Teba máme radšej lebo máš výšku

Príspevok v téme: Teba máme radšej lebo máš výšku
capricornusa

ahojte,

trochu divny nadpis, viem, ale uz dlho ma trapi jedna vec a neviem to pochopit, ignorovat preniest sa cez to, ked si na to pomyslim vytaca ma to do nepricetnosti, no ako vravim neviem si rady....

ide o rodinne vztahy....mam svokru a od zaciatku spolu nevychadzame, vzdy chcela ukazat ze je panou domu ona, proste furia, teraz uz byvame s priatelom sami s dietatom, tak je to lepsie, no nestykame sa casto, ja s priatelom sme pomerne mlada rodina (brali sme sa skoro),mame dieta, byt, ale nie sme bohati, setrime kazdu korunu, neni to jednoduche a o to viac ak vam nikto nepomoze, obaja pracujeme manualne a vsetko sme si museli vydriet....

zato priatelov brat, ktory vystudoval VS, hoci za nejakých 8 rokov vysku a drankal peniaze od svokrovcov kde sa dalo, sa ozenil, narodilo sa mu tiez dieta (uz cakaju dalsie), kupil byt, on je ten najlepsi syn na svete, svokrovci stale hovoria co on dokazal atd.

tu je ten problem....vidim nielen ako robia rozdiely medzi svojimi synmi ale uz aj nasimi detmi a to je pre mna strasne....nedokazem pochopit, preco niekto musi byt automaticky lepsi, mudrejsi clovek len preto ze vystudoval VS, my s priatelom sme sice nevystudovali ale dokazali sme vsetko vlastnými rukami ziskat a staci nam aj malo pre stastie, zato svokrovci meraju podla toho, ake ma kto auto a byt a kolko darcekov donesu atd.

je to pre mna nepochopitelne, ako moze byt niekto tak tupy a obmedzeny, ze dokaze take nieco robit? ma niekto podobne skusenosti, rada by som si vypocula aj ine pribehy, lebo mam pocit ze vsetci to maju jednoduchsie, nemam nikoho s podobnym problémom a uz ma to nebavi....

btw. priatel to vidi tiez, tie rozdiely, ale nechce si to pripustit a obranuje ich, ja uz nevladzem sa na nich ani pozriet....

Bipolar

Drahá Maoam, nie som si vedomá toho, že by napr. Meretseger sa ukrývala za svoje diagnózy - očividne si už "zabudla" na to, že sa naučila akoby žiť bez ohliadania na HPO a BAP.
Isteže, že Mer obhajujem, keďže tu do nej kopete ako do poslednej špiny, a to si len dovolila na začiatku povedať, že k vysokoškolsky vzdelaným sa pristupuje ináč ako k manuálne pracujúcim.
Narážaš na "hnusné" nadávky, ale že vy najmä ju tu zhadzujete, pranierujete, trápne "poukazujete" na to, aká je blbá, keď je psychicky chorá, keď TOTO je absurdnosť najvyššieho rázu - no tak prepáč, ale to chce byť normálne a v poriadku, hej?
"keby ste nemali tie diagnozy, tak by vas vysmarili z kazdej roboty, nikto by sa s vami nebabral a nemali by ste ziadny priatelov - ach ano, okrem tych, ktori sa rovnako ukryvaju za BAP a Co." - toto je už čo za kravinu? V mojej práci ledva vedia, že mám BAP, alebo si myslíš, že sa tým chválim na každom kroku? A si úplne mimo, keď si myslíš, že by som nemala žiadnych priateľov, úúúplne mimo, mám ich dosť, a zdravých, ale jasné, pokojne si kopni aj do mňa, veď to je u Slováka typické ;)

katty*

naozaj by som sa bála stáť pred vami, keby som nemala tak veľa priateľov. som si istá ich láskou. a predsa vždy dostávame to, čo dávame.

katty*

ospravedlňujem sa vám, za všetky nadávky, ktoré som tu popísala. a mám veľa priateľov, ktorí ma ľúbia takú aká som. to mi dáva slniečko do dní :) jednej kamarátke som dokonca nadávala. a stojí pri mne ďalej. vie, že to bol afekt. teraz nedávno sme sa spolu rozprávali, prečo aj po tom všetkom, ako som sa ku nej chovala, odomňa neodstúpila. a videla som pokoru. že ona predsa vie, aká som :) možno sa to muselo stať. tieto skratové veci veľmi pomáhajú vyčistiť vzťahy. a ukážu sa aj temné stránky mysle, spomienky. vôbec nepodceňujem žiadnu energiu. viem, že je dôležitý predovšetkým úmysel.

miki24

normalista áno, ale väčšina len dočasne zostane. poznám viacero ľudí, ktorí išli s VŠ diplomami pracovať manuálne do zahraničia, ale po istom čase sa vrátili po tých 3-4 rokoch v zahraničí a uplatnenie našli na Slovensku vo svojom odbore, ktorý vyštudovali aj s primeraným platovým ohodnotením. tí známi dnes zarabajú v SR 1500 eur a vyššie. proste ako som písal je určitá čakacia doba pre prijatie do zamestnania na Slovensku sú to 2-3 roky štatisticky u vysokoškolských vzdelaných ľudí a je to len na danom človeku, že ako sa ju rozhodne vyplniť, či bude tie 2 roky váľať šunky na Slovensku, kým sa mu tu niečo nenaskytne alebo pôjde niekde inde. naučí sa cudzí jazyk, získa pracovné návyky, cenné životné skúsenosti a napokon sa vráti. to je len na daných ľudí.

ja len..

Maoam, napisala si to presne! A tie, ktore sa Mer. zastavaju su jej chore kamosky z dalsieho fora. Nic nove pod slnkom.

Maoam

najväcsia sranda na tomto celom a vlastne najväcsia absurdita je fakt, ze sa tu par osob skryva za svoje psych. ochorenie, ktore im dava opravnenie na agresivne vystupy a hnusne nadavky inym diskutujucim (nebudem opakovat, staci vyhladat)

je to taky alibizmus, ze vam to nie je trapne, baby

kazdy jeden iny clovek, ktory nema BAP ci HPO, ale ma mozno multimorbidne ochorenia, v zivote XY zataz, bojuje o prezitie, mozno tazkosti v partnerstve, chore dieta, existencne problemy - a nasledne je vyhoreny ci ma uplne logicky tiez nervy v kybli - ten na to pravo NEMA - zaujimava 'logika', ktorou disponujete

jedna druhu obranujete ako v skolke, hoci ste vsetky do nohy davno dospele zenske

ste nezrele, neschopne prevziat zodpovednost za svoje konanie a to nijako nesuvisi s vasim ochorenim

dozivotne budete vsetko ospravedlnovat vasim ochorenim - kde ste beztak nastavene liekmi a mate k dispozicii XY pobytov na klinikach k tomu + pravidelne psychoterapie, na ktore sa ini nedostanu alebo cakaju rok...

cize mate realne ovela viac pomoci s vasim psych. stavom ako hocikto iny tu na fore, kto vedie zivot sam za seba a sam so sebou

keby ste nemali tie diagnozy, tak by vas vysmarili z kazdej roboty, nikto by sa s vami nebabral a nemali by ste ziadny priatelov - ach ano, okrem tych, ktori sa rovnako ukryvaju za BAP a Co.

je to manipulativne spravanie sa, zneuzivanie diagnoz a uplna bezcharakternost

kazdy normalny clovek by sa bol za tie nadavky tu (sklapni, drzte hubu, prizemne sliepky, atd atd atd) bol aspon ospravedlnil, ze mu praskli nervy - nie, Mer si majestatne odide z podia a zvysok gangu ju tu bude este branit, no decka v skolke su na tom mentalne lepsie

normalista

hoho a kolko vysokoskolsky vzdealanych ludi v zahranici pracuje manualne. Kedze tu pracu nenasli, sli do sveta a darmo ze maju diplom.

Helen789

Tiež patrím k "manuálom" s načatou výškou, ktorú z osobných dôvodov zrejme nedokončím. Želám všetkým mier a pokojnú karmu. Úžasní ľudia sa dajú nájsť na oboch frontoch. Tí druhí majú dosť problémov so sebou, alebo sa "necítia" a život im sám chystá lekciu aby sa mali možnosť posunúť . Toto je realita, pravda, zákon. Capricornusa, musí to byť veľmi nepríjemné, ale zároveň to je výzva a možnosť stať sa lepším človekom a priťahovať lepšie veci. Povedz si, že ste v prvom rade šťastní, a to je dôležitejšie než myšlienkové pochody svokry . Vašim deťom vysvetlite jemne situáciu, aby vedeli že môžu byť rovnako hrdí a že sú milovaní, šikovní a majú obrovskú hodnotu, väčšiu ako diplom či peniaze celého sveta..Veľa šťastia, trpezlivosti a nadhľadu!

mersc

po prečítaní tejto diskusie vlastne ani nie som nejak prekvapená, tu sa rieši v podstate odsudzovanie ľudí kvôli tomu a tomu, stretávam sa s tým každý jeden deň, niektorí odsudzujú slobodné matky pretože si myslia že boli naivné resp. išli s každým pričom situácia môže byť úplne iná a oni každý deň bojujú aby uživili seba aj dieťa, niekto odsudzuje manuálne pracujúcich, v zahraničí som bola ja často krát odsudzovaná že som z ,,východnej Európy,, odsudzovaní boli čierni, ... odsudzovaná je Mer, svokra odsudzuje..

nič nové, skúsme sa ale na to pozrieť s veľkým nadhľadom, nikto na to nemá právo, nevieme čím si títo ľudia prešli a prečo sú takí akí sú.. veľká tolerancia? je lepšie sa radšej zaťažovať takýmito vecami a kaziť si náladu keď svet nám ponúka oveľa krajšie veci..

capri,
som v úplne rovnakej situácii, mám VŠ ale o to nejde, skôr ide o peniaze a odsudzovaná som priamo ja, nie môj priateľ, no svokra je absolútne netolerantná voči mne.. vydržať s ňou dá zabrať, ale už to tak nevnímam, máme obidve na výber:

1. akceptácia - vieme že ich nezmeníme nech sa akokoľvek budeme snažiť, cesta naozaj pre veľké osobnosti ktoré sa nad danou problematikou vedia len pousmiať, rešpekt všetkým takýmto ľuďom
2. ignorácia - ja som sa rozhodla pre túto cestu, dovtedy kým nebudem pripravená na prvú možnosť, ak sa v jej prítomnosti necítim dobre, jednoducho jej nebudem venovať svoj čas, proste si riešim svoje a ona ma nezaujíma, nemám voči nej hnev, jednoducho si myslím že pre úžitok obidvoch bude lešie ak svoj čas budem venovať ľuďom pre ktorých je to prínosné a ktorí sú prínosní pre mňa :) raz sa možno dostanem k tej prvej možnosti a ocením samu seba, no zatiaľ to tak necítim a všetko je dobre tak ako je

Verím, že sa aj tvoja situácia vyrieši.