokopy. Na porade, ked sa riesila technika, tak som povedala, ze by sa mala objednat nova. Kolegyna hned na to povedala, ze vzdy ked som pri nej ja, tak sa pokazi. Takychto pripadov mam kopu. Je to fakt tak, ze ked ste mily, ludia to obratia proti vam? Este aj bezdomovkyna mi vynadala, ked som jej ponukla makovy zavin pri vychode z obchodu. Pritom pytala odo mna peniaze na jedlo. Mam si fakt nikoho nevsimat?
Pre dobrotu na zobrotu?
To je aj môj problém, že robím väčšinou veľa vecí pre iných a často to vypáli inak. Čo už no na filter ľudí, s ktorými by som mal mať niečo spoločné a s inými menej je to dobré. Popáliť sa môžeš, ale treba sa poučiť. Viem, že asi robím zle no, keď už i samotní rodičia si ma často doberajú za to, že istí ľudia využívajú ma viac ako by bolo potrebné a smejú sa aj z toho. Neočakávam, že sa mi dobré vecí budú vracať zakaždým, ale verím, že možno napr. raz za 3 roky môže niekto niečo urobiť i pre mňa. Aj to môže človeku pomôcť.
Jediny problem je ten, ze sa nevies branit a bojovat sama za seba. A takto to "zvalujes" na inych. Oni nemozu za to, aka si, ale velmi radi to vyuzivaju. Ako nahle ludia vidia, ze je pri nich niekto ako ty a vedia, ze sa branit nebudes, tak proti tebe otocia vsetko. A teraz uprimne, je to ich chyba ci tvoja? :) Ty sama si im to dovolila....Ludia sa budu k tebe vzdy spravat len tak, ako im ty dovolis. Musis sa naucit asertivne komunikovat, stat si za vsetkym a vediet sa obhajit. Pokial budes asertivna, do sa konfliktov nedostanes.
Aj ja mám také skúsenosti a odvtedy je so mňa sebec.Lepšie to majú neochotní ľudia.
Na kurze ťa naučia ako odmietnuť iných, resp.povedať nie, diplomatickým spôsobom, tak, že nikoho neurazíš. V preklade: Ty tých ľudí pošleš surovo do prdele ale oni si to ani nevšimnú, vzbudíš u nich dojem, že si im veľmi pomohla a ešte sa ti za to aj poďakujú. Môžeš to skúsiť aj týmto spôsobom - malými krôčikmi, najprv si to nacvičíš na úplne neznámych ľuďoch, ktorých bežne nestretávaš - napr. ak ťa požiada bezdomovec o peniaze (s čím som ja vždy mala problém a kamarát mi vždy hovoril, či som sprostá, že oni ich aj tak prechľastajú alebo prefetujú), povieš mu, že nemáš alebo jednoducho NIE. A postupne to budeš rozširovať na svoje bližšie okolie. Priprav sa ale na to, že sa budeš cítiť hrozne, budeš pociťovať vinu, ktorá ťa bude zožierať, začneš mať o sebe predstavy, že si neľudská obluda atď. Na to budeš potrebovať logické zdôvodnenie svojho odmietnutia - viď. príklad s bezdomovcom- čo urobí s tvojimi peniazmi.
Kurz by bol pre teba ideálny, sama to nezvládneš. Okrem iného tam stretneš rovnakých ľudí ako si sama - dobrákov :) Nebudeš v tom sama - pôjde to lepšie. Ale rozhodnutie je samozrejme na tebe aký postup zvolíš.
Nie je to jednoduché, preto som sa ťa pýtala, či si skutočne rozhodnutá a hlavne pripravená urobiť zmenu.
Slobodna, ako na to? Citim, ze to je asi nad moje sily. Ale chcem byt slobodna v tom, ze poviem aj ano aj nie. Vies mi nieco poradit?
Rozmyslala som, ze by som na take nieco isla... Niekde som citala, ze ako nacvicit asertivne spravanie. :) Ist do obchodu a vypytat si 20dkg salamy a ked mi daju 23 a povedia : Moze byt? Tak mam povedat nie, chcem presne. ;) No a ja neviem urobit ani to.
A si naozaj ochotná sa zmeniť a pre tú zmenu niečo aj urobiť? Pretože zmena bude bolestivá. Naučila si si ľudí okolo seba ťa využívať, že priskočíš vždy keď potrebujú. Nejakú dobu bude trvať kým si zvyknú, že tomu už tak nie je. Niektorí si ale na to nezvyknú nikdy a budú ti otvorene prejavovať nenávisť.
Nič iné, než som ti poradila, ti poradiť neviem. Ostatné je na tebe.
Slobodna, samozrejme, ze je problem vo mne ;) preto tu pisem. Nechcem riesit ako sa spravaju iny ku mne, ale to, ako sa zmenit. Aby sa ma mozno tieto situacie dotykali menej.
Choď na kurz asertivity a nauč sa hovoriť ľuďom NIE. Uvidíš ako ti to pomôže. Za to, že niekoho odmietneš sa nemôžeš cítiť vinná, je to totiž prirodzené.
Moja mama je na vozicku a brata mam aspergera. To je lahsia forma autizmu. V rodine som sa naucila pomahat aj ked prejavy vdaky napr. od aspergera nemas. Ale vrati ti to inak. :) Asertivne spravanie, hadky, krik u nas nikdy neprichadzali do uvahy.