On chce odísť a ja sa s tým neviem zmieriť

Príspevok v téme: On chce odísť a ja sa s tým neviem zmieriť
TerezaZ

Prišla som sem, lebo dúfam, že tu nájdem niekoho s podobným problémom a potrebujem si ,,vyliať" svoje srdce. S priateľom máme spolu niekoľkoročný vzťah (6+), v ktorom som šťastná ja a dúfam, že aj on, teda doteraz sa, myslím,nesťažoval:-). Náš vzťah je o dvoch odlišných povahách, spoločnom humore a, samozrejme, láske. Zatiaľ spolu nebývame a istý čas asi ani nebudeme. On práve ukončil magisterské štúdium, ja bakalárske. Otázka je, čo teraz? Vie, že prácu v jeho odbore si bez dobrej úrovne angličtiny jednoducho nenájde (a v duchu to viem aj ja). Rozhodol sa preto odísť na rok do Austrálie študovať a pracovať. Pýtal sa ma, či chcem ísť s ním (alebo ma počká a po mojom štúdiu pôjdeme spolu). Povedala som nie, pretože chcem doštudovať to, čo ma baví a neviem, čo bude o dva roky a mala by som výčitky svedomia, keby sľúbim niečo, čo neskôr nedodržím.

Neviem, ako by po takejto informácii zareagovali iné priateľky, avšak zatiaľ to neviem brať príliš športovo a väčšinou pri tejto téme ticho plačem (no ako úplný idiot, ale keď ja to proste neviem zastaviť, som jednoducho citlivka na všetko:-)). Nechcem ho prehovárať, ani mu robiť scény. Je to jeho život a jeho rozhodnutie. Len ma to všetko mrzí a mám zo všetkého strach. Strach z toho, že možno sa už nevráti, strach z toho, že si tam nájde inú (aj keď viem, že máme silný vzťah a verím mu, avšak malý červík pochybnosti vŕta v hlave asi každému z nás), strach z toho, ako to všetko bude a ako to skončí.

Povedal, že rok pre neho nie je doba a že on sa o náš vzťah nebojí. Že existuje skype. Pre mňa je však rok veľká doba a o to väčšia keď viem, že za ten celý rok sa uvidíme akurát tak na skype, keďže domov sa nechystá. Letenky sú drahé a už celkový pobyt tam je finančne náročný. Bojím sa, že náš vzťah takto upadne do stereotypného volania si na skype, na ktorom si poriadne nebudeme mať čo povedať, pretože to bude stále o tom istom. Predsalen, osobný kontakt je osobný kontakt.

Teraz, keď to viem, tak si neviem poriadne užiť zvyšok leta, pretože viem, že o chvíľu nebudeme už spolu. Nejak sa jednoducho nedokážem radovať, tešiť a v hlave mám iba jedno jediné. Jeho odchod. Priznám sa, už mi vŕta v hlave aj výmenný pobyt (erasmus), ktorý naša škola umožňuje. Možno by mi zmena prostredia prispela.

Asi by mi pomohlo, keby tu nájdem niekoho s podobným problémom.

Ďakujem,

Tereza

TerezaZ

Ahoj,

ja ho v tom podporiť chcem, nechcem mu to odopierať a robiť výčitky. Vo svojom vnútri viem, že to musí urobiť. Musím sa s tým iba zmieriť. A to pre mňa nebude ľahké. Budem sa snažiť neukazovať mu svoj smútok, ale som citlivá a viem, že prvý mesiac na skype pri telefonátoch s ním budem asi stále plakať.

Nie, na Vianoce ani žiaden sviatok pravdepodobne nepríde, pretože by sa mu to finančne neoplatilo (čo som pozerala, taká letenka stojí tak 1500 eur. Ide tam vlastne na študijný pobyt, bývať bude u nejakej rodiny a prácu bude potom korigovať so štúdiom. Dokelu, keby ide aspoň do Británie, tak nie je problém. Mohla by som ísť za ním raz za čas, alebo on domov. Ale takto, nie.

Viem, že keď sa mi začne škola, tak to pôjde rýchlejšie. Mám brigádu a ešte jednu prácu, ktorej musím venovať veľa času. A naozaj uvažujem nad tým erasmom. Je to na pól roka, zväčša tam ty nehradíš veľké poplatky, dostaneš štipendium.

Uvidíme. Je mi ľúto, že nemám možnosť ísť s ním (hneď sa ma na to pýtal), avšak ide o veľké peniaze, ktoré nemám kde zohnať a rodinu o takú čiastku taktiež nemôžem žiadať. A na druhej strane tá škola, o ktorej som písala. Študujem odbor, ktorý ma baví(novinárčina) a chcela by som si tú školu dokončiť a začať sa tomu venovať. Ak by som to nenechala (čo je aj tak nereálne, keďže nemám peniaze na taký pobyt), tak neviem, či by som to dokončila ešte niekedy.

Chce odísť niekedy v októbri, len čo si všetko povybavuje. No ja sa nedokážem proste teraz usmievať. Máme ísť na chatu s priateľmi a ja nemám vôbec chuť sa ,,hrať" na šťastnú keď viem, že čochvíľa pôjde preč. Proste nemám chuť si užívať leto. Jeho rodina hovorí, že to mám pochopiť. Ja to chápem, len sa musím cez to preniesť nejako. Šesť rokov je šesť rokov. Veľa sme toho spolu prežili a desí ma predstava, aby sme sa pri tom jednom roku takto neodcudzili a domov príde cudzí človek, s ktorým si nebudem mať čo povedať. Proste strašné obavy a smútok, ktoré ma zožierajú už dva mesiace, odkedy o tom viem.

Ďakujem ra radu a milé slová. Pomáha mi, keď je na tom niekto podobne. Aspoň viem, že niesom sama. :-)

TerezaZ

Ahoj,

ja ho v tom podporiť chcem, nechcem mu to odopierať a robiť výčitky. Vo svojom vnútri viem, že to musí urobiť. Musím sa s tým iba zmieriť. A to pre mňa nebude ľahké. Budem sa snažiť neukazovať mu svoj smútok, ale som citlivá a viem, že prvý mesiac na skype pri telefonátoch s ním budem asi stále plakať.

Nie, na Vianoce ani žiaden sviatok pravdepodobne nepríde, pretože by sa mu to finančne neoplatilo (čo som pozerala, taká letenka stojí tak 1500 eur. Ide tam vlastne na študijný pobyt, bývať bude u nejakej rodiny a prácu bude potom korigovať so štúdiom. Dokelu, keby ide aspoň do Británie, tak nie je problém. Mohla by som ísť za ním raz za čas, alebo on domov. Ale takto, nie.

Viem, že keď sa mi začne škola, tak to pôjde rýchlejšie. Mám brigádu a ešte jednu prácu, ktorej musím venovať veľa času. A naozaj uvažujem nad tým erasmom. Je to na pól roka, zväčša tam ty nehradíš veľké poplatky, dostaneš štipendium.

Uvidíme. Je mi ľúto, že nemám možnosť ísť s ním (hneď sa ma na to pýtal), avšak ide o veľké peniaze, ktoré nemám kde zohnať a rodinu o takú čiastku taktiež nemôžem žiadať. A na druhej strane tá škola, o ktorej som písala. Študujem odbor, ktorý ma baví(novinárčina) a chcela by som si tú školu dokončiť a začať sa tomu venovať. Ak by som to nenechala (čo je aj tak nereálne, keďže nemám peniaze na taký pobyt), tak neviem, či by som to dokončila ešte niekedy.

Chce odísť niekedy v októbri, len čo si všetko povybavuje. No ja sa nedokážem proste teraz usmievať. Máme ísť na chatu s priateľmi a ja nemám vôbec chuť sa ,,hrať" na šťastnú keď viem, že čochvíľa pôjde preč. Proste nemám chuť si užívať leto. Jeho rodina hovorí, že to mám pochopiť. Ja to chápem, len sa musím cez to preniesť nejako. Šesť rokov je šesť rokov. Veľa sme toho spolu prežili a desí ma predstava, aby sme sa pri tom jednom roku takto neodcudzili a domov príde cudzí človek, s ktorým si nebudem mať čo povedať. Proste strašné obavy a smútok, ktoré ma zožierajú už dva mesiace, odkedy o tom viem.

Ďakujem ra radu a milé slová. Pomáha mi, ke

DontWorry

Pozri sa. Rok znie strasidelne. Uznavam. Najmä ak rok bez akehokolvek fyzickeho kontaktu. Len skype a Australia. Ale aj vas vztah je pevny ako tvrdis a ste spolu 6 rokov. Preco si nedopriat to ze on nieco pre seba spravi, aj ty.
Ano bola vojenska sluzba. A boli aj ine veci a zeny to museli zvladnut aj muzi. A ani zdaleka neboli take vymozenosti ako dnes. Na list sa cakalo aj dva tyzdne kym dosiel...
Dôlezite je to ze to chce aj on a ma v tom jasno :) Skus ten rok venovat skole, budes mat kooopec casu na to, aby si nejak aj ty uspela v profesnom zivote. Je to previerka vztahu, ale ak to zvladnete tak myslim ze dalsie veci budete riesit s lahkostou.

Mne napadlo, nepride domov aspon na Vianoce? Silvester? Predsalen take sviatky, ze ci to bude mat umoznene

A smutok nechaj bokom. Ani jemu nebude lahsie ak budes casto smutna. Vedz ze aj pre neho to bude zaberak. Podporuj ho, nech on podporuje teba..to potrebujete. Bavte sa kazdy den o vselicom veselom. Akoby ste boli pri sebe a nerieste hlavne ze moze sa daco stat. Mozno ak sa odosobnis od toho a nebudes si pripustat ze momentalne nie je pri tebe tak ani nebudes vnimat ako rychlo vam cas utecie.

Vsimni si inak ako to fakt vsetko bezi. Tak isto ti to zbehne aj teraz :)

Mienim to riesit podobne hoci nasa situacia je o trosku priaznivejsia lebo moznost vidiet sa a cestovat za sebou je lahsia. Len to nebude take lazo plazo a komfort ako doteraz. Rok sa na to pripravujem preto lebo povodne mal odist do kanady. A striedali sa mi dni smutku a placu s dnami spokojnosti. Bolo to vseliake. Zmierila som sa s tym, nakoniec nesiel tam ale uz som dospela do stadia ze to zvladneme a stres nemam :)

TerezaZ

Ahoj DontWorry,

ďakujem za reakciu. Ono je človeku o kúsok lepšie keď zistí, že nie je jediný, kto má takéto problémy. Ja sa rozísť určite nechcem. Priateľ mi stále argumentuje, že keď bola povinná vojenská služba, tak proste páry museli vydržať...ono to má niečo do seba...Rozísť sa nechcem a ja rok na neho určite počkám (veď máme silný vzťah, nie je to už o ,,vodení" sa za ručičky)a verím že aj on...stále mi to rozpráva...verím mu, len stále je tu taký malý strach a obrovský smútok...vrátiť sa chce, pretože tam víza nedajú hocikomu a chce si tu potom nájsť robotu. Tu ide o ten jazyk. A viem, že má pravdu, že tu by sa ho nenaučil tak, ako sa ho môže naučiť tam.

Odísť s ním by bolo možno pekné, avšak štúdium by mi bolo ľúto prerušiť a myslím si, že by som to aj riadne ľutovala neskôr. Hovorím si však, že asi to tak malo byť a keď máme zostať polu, tak to vydržíme. Budem sa snažiť ho podporovať a rešpektovať jeho rozhodnutie, aj keď mi to vnútorne bude trvať asi dlho :-(

Lulu2011

keby sa dalo isla by som s nim, tu vela ludi ani s VS nema uplatnenie, odtial poznam ludi, co sa uz nevratili ani, dokonca studovali aj tam, iny svet...uplne

DontWorry

Ahoj :)

Toto je pre mna velmi blizka tema a rada o tom s tebou podebatujem. Aj tu a hoci aj sukromne. Nezazivam mozno uplne to iste lebo dialka medzi mnou a mojim partnerom pravdepodobne nebude az taka ako ta tvoja. Pretoze odchadza len do ciech. Ale je to pocit ktory som doposial nezazila a riesim to snim a v hlave uz rok. Pretoze to je doba o ktorej viem ze chce odist prec. Pracovat. Povodne to boka vacsia dialka ako cesko. Ono by to nebol az taky problem kebyze sme obaja neboli zvyknuti na takmer kazdy den straveny spolu.

Moznost odist za nim bola a riesit som to riesila aj vybavovala ale rozhodla som sa dostudovat tu. Z casoveho hladiska je to efektivnejsie.
Nezmierujem sa uz s tym. Ja viem ze to chcel a branit je blbost. Proste som to prijala ako fakt. Posledny rok a budem pri nom. Viem presne ako veci poriesime a vieme obaja co sa moze stat ale neupiname sa na to. Moznosti su..je moderna doba a zvladneme to. A to je podstatne. Musite si obaja uvedomit ze ci o chceteva co od toho cakate. Ak budete vediet ze akym sposobom chcete fungovat ten rok...da sa to..so zatatymi zubami ale da. Ale na tvojom mieste by som to neskoncila. Len musis vediet od neho v priebehu toho ci sa mieni vratit. Potom by ta to mohlo mrziet. Ale poviem ti tak ze keby tam chcel ostat....na tvojom mieste by som odisla tam.
Mozno naivne ale mozno by to bolo aj najlepsie rozhodnutie v mojom zivote :)

TerezaZ

A druhá vec...na začiatok sa tam požaduje vysoká finančná čiastka...a na tú by som ja jednoducho nemala, ani by som to nemala kde požičať.

TerezaZ

Myslím si, že by nebolo dobré odkladať štúdium. Mám taký pocit, že keby to raz odložím, tak neviem, či by som ho potom dokončila.