Ahojte. Chcem sa spytat, ci aj vy mate skusenost s tym, ze vase dobre skutky a umysly sa obratia proti vam. Mne sa to stava asi dost casto a uz som z toho smutna. Ak niekomu pomozem, obracia sa to proti mne. Priklad: mali sme v praci zadanu ulohu spolu s kolegynou. Jej vklad bol to, ze sme si pri kave povedali nase predstavy. Stale sa nemala k cinu, tak som sa do toho pustila a fakt som makala na tom. Pri prezentacii ma verejne zhodila, ze som jej ukradla napad a chcem sa presadit na jej ukor. Nezmohla som sa ani na slovo, kedze nerada chodim do konfliktu. Iny priklad : kazi sa nam casto tlaciaren, naucila som sa to opravit. Ked sa to niekomu pokazilo, vzdy som ochotne prisla a dala to dokopy. Na porade, ked sa riesila technika, tak som povedala, ze by sa mala objednat nova. Kolegyna hned na to povedala, ze vzdy ked som pri nej ja, tak sa pokazi. Takychto pripadov mam kopu. Je to fakt tak, ze ked ste mily, ludia to obratia proti vam? Este aj bezdomovkyna mi vynadala, ked som jej ponukla makovy zavin pri vychode z obchodu. Pritom pytala odo mna peniaze na jedlo. Mam si fakt nikoho nevsimat?
Pre dobrotu na zobrotu?
Ja si myslím, že skrytý problém je niekde v tebe - veľmi chceš aby ťa všetci mali radi a keď zistíš, že sú takí, ktorí ťa radi nemajú a zneužívajú ťa, tak si z toho nešťastná.
Jeden skvelý výrok hovorí:
Ľudia bývajú sklamaní, pretože očakávajú od iných to, čo sú sami ochotní pre nich urobiť.
Dobledog, chapem. Ale ja som to prezentovala akoze za dve. Len to ptm takto vypalilo. Bolo mi to luto, ze to tak brala. Len u nas treba drzat terminy a veci urobit. Vies, nvm ako to osetrit. Ja viem, ze trochu sa vyuziva moja povaha, ze stresujem, aby bolo vsetko ok a islo hladko. Ale to nie je len to. Napr. ked si idem urobit kavu, spytam sa, ze kto este chce. A ked niekto iny si chce dat, tak povie, ze urobis mi kavu? Je mi blbe povedat, ze nie. Takze asi tak.
Je dost ludi ktori ked zistia, ze sa nevies branit tak to velmi radi vyziju a zneuziju. Mily treba byt odtial potial, ked to uz zajde za urcite hranice a vidis, ze ta chce niekto vyuzit, tak s tym sekni. Tlaciaren nikomu neopravuj, nech si s tym poradia sami alebo nech netlacia. A moze ti byt uplne jedno ak ti za to bude niekto nadavat, jednym uchom dnu, druhym von a im mozes povedat akurat ze nie si sluzka. S tym napadom, mala si na prezentacii povedat ako to skutocne bolo, niekedy sa treba aj pohadat, lebo inak ta budu mat za blbca. Treba sa naucit jednat asertivne. Aj pomoct druhym, ale aj sa vediet pohadat a vediet povedat nie.
ty v skutocnosti nechces ludom dobre
len to pouzivas ako nahradnu taktiku - aby si nemusela bojovat o svoje dobro sama.
takyto tvoj postoj bude sposobeny najskor vychovou.
budes to robit dovtedy, kym nepochopis vsetky tie znamenia, ktore dostavas - kazda ta situacia ti hovori, ze to mas prestat robit.
Dakujem. Ale to je moj problem. Ja nerada vidim ludi v situacii, ze maju problem. :( Dnes ma to strasne ranilo, lebo ja som to prezentovala ako timovu pracu, ale ked sa sefka pytala podrobnosti, tak kolegyna sa zamotala a zacala na mna utocit. Mam divnu povahu do tohto sveta. :( a mas pravdu. Ludia beru moju pomoc ako samozrejmost. Ja nemam rada konflikty a krik a ked na mna niekto zautoci sa stiahnem. Stale chcem aby sa vsetci citili okolo mna dobre, len ja som uz vycerpana. Ked som bola PN tak mi este kolegyna volala domov a vynadala mi, ze mam vsade bordel. lebo nakoniec ja zakladam vsetky papiere aj oststnym a zistili, ze nevedia co kde je. Pracu mam supet, naplna ma... len sa tam pomalicky bojim chodit :( :( :(
Áno, v reálnom živote je to skutočne tak. Nemusíš hneď zachádzať do extrémov, stačí keď sa naučíš svoju pomoc vhodne dávkovať - tz. nepribehneš hneď na pomoc, ale počkáš si, kým bude človek totálne zúfalý. A hlavne zistíš, kto tvoju pomoc naozaj potrebuje, chce a kto ju dokáže oceniť. Kto ju oceniť nedokáže, ver, že taký človek bude potrebovať pomoc aj na budúce - nepomôžeš a basta. Ľudia radi zneužívajú, využívajú druhých. Tvoja kolegyňa je totálna mrcha ale ver, že príde tvoj čas - keď vám zadajú individuálnu úlohu, bude sa snažiť zistiť tvoje nápady - taj ich, a pravda sa ukáže, kto je fakt dobrý a makač. Musíš byť v živote viac ostražitá a urobiť sa vzácnejšou.