Dobrý deň.Chcem sa vás len spýtať či by som mohla mať sociálnu fóbiu lebo keď som o nej čítala na internete tak všetko na mňa sedí.Vôbec nemám kamáratky už asi tri roky som nebola s nikým von ani sama som stále doma a to už nehovorím o tom strese keď mám ísť odpovedať v škole alebo niečo povedať pre veľa ľudmi.a keď už niečo poviem tak aj to potichu a traslavým hlasom ale snažím sa to skrývať a ukľudňovať aby som nevyzerala ako dáky blázon.Vôbec nekomunikujem s ľudmi.Ak by vás niečo napadlo tak ďakujem za odpoveď.
,,Sociálna fóbia?''
Sofka, moj mail je mimaem3@gmail.com. :-)
@Mima11 daj mi prosím tvoj e-mail. Tiež som zo západu. :)
Ahojte,
hladam niekoho kto ma socialnu fobiu resp. sa s tym vie stotoznit. V mojom okoli nikto taky nie je, nikto tomu nerozumie. Niekedy ma to velmi ubija, ak by sa niekto našiel, možno na pisanie resp. zapadne slovensko, budem velmi vdacna.
Ahojte ja som mal Soc. Fobiu už asi od svojich 15 rokov. Žil som s tým striedavo raz to nebolo až také zlé a niekdy to bolo hrozné. Ale rozhodol som sa s tým bojovať a mám výsledok. Kedže som nikdy nechcel brať lieky, ale prísť na príčinu prečo to mám a ako sa s tým dá bojovať, tak som si začal veľa o tom čítať. Po 2-3 rokoch skúmania problému a skúmania seba samého som našiel riešenie. Tu sú moje 3 rady ako tento stav eliminovať alebo úplne vyliečiť.
1. naučiť sa správne dýchať (hlboké dýchanie)
Aby ste pochopili aké je dôležité dýchanie na psychiku skúste sa rýchlo nadýchnuť zhlboka a potom hneď vydýchnuť. Malo by to trvať 1 sekundu a opakujte to aspoň 10 -15 krát a keď skončíte uvidíte ten rozdiel na psychike, vtedy pochopíte aké je dôležité dýchanie.
2. začni cvičiť ,,kardio cvičenie,, stačí ti 2-3 minúty denne s tým som začal ja, na internete ich nájdeš plno. Ale aj také bicyklovanie je super. Ale musíš to praktizovať denne a pri tom sa snažiť zhlboka dýchať. To to je asi to najdôležitejšie, CVIČENIE pretože sa dostaneš do formy a SF budeš čeliť ako by to nebolo nič. Ja som zbadal rozdiel po 2-3 týždňoch.
3. prečítaj si knihu od Eckhart Tolle ,,Moc prítomného okamžiku,, dá sa stiahnúť na uložto.sk ( posilní ti to psychiku )
Verím, že Vám to pomôže
Ahoj,
mascha mas pravdu s tym vnutornym hlasom. u mna vela problemov sposoboval moj vnutorny hlas.
mne s fobiou pomohol tento pan objavuj.com
ovlada NLP a mne to funguje dobre
Aj ja mám sociálnu fóbiu. Síce to nemám oficiálne potvrdené, ale to jednoducho človek vycíti aj sám. Ja ale zas doma nevydržím sedieť. Chodievam von so psom a obcas so sestrou s ktorou si asi najviac rozumiem. Zabehať si a tak. Vtedy mám čistejšiu mysel, ale to zavčasu ráno keď je ešte tma aby ma nikto nevidel, že behám :D. Alebo napríklad keď sa so mnou niekto chce rozprávať tak rozpráva len ten človek pretože ja neviem čo by som mu mala povedať a držím si dosť veľký odstup a cítim sa jednoducho neuvolnene a trápne a najradšej by som utiekla. Keď mám ísť niečo vybaviť tak je to pre mňa hotový horor. Napríklad minule som šla so sestrou do kina a lístky kupujem vždy ja. Síce túto činnosť už mám niekoľkokrát odskúšanú vždy sa mi strašne trasú ruky. Cítim sa nemožne, mám pocit, že na mňa všetci pozerajú, bojím sa že si urobím nejaký trapas keďže často sa mi to stáva a potom som za tú najsprostejšiu. Jednoducho niekedy mám také samodeštrukčné pocity, že až...keď ti mám poradiť tak je to to, že si musíš nájsť niečo čo ťa baví lebo sedieť stále len doma nie je žiadna výhra a keď už sedíš len doma tak začni niečo vyrábať alebo si kúp puzzle a skladaj. Také 5000 aj 10 000 by bodli :D Čítaj knihy, pomaluj si stenu :D alebo si jednoducho len niečo nakresli a keď chceš niečo aktívne tak chodievaj na prechádzky, športuj dá sa nájsť všeličo. Zdolaj najvyššiu horu sveta, vyber sa na dobrodružnú plavbu po svete. No dobre posledné rady si neber až tak k srdcu bolo by asi nemožné to zrealizovať, ale podstata je, nájdi si nejakú zábavku :)